SZTE BBMK 2020. szeptember

2020. október 02.

Október 1-je a Zene Világnapja. Ebből az alkalomból tartottak hallgatóink zenei flashmobot a TIK-ben oktatójuk, Szecsődi Ferenc vezetésével.

2020. október 02.

2020. október 1-jén a 311-312-es iker motorkocsi, a 104-es Pesa és a 214-es Tatra „árnyékában” játszottak hallgatóink.

2020. október 01.

Az SZTE Start ösztöndíjra azok pályázhattak, akik első helyen jelentkeztek a 2020-as felvételi eljárás során a Szegedi Tudományegyetemre, és oda felvételt nyertek. Karunkon Fenyősi Klára, Hajas Boglárka Angella, Horváth Zoltán, Karácsony Bernadett és Varju Károly részesült az ösztöndíjban.

Az elnyert ösztöndíjakhoz ezúton is gratulálunk!

2020. szeptember 30.

2020. október 1-jén a Szegedi Hegedű Együttes is fellép a zene világnapján. 12 óra 30 perctől a TIK bejáratánál adnak koncertet.

2020. szeptember 30.

2020. október 1-jén különleges helyszínről, különleges zenével jelentkezik Karunk a Szegedi Közlekedési Társasággal közösen. Kövesse az eseményt online csütörtökön 16 órától a Kar facebookoldalán.

2020. szeptember 29.

Jelentkezési határidő: 2020. október 19. hétfő 12.00 - Jelentkezni a Jelentkezési lapon lehet (CooSpace üzenetben, vagy papíron benyújtva)

A TDK dolgozat leadási határideje: 2020. november 3., kedd 12.00

A Kari Konferencia időpontja és tervezett helyszíne: 2020. november 13. péntek 13.00 – Fricsay-terem

A szegedi szimfónikusok kamaregyüttese adott TérZenét pénteken Kiskunhalason
2020. szeptember 28.

2020. szeptember 24-én, pénteken folytatódott a TérZene minikoncert sorozata Kiskunhalas belvárosában a Szegedi Kürtkvartett előadásával. A Városháza környékén adott meglepetésszerű kulturális élményt a járókelőknek a program.

A Filharmónia Magyarország Kft. és az EMMI kulturális államtitkársága támogatásával fellépő együttes tagjai Szeged város professzionális muzsikusai. A Szegedi Szimfonikus Zenekar kamaraegyüttesének repertoárja széleskörű és sokoldalú, amelyben a reneszánsz-, barokk-, klasszikus-, romantikus-, 20. századi klasszikus művek mellett jazz, filmzene, népzenei és könnyűzenei feldolgozások is megtalálhatók.

Forrás: kiskunhalas.hu


2020. szeptember 28.

Bartók Béla halálának 75. évfordulója alkalmából a világhírű zeneszerzőre emlékeztek a Dóm téren péntek kora este. Mások mellett koszorút helyezett el a Bartók-szobornál Nátyi Róbert, az egyetem Bartók Béla Művészeti Karának dékánja, Kerek Attila művészeti főtanácsos, és Száz Krisztina zenei referens. A megemlékezésen Kovács Gábor, a Szegedi Városi Kórusegyesület elnöke mondott beszédet.

Karunk két oktatója is megkapta az MMA művészeti ösztöndíját
2020. szeptember 28.

Kuzma Levente, orgonaművész és Mucsi Gergő, ütőhangszerművész is megkapta az MMA művészeti ösztöndíját. Az MMA Művészeti Ösztöndíj Program 2020 nyerteseinek listája ide kattintva érhető el.

2020. szeptember 25.

A Szegedi Tudományegyetem tizedik alkalommal rendezi meg a nagy SZTE véradást, amelynek célja, hogy legalább 300 életet mentsenek meg az egyetemi polgárok. Ehhez nem kell más, mint hogy százan adjanak vért szeptember 29-én, 9 és 16 óra között az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

2020. szeptember 24.

A Mindful echoes (Tudatos visszhangok) egy különleges zenei vállalkozás. A teljes egészében improvizált, avantgárd-experimentális zenei anyag a hangszínek, zörejek és ritmusok egyedi összhangját alkotva olyan „hangképek” sorozata, amely egy szellemi-lelki utazás állomásait követi végig.

A 2020 májusában kizárólag digitális platformokon megjelent album, 2020. szeptember 16-tól már lemezen is elérhető.

Az MMA portrésorozatában ad interjút Szecsődi Ferenc hegedűvész
2020. szeptember 24.

„Engem azért küldött a Jóisten a földre, hogy az embereknek boldogságot adjak" – vallja Szecsődi Ferenc hegedűművész a portréfilmben, amelyben pályatársai mellett egykori tanítványai is megszólalnak.

A portréfilmet 2020. szeptember 27-én, vasárnap 14:05-kor vetítik az M5 kulturális csatornán.

Pénzügyi IQ – itt az ideje, hogy megmérd!
2020. szeptember 22.

Kedves Hallgató,

Az itt elérhető kérdőív kitöltésével hozzájárulsz ahhoz a Magyarországon egyedülálló és példaértékű kezdeményezéshez, melynek célja, hogy felmérje a magyar felsőoktatásban tanuló fiatalok pénzügyi kultúráját. A kérdőív kitöltése után azonnal megtudhatod, hogy pénzügyi intelligenciád egy 0-tól 100-ig terjedő skálán jelenleg milyen szinten van.

2020. szeptember 22.

Időpont: 2020. október 1., csütörtök 19:00

Helyszín: SZTE Bartók Béla Művészeti Kar, Fricsay hangversenyterem

2020. szeptember 22.

A Körút című szegedi közéleti és kulturális magazin műsorában adott interjút 2020. szeptember 17-én Samodai Bence, trombitaművész és Dóbisz Áron, orgonaművész. A műsorban a Tátra téri templomban megrendezett lemezbemutató orgona–trombita-koncertről beszélgettek. A felvétel ide kattintva érhető el.

2020. szeptember 22.

Ismét színes, napjaink legaktuálisabb témáit vizsgáló előadásokkal várja az érdeklődőket az SZTE Szabadegyetem XXVI. szemeszterében is. A koronavírus-járvány miatt megváltozott helyzetben idén online tekinthetik meg a 2020. szeptember 23-án kezdődő ismeretterjesztő és tudománynépszerűsítő előadásokat az érdeklődők.

2020. szeptember 17.

A Bartók Béla Művészeti Kar 3 hallgatója, Vörös Júlia, Bihary Ferenc és Nagy Gyula lépett fel az egyetemi tanévnyitó flashmobon. Az eseményről készült cikk itt olvasható.

2020. szeptember 15.

2020. szeptember 7-én ismét szegedi vendéggel jelentkezett a Kossuth Rádió portrémagazinja, a "Nagyok". Dr. Nátyi Róbert művészettörténész, muzeológus, a REÖK művészeti vezetője, a Bartók Béla Művészti Kar dékánjával készült interjú ide kattintva érhető el.

2020. szeptember 15.

Mennyire veszélyeztetett a középiskolás, egyetemista korosztály a koronavírus járványban? Mennyire következetesek az intézkedések az iskolákban? Szünetben vagy órán terjed jobban a vírus? Többek között ezekre a kérdésekre válaszol Duda Ernő virológus professzor, és fia, ifj. Duda Ernő, a Solvo biotechnológiai vállalat vezetője. A válaszok kiderülnek 2020. szeptember 16-án, 18 órakor az SZTE Junior Akadémia Facebook oldalán közzétett műsorban.

2020. szeptember 15.

Egyre többen futnak Szegeden is, és közülük egyre többen kacsingatnak a hosszabb távok felé. A hosszútávfutáshoz elhivatottság, egészséges szervezet és türelem kell. Dr. Mikulán Ritát, a Szegedi Tudományegyetem munkatársait is ellátó sportorvost kérdeztük arról, milyen jótékony hatásai vannak a hosszútávfutásnak.

2020. szeptember 15.

Szeretnéd te írni a SZTEminárium magazin következő cikkeit? Jól bánsz a szavakkal, szeretsz írni, vagy bepillantanál egy szerkesztőség munkájába? Jelentkezz újságíró gyakornoknak!

Szeretsz fotózni és tudsz bánni a fényképezőgéppel? Szívesen készítenéd te a következő magazin cikkeihez a képeket? Jelentkezz fotós gyakornoknak!

Az SZTE BBMK Rézfúvósegyüttese is fellép az Ünnepi Könyvhéten
2020. szeptember 14.

2020. szeptember 18–án, pénteken 15.00 órától veszi kezdetét: AZ „EZÜSTHAJÚAK” – NOVELLAPÁLYÁZAT ÜNNEPÉLYES EREDMÉNYHIRDETÉSE – a díjak kiosztása – a legjobb novellákból szerkesztett kötet bemutatója a Szegedi Idősügyi Tanács rendezésében.

A pályázatot értékeli: KOCSIS ILLÉS ny. Életmű–díjas pedagógus, a novellapályázat zsürielnöke.

Díszvendég: MAKRAI ZOLTÁN (Szabadka).

Közreműködik: AZ SZTE BARTÓK BÉLA MŰVÉSZETI KAR RÉZFÚVÓSEGYÜTTESE, művészeti vezető: DR. KECSKÉS GYÖRGY tanszékvezető főiskolai docens

2020. szeptember 10.

2020. augusztus 22-én szegedi vendég volt a NAGYOK című portrémagazinban. A Bartók Béla Művészeti Kar oktatójával, Szecsődi Ferenc Liszt-díjas, Érdemes és Kiváló művésszel készült interjú ide kattintva érhető el.


Vállalkozói ismeretek összegyetemi kurzus
2020. szeptember 10.

Kedves Hallgatók!

Ezúton javasoljuk hallgatóinknak a Vállalkozói ismeretek kurzust. A félév során betekintést kaphatnak a vállalkozások világába, az alapvető üzletviteli tudás mellett az ötletértékeléstől az üzletépítésen át az alapvető finanszírozási ismeretekig számos kérdést érinteni fognak.

A kurzus a jelenlegi helyzetre való tekintettel ebben a félévben online formában kerül meghirdetésre, különféle felkészülést segítő oktatási anyag használatával. Az első 150 jelentkezőt tudják fogadni a Gazdaságtudományi Kar által indított kurzuson.

2020. szeptember 08.

A Szegedi Nemzeti Színház Operabeavató sorozatára az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar és az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium diákjai, hallgatói és oktatói számára 500 Ft-os szakmai jegy vásárlására biztosít lehetőséget.

A kedvezményes belépők a jegyirodában (6720 Szeged, Stefánia 6.) válthatók (hallgatóknak diákigazolvány felmutatásával). Egy hallgató/diák/oktató több jegyet is vásárolhat.

Az előadássorozat első alkalmáról ide kattintva érhető el bővebb információ. Fellépnek: Bordás Barbara, a Budapesti Operettszínház tagja és Varga Donát. Az operabeavatót vezetik: Dinyés Dániel és Göttinger Pál

2020. szeptember 08.

Már több mint 320 ezren töltötték ki a Magyar Adatszolgáltató Kérdőívet (MASZK), amelynek válaszaiból a koronavírus várható terjedését próbálják előre jelezni az Innovációs és Technológiai Minisztérium járványmatematikai kutatói. A Szegedi Tudományegyetem által vezetett kutatócsoportban magyar tudósok országos adatok alapján elemzik a járvány hazai hatásait.

2020. szeptember 04.

A koronavírus-járvány terjedésének megelőzése és az egyetemi hallgatók egészségének megóvása érdekében szigorú intézkedések mellett kezdődik meg az oktatás 2020. szeptember 7-én, a Szegedi Tudományegyetemen. A tanévnyitó ünnepség elmarad, a gyakorlati órákat személyesen, az előadásokat a járványügyi szabályok betartásának függvényében jelenléti és online formában tartják meg.

2020. szeptember 03.

A 2020. szeptember 2-án közzétett Times Higher Education World University Rankings listán megtartotta tavalyi helyét az SZTE: továbbra is a 801-1000. helyen áll a felsőoktatási intézmény. A kutatás minősége alapján az SZTE a legjobb vidéki egyetem.

2020. szeptember 03.

Az alábbiakban tájékoztatjuk Önöket a Szegedi Tudományegyetem által biztosított SARS-CoV2 PCR szűrés igénybevételének lehetőségeiről, illetve a házi karantén alóli hatósági mentesítés folyamatáról.