ny_lt_nap_gal_ria_img_4312

Idén új, élményalapú bemutatókkal, színes programokkal várta az érdeklődőket az SZTE a Nyílt Napon

Több ezer érdeklődő vett részt a Szegedi Tudományegyetem Nyílt Napján. Minden kérdésükre választ kaphattak a felvételizők 2022. november 24-én, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az SZTE 12 kara több mint 550 szakon kínál lehetőséget a továbbtanulásra nappali, levelező és távoktatás tagozaton.

Egész életükre kiható, nehéz döntés előtt állnak a középiskolások. A februári felsőoktatási jelentkezéshez nyújtott segítséget számukra a Szegedi Tudományegyetem a hagyományosan népszerű Nyílt Nappal. 2022. november 24-én a diákok mellett a középiskolai vezetők, osztályfőnökök, pályaválasztási tanácsadók és minden érdeklődő szaktanár számára is lehetővé vált az egyetemi képzésekre vonatkozó részletes információk megszerzése.


nyilt_nap_n


Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban több helyszínen, párhuzamosan zajlottak a Nyílt Nap programjai. A megnyitó helyszíne a Kongresszusi terem volt, ahol Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese köszöntötte a megjelenteket és biztosította őket, hogy a lehető legjobb helyre jöttek, alapvetően három okból:


– A Szegedi Tudományegyetemen mindenki talál az érdeklődésének megfelelő képzést: 12 karunk és Tanárképző Központunk több mint 550 különböző szakot ajánl a hallgatóknak nappali vagy levelező tagozaton, illetve távoktatásos formában. Másodszor: fontos szempont a Szegedi Tudományegyetemen szerzett diploma értéke a munkaerőpiacon. E tekintetben is kiválóak a tapasztalataink, köszönhetően a nálunk folyó elméleti és gyakorlati oktatás magas minőségének. Harmadszor pedig maga a város, amely szépségével, pezsgő kulturális életével, elragadó hangulatával már önmagában maradandó élménnyé varázsolja az egyetemi éveket – emelte ki Prof. Dr. Gellén Klára.


A zsúfolásig megtelt teremben Dr. Fendler Judit arról beszélt, hogy minden ember életében az egyik legfontosabb, legszebb időszak az a 3-6 év, amelyet az egyetemen tölt, ezért a Szegedi Tudományegyetem törekszik arra, hogy ezeket az éveket felejthetetlenné és hasznossá tegye, lehetőleg személyes jelenléttel, de az online tér adta lehetőségekkel kiegészítve.


– Ezért csak azt helyezzük az online térbe, ami oda való, például a tanulmányokkal kapcsolatos ügyintézést is egyszerűbbé tette az egyetem. Az online térben a világ vezető egyetemeinek tananyagait is ingyen sajátíthatják el az SZTE hallgatói. A hangsúly azonban a szegedi, személyes jelenléten van az egyetemi képzések során és már itt, a Nyílt Napon is. Nemzetközi képzések, diplomák is egyre nagyobb számban elérhetők annak köszönhetően, hogy az SZTE több, jelentős nemzetközi egyetemi hálózatban is fontos szerepet tölt be. A bővülő partnerhálózat hozzájárul a magas szintű, gyakorlatorientált képzésekhez, amelyek biztosítják, hogy a diploma megszerzése után megfelelő munkahelyet találjanak, akik az SZTE-n végeztek – mondta el Dr. Fendler Judit.A köszöntők után, Pethő Judit, az Oktatási Hivatal felsőoktatási felvételi főosztály főosztályvezetője ismertette a felvételi eljárás menetét.


A Nyílt Napon több helyszínen, idén új, színes programok várták a résztvevőket. A Karok élményalapon mutatták be az adott egységben zajló oktatást, kutatást és hallgatói életet. Az érdeklődők megismerhették például a patikai gyógyszerkészítés titkait, a bölcsészkar ikonikus épületét, a vegyészmérnök képzés részleteit, bekapcsolódhattak a gyógynövény- és drogismeret laborgyakorlatba, sőt, az öregségi szimulátort és az újraélesztést is kipróbálhatták. A diákok bepillantást nyerhettek a kollégiumi ellátásba és a Junior Akadémia működésébe is. Megtudhatták, hogy milyen nemzetközi ösztöndíjakra pályázhatnak és további hallgatói programokkal, lehetőségekkel ismerkedhettek meg. Arra is választ kaphattak, hogy hogyan kapcsolódik egymáshoz a Szegedi Tudományegyetem és a Mathias Corvinus Collegium.


A Nyílt Napon mindenki megismerhette az intézmény képzési kínálatát, az egyes karokat, a felvételi eljárás menetét, valamint az ösztöndíjakkal, a diákhitellel, a kötelező nyelvvizsgával és az emelt szintű érettségivel kapcsolatos tudnivalókat.


ny_lt_nap_gal_ria_G_img_4358


A magyar felsőoktatási intézmények diplomát adó képzéseire központi felvételi eljárás keretében, az év két meghatározott időszakában lehet jelentkezni. Az úgynevezett keresztféléves eljárásban a februárban induló, az általános eljárásban pedig a szeptemberben induló képzésekre lehet felvételizni.


A szeptemberben induló képzésekre vonatkozó általános felvételi eljárás meghirdetése legkésőbb az előző év december 31-ig jelenik meg, a jelentkezési határidő többnyire a rákövetkező év február 15-én jár le. A ponthatárok megállapítására júliusban kerül sor, a tanulmányokat pedig szeptemberben lehet megkezdeni.


forrás:

SZTEinfo - Lévai Ferenc

Fotó: Bobkó Anna


Friss Hírek RSS

Friss hírek

Események

Rendezvénynaptár *