Ivan_Sara

Egykori hallgatónk, Iván Sára nemzetközi sikere Weimarban

A 24. weimari kortárszenei tavaszi fesztivál nemzetközi zeneszerzőversenyén (24. Weimarer Frühjahrstage fürzeitgenössische Musik 2023. „24. Internationale Kompositions wettbewerbe” – Via Nova e.V.) egykori hallgatónk, Iván Sára zeneszerző kamarazene kategóriában Fragment über die Hoffnung c. művével 2. díjat és közönségdíjat nyert.

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán 2016-ban szerezte meg BA diplomáját és 2019-ben MA diplomáját operaének szakon. Szegedi tanulmányai alatt háromszor nyerte el a Sófi József Alapítvány ösztöndíját, 2019-ben a Szegedi Tudományegyetem „Év művésze” díjjal jutalmazta. Ezzel párhuzamosan 2017-ben felvételt nyert a bolzanoi Claudio Monteverdi Conservatorio zeneszerzés szakára, Heinrich Unterhofer professzorhoz.

Egy olasz ösztöndíjnak köszönhetően két évvel később a stockholmi Royal College of Musicban/ Kungliga Musikhögskolan folytatta tanulmányait, végül a legmagasabb fokozattal diplomázott Bolzanoban 2022-ben. 2021 óta tagja a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház társulatának karmesterként és korrepetitorként.


A Fragmentüber die Hoffnung, azaz „Töredék a reményről” című darabot Márai Sándor egyik legismertebb verse, a Mennyből az angyal ihlette. A mű fuvolára és csellóra írt kompozíció. Különlegessége, hogy az előadók nemcsak zenészekként, hanem színészekként is funkcionálnak, hangszeres játékuk prózai szöveggel, szavakkal egészül ki. Különböző módon fejezik ki a béke iránti reményüket. Kölcsönös egymásrautaltságuk a darab előadásának lényeges eleme.


A darab két nagy részre tagolódik, a befejezés pedig fontos üzenetet tartalmaz, a világ jövőjével kapcsolatban gondolkodásra készteti a hallgatóságot.


Ivan_Sara_oklevel


Szívből gratulálunk a sikerhez, további eredményes munkát kívánunk!


forrás: parlando.hu