hszi_szte

Leendő hallgatóink figyelmébe: a diákigazolvány mint lehetőség

Színház, mozi, múzeum, konditermek és Szeged legismertebb szórakozóhelyei – csak néhány azok közül, ahová diákigazolvánnyal bármelyik SZTE-s hallgató kedvezményes áron juthat be. Igénylésére minden aktív jogviszonnyal rendelkező hallgató jogosult, díjmentesen. Az igénylés menetéről és a lehetőségekről az alábbi cikkben bővebben is olvashatnak leendő hallgatóink.

A Szegedi Tudományegyetem minden hallgatója jogosult diákigazolványt igényelni, tanulmányi munkarendtől függetlenül. A diákigazolványokkal kapcsolatos ügyintézést a Hallgatói Szolgáltató Iroda (HSZI) munkatársai végzik, valamint a kész igazolványok és a féléves érvényesítő matricák is náluk vehetők át. A diákigazolvány igénylésével kapcsolatos tudnivalókról a HSZI honlapján olvashattok: https://u-szeged.hu/hszi/diakigazolvany-kezeles/diakigazolvany


Az SZTE által kiadott kártya formátumú diákigazolványok számos kedvezményre feljogosítják tulajdonosát. Azonban arra érdemes figyelnetek, hogy milyen munkarend szerepel a kártyátokon. Más szabályok vonatkoznak ugyanis a nappalis, a levelezős és a távoktatásos képzésű hallgatókra.


A diákigazolványok a megigénylést követően nagyjából 1-2 hónapon belül készülnek el, de egyik újonnan felvett hallgatónak sem kell ennyit várnia arra, hogy élhessen az igazolvány adta lehetőségekkel. A HSZI ügyfélszolgálatán bárki kaphat ideiglenes, 60 napig érvényes diákigazolványt, aki már megigényelte állandó diákigazolványát.


Az egyetem biztosítja a diákigazolványt külföldi hallgatói számára is, akkor is, ha vendéghallgatóként érkeznek a városba, és akkor is, ha teljes idejű képzésre iratkoznak be.Ahogy fentebb olvashattad, számos kedvezményre feljogosít a diákigazolvány. Ezek közé a kedvezmények közé tartozik többek között:


az SZTE Klebelsberg Könyvtár ingyenes használata + eduroam wifi elérése;


települési könyvtárakba való kedvezményes beiratkozási lehetőség;


utazási kedvezmények (munkarendtől függ, hol használhatod);


kedvezményes jegyvásárlás színházba, moziba, múzeumba, sportlétesítménybe (intézményfüggő);


Szegedi Ifjúsági Napokra jegy/bérlet vásárlása.


SZTEinfo

Borítókép: Az SZTE BTK hallgatója a HSZI irodája előtt. Fotó: Fülöp Kata.