SZTE BBMK 2020. január

2020. január 29.
Időpont: 2020. február 11., kedd 19.00 óra
Helyszín: SZTE BBMK Fricsay-terem
2020. január 29.

Az SZTE NKI Kulturális Iroda minden évben alkotói pályázatokat és előadói versenyeket ír ki. A tavaszi szemeszterre egyetemi fotó-, dráma-, verspályázatot és egyetemi vers-és prózamondó versenyt hirdet. A korábbi évekhez képest először pedig szlogenpályázatra is jelentkezhetnek a hallgatók. A pályamunkákat 2020. március 13-ig várják.

2020. január 28.
Az Állami Hangversenyzenekar egykori művésze, a Snétberger Tehetség központ klarinét tanára, Kraszna László január 23-án hunyt el 72 évesen.
OTDK szabályzatának változása
2020. január 24.

Az OTDK-n 1-3. helyezést, illetve különdíjat elért hallgató beadhatja OTDK dolgozatát szakdolgozatként, amennyiben a szakdolgozat megfelel a tanári mesterszakos szakdolgozat elvárt minimum formai követelményeinek, de fel kell tölteni a modulo-ba és be kell kerüljön a dolgozat a repozitóriumba. Ez esetben a szakdolgozat opponensi és témavezetői bírálata és a védés jegye jeles. A záróvizsga további részei alól az engedély a hallgatót nem mentesíti. Az engedélyezéshez dékáni kérelmet kell beadnia. Az elfogadás nem automatikus, és az illetékes tanszék hozzájárulása szükséges.

2020. január 24.
Klebniczki György zongoraművész, zeneszerző munkáját is díjazták a Magyar Kultúra Napján.

Ezúton is szívből gratulálunk!
2020. január 23.
A díjra szakmai kurátorok jelölnek szervezeteket, projekteket, személyeket, amelyekre és akikre ugyanakkor a nagyközönség szavaz. Szavazatával a Highlights of Hungary oldalán tudja támogatni az OTDK-t.
2020. január 21.
Klebniczki Györggyel tizenhat éves korában beszélgettem először. Akkor az adta az apropót, hogy a Tömörkénybe járó másodikos gimnazista – aki nyolcéves kora óta nemcsak zongorázik, hanem zenét is komponál – sorra nyerte a zongoraversenyeket itthon és külföldön.
2020. január 21.
2020-ban is várja az érdeklődőket a Mentor(h)áló Pedagógiai Esték tavaszi évadával! Január 21-től június 9-éig 11 olyan előadót hallhatnak a résztvevők, akik szakmájukban igazi óriások. Idén a hangsúly a szavak erejére, a személyes történetekre és a példamutatás köré szerveződött, így a nézők találkozhatnak többek között Dr. Somody Imrével, Nyáry Krisztiánnal, Dr. Gyurkó Szilviával, de visszatér a színpadra Görög Ibolya is!
2020. január 17.

A Szegedi Tudományegyetem több területen is felkerült a U.S. News & World Report Education 2020. évi felsőoktatási tematikus világrangsorára. A Szegedi Tudományegyetem világszinten a 688. helyezést érte el, Európán belül pedig a 301. intézmény. A gyógyszerésztudomány területén hazánk legjobb egyeteme lett az SZTE.

2020. január 16.

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész és művészeti vezető kezdeményezése nyomán hagyományteremtő szándékkal alapították meg a Cziffra György Fesztivál díjait 2017-ben, amelynek célja a pályájuk elején álló tehetségek támogatása, valamint a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítmények elismerése mind erkölcsileg, mind pedig anyagi hozzájárulással.

2020. január 14.

Továbbra is az SZTE a legzöldebb felsőoktatási intézmény Magyarországon. A GreenMetric 2019-es világrangsorában a Szegedi Tudományegyetem előrelépett a 74. helyre. A tavalyi évhez képest idén is nőtt a nemzetközi résztvevők száma: 2019-ben már 780 intézmény töltötte ki a zöld kérdőívet.

2020. január 13.

A Coursera több mint száznyolcvan felsőoktatási intézménnyel működik együtt, több mint négyezer online egyetemi kurzust kínálnak minden tudományterületen. A Szegedi Tudományegyetem közreműködésével először érhető el teljesen magyar nyelvű tananyag a népszerű oktatási portálon. A kurzus a coursera.org/learn/a-tanulas-tanulasa címen érhető el.

2020. január 13.

Az SZTE a „European University Alliance for Global Health - EUGLOH” elnevezésű, öt egyetemből álló európai egyetemi szövetség társalapítója. Ez a projekt számtalan lehetőséget tartogat az SZTE hallgatóinak. Ha az SZTE-re jelentkezel, te döntheted el, hogy a párizsi, a lundi, a portói vagy épp a müncheni egyetem külföldi ösztöndíjait vagy képzéseit szeretnéd igénybe venni, de kutatási projektekhez is csatlakozhatsz.

2020. január 13.
Kihelyezett nyílt napokkal, felvételi tájékoztató előadásokkal és központi nyílt napokkal várja a Szegedi Tudományegyetem a hazai középiskolák diákjait 2020. február elejéig. Tavaly év végéig már közel tízezer diákhoz értek el az SZTE NKI Közkapcsolati Iroda által a szegedi egyetem képzései és szolgáltatásai.
2020. január 06.

2020. január 7-20. között, hetedik alkalommal rendezik meg Budapest különleges, kortárszenei fesztiválját, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált.

2020. január 06.
Dalra fakadt az Országos Diákköri Konferencián tartott előadás közben Zöldi Nikolett. A Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar hallgatója első helyezést ért el az OTDK-n Goethe verseinek megzenésítéseit vizsgáló dolgozatával. Hallgatótársunkat kutatásáról és terveiről is kérdeztük.