20200925-dsc_2702

Hetvenöt éve halt meg Bartók Béla, koszorúzással emlékeztek rá Szegeden

Bartók Béla halálának 75. évfordulója alkalmából a világhírű zeneszerzőre emlékeztek a Dóm téren péntek kora este. Mások mellett koszorút helyezett el a Bartók-szobornál Nátyi Róbert, az egyetem Bartók Béla Művészeti Karának dékánja, Kerek Attila művészeti főtanácsos, és Száz Krisztina zenei referens. A megemlékezésen Kovács Gábor, a Szegedi Városi Kórusegyesület elnöke mondott beszédet.

Bartók Béla először 1908. május 5-én, miniszteri küldöttként járt Szegeden, első koncertjét 1910. november 10-én tartotta a Tisza-szálló hangversenytermében. Bartók Kerpely Jenővel és Waldbauer Imrével Chopint, Brahms-ot és Beethovent játszottak, de az esten saját műveit is előadta. Ezek között volt az Este a székelyeknél és a Két román tánc – olvasható a Somogyi-könyvtár Bartók és Szeged című összeállításában.


A zeneszerző ezután többször járt Szegeden, legutoljára 1939. október 27-én, zongoraművészként a Tisza-szállóban adott koncertet. Zathureczky Ede hegedűművész kíséretében Beethoven egyik szonátáját adták elő.


Bartók Béla a 20. század legfontosabb zeneszerzői közé tartozik, zeneszerzőként, zongoraművészként népzenegyűjtőként is korszakalkotó munkát végzett. Tanított a Zeneakadémián és a Harvard Egyetemen.

Forrás: szeged.hu

Friss Hírek RSS

Friss hírek

Események

Rendezvénynaptár *