20220517_160546_450x330

Világhírű művészek adták át tudásukat fuvola szakos hallgatóinknak

Karunk Franz Albanese és Deborah Kruzansky fuvolaművészeket látta vendégül. A három napos mesterkurzusról Prof. Dr. Varga Laura, Karunk Fafúvós Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára mesélt.

- A koronavírus-járvány megjelenése miatt az eredeti időpont helyett, csak tavaly tudtam Rómába utazni és eleget tenni a Conservatorio Santa Cecilia meghívásának, ahol egy mesterkurzuson a kortárs magyar fuvolairodalomról adtam elő. Ezt a látogatást viszonozták néhány napja a római Zeneiskola professzorai, akik ugyancsak egy mesterkurzus keretében osztották meg hallgatóinkkal meglévő gyakorlati tudásukat, tapasztalataikat, élményeiket – kezdte gondolatait Prof. Dr. Varga Laura, az SZTE BBMK Fafúvós Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára.


A tanszékvezető kiemelte: az SZTE BBMK 22 fuvolista hallgatója vett részt a három napos, két világhírű zenész Franz Albanese, fuvolaművész, karmester, zenetudós és Deborah Kruzansky, fuvolaművész mesterkurzusán.


fuvola_mesterkurzus_n


- Mind a 22 fuvolista hallgatónak lehetősége nyílt egy-egy darab előadására társaik és a professzorok előtt, ezt követően pedig a művészek egyenként foglalkoztak velük és instruálták őket. Azt gondolom, hogy a vizsgaidőszakot megelőzően ez a fajta „tanácsadás” különösen jól jött minden tanulónak. Ezen felül Franz Albanese megtisztelt bennünket egy fuvolaegyüttesre írt darabbal is, amit a fuvolistáink együttesen tanultak meg és adtak elő az utolsó napon. De nekünk, oktatóknak is szuper lehetőség volt mindez, hiszen mi is sokat tanulhattunk. Nemcsak kottákat, hanem tapasztalatokat és véleményt is cseréltünk – mesélte oktatónk.Prof. Dr. Varga Laura zárásként elmondta: a hallgatóknak óriási élmény minden egyes ilyen és ehhez hasonló megmozdulás, amelyből - mint azt ismertette – szerencsére egyre több és több akad. Ennek köszönhető többek között az is, hogy a hallgatók nemcsak a Kar falai mögött, hanem a legkülönbözőbb versenyeken és fellépéseken is megállják a helyüket.


 


A tanszékvezető reményét fejezte ki abban, hogy a közeljövőben a hallgatóknak egyre több lehetőségük nyílik majd a mesterkurzusokon való részvételekre.
forrás: SZTEinfo - Kovács-Jerney Ádám/Pósa Tamara

Friss Hírek RSS

Események

Rendezvénynaptár *