FS_mesterkurzus2_n

Florence Sitruk hárfaművész mesterkurzusa

2022. november 18-án Florence Sitruk hárfaművész kamarazene mesterkurzust tartott hallgatóinknak. A mesterkurzus a Sebők György zongoraművész és pedagógus születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi rendezvénysorozat egyik állomása volt.

FS_mkFS_mk2FS_mk3FS_mk4FS_mk5FS_mk6FS_mk7


Florence Sitruk Németország déli részéből származik, francia és német szülők gyermeke. 6 évesen kezdett el hárfát tanulni, majd 12 évesen beiratkozott a stuttgarti Zeneművészeti Egyetemre, ahol Therese Reichlingnél tanult. Ezt követően Spanyolországban folytatta tanulmányait Tatiana Touernél, majd a párizsi Conservatoire Supérieurben Marielle Nordmannnál, mielőtt Prof. Susann McDonaldnál és Sebők Györgynél – akik a legnagyobb hatással voltak zenei útjára – diplomázott volna az Indiana Egyetemen.

Korai zenét, zenetudományt és filozófiát is tanult a freiburgi Albrecht-Ludwigs Egyetemen. A Bucchi Nemzetközi Hárfaverseny első díja, valamint számos más versenyhelyezése eredményeként a Berlini Filharmonikusokban debütált 2001-ben; azóta számos országban, például Ausztráliában, Brazíliában, Marokkóban és Litvániában tartotta a Parish Alvars Harp Concertos országos ősbemutatóját, és eddig 36 országban koncertezett. Ezek között említhetünk olyan neves koncerttermeket, mint a Berlini Filharmonikusok, a Carnegie Hall New York, az Opéra Bastille Paris, Hamburg Laeiszhalle, a Prágai Rudolfinum, olyan partnerekkel, mint Stella Doufexis, Mezzo, a Ciurlionis vonósnégyes vagy Rachel Harnisch, Sopran, Albrecht Mayer, oboa. Emellett szólistaként fellépett olyan zenekarokkal, mint a Festival Strings Lucerne, a Deutsche Symphonie-Orchester Berlin, az Orquestra da Paz de Belem, a Neusser és a Stuttgarti Kamarazenekar, a Krakkói Filharmonikusok, a SWR Orchestra Stuttgart, a Camerata Academica Salzburg, olyan karmesterekkel, mint néhai Vegh Sándor, Dennis Russel Davies, Andrey Borseyko Gary Bertini vagy épp Guennadi Rhodjestwenskij.
Számos rangos európai zenei fesztivált rendezett, mint például a Gidon Kremert követő "les muséiques", továbbá 2008-ban megalapította a Parish Alvars Fesztivált a szülővárosában, Teignmouthban, majd 2012-2016 között a neves Israel International Harp Contest-et.

2005-óta, azaz tizenhárom éve tölti be a Genfi Haute Ecole de Musique hárfaprofesszori posztját, s szakterületén legfiatalabbként 2014 óta vendégprofesszor a krakkói zeneakadémián.

2017-ben kinevezték a kiemelkedő professzor, Susann McDonald utódjaként az Indiana Egyetemen, így családját Berlinből Bloomingtonba költöztette, és sikeres tanszéki elnöki posztot töltött be mindaddig, amíg a járvány arra nem késztette családjával hazaköltözzön. Jelenleg a zürichi és bresciai Kalaidos Zeneművészeti Egyetemen nevezték ki, illetve Olaszországban, Velencében igyekszik hárfa szakot kiépíteni.

Friss Hírek RSS

Események

Rendezvénynaptár *