20231025_20231025_9k2a3628

Az SZTE lett Magyarország legjobb pedagógusképző egyeteme

A Szegedi Tudományegyetem továbbra is a világ legjobb egyetemei között szerepel a Times Higher Education szakterületi rangsorain. A legfrissebb értékelések alapján az SZTE idén első helyen végzett Magyarországon a neveléstudományi, pedagógus- és tanárképzési kiválósági listán. Emellett felkerült a gazdaságtudományok szakterületi rangsorra, miközben továbbra is jó pozíciókat foglal el a bölcsészettudományok és művészetek, az egészségtudományok, a pszichológia, az élettudományok, az élettelen természettudományok, valamint az informatikatudomány területein.

A Times Higher Education (THE) 2023. október 26-án publikált szakterületi rangsorait az összesített világranglistáéhoz hasonló szempontok alapján állították össze. Az elmúlt év módszertani finomításai nyomán idén 13 helyett már 16 indikátor mentén értékelték az intézményeket, öt fő kategória szerint. Az oktatási és kutatási környezet, a kutatások minősége (ezen belül például a kutatások hatása, a tudományos közlemények idézettsége), a tudástranszfer-indikátorok (ipari bevételek, szabadalmak száma), valamint a nemzetközi orientáció alapján mérték a felsőoktatási intézmények teljesítményét, diszciplínánként eltérő súlyozásokkal.


A frissen megjelent tudományterületi listák összeállításakor az előző évekhez hasonlóan 11 szakterületen közölte értékelését a THE, ebből a Szegedi Tudományegyetem már nyolc kiválósági listában szerepel:


A művészetek és bölcsészettudományok (Arts and Humanities) területén világviszonylatban 501-600. helyezést ért el az SZTE. A lista többek között az előadóművészetek, irodalom, történelem, nyelvészet, idegen nyelvek és kultúrák, filozófia, képzőművészetek terén végzett intézményi teljesítményt értékeli.