UNKP_1801

A Szegedi Tudományegyetem Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasait köszöntötték

2022. május 25-én köszöntötték a Szegedi Tudományegyetem Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) ösztöndíjasait. Az idei évben 281 hallgató részesült az elismerésben. Ennek köszönhetően 482 millió forint támogatás javította az intézmény kutatási feltételeit.

Az eseménynek az SZTE Rektori Hivatala adott otthont.

A rendezvény elején Irimiás Vanda harmadéves hallgatónk gyönyörű hegedűjátékával kápráztatta el a hallgatóságot.


web_img_2844


A résztvevőket Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese és Prof. Dr. Badó Attila, az SZTE Junior Akadémia vezetője, az SZTE ÁJTK intézetvezető egyetemi tanára köszöntötte.


UNKP_1838_002


„Köszöntöm a Szegedi Tudományegyetem Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasait, azokat a fiatal tehetségeket, akik a tudomány, az egészségügy, a műszaki és művészeti területeken kimagaslót alkottak - eltérnek az átlagtól, nyitottak az újra, a felfedezésekre. Az ösztöndíj célja ugyanis ezen hallgatók támogatása és az utánpótlás erősítése. Ez a támogatás különösen fontos az olyan elismert egyetemeknek, mint amilyen a Szegedi Tudományegyetem. Innen ugyanis a fiatal kutatók egy nagy, tudományos közösség tagjaiként léphetnek a tudományos pálya útjára. Minden egyetemnek, de a tudományegyetemeknek többek között éppen ezért kiváltképp fontos feladata és küldetése a tehetségek felismerése, kibontása, gondozása. Úgy gondolom ez a közösség egy olyan összetartó, fejlett, modern eszközökkel rendelkező közösség, ahol az oktatók és kutatók kiemelkedő figyelmet fordítanak a legtehetségesebbekre. Ezt Prof. Dr. Karikó Katalin több interjújában is megerősítette az elmúlt két évben. Kifejtette, hogy mennyire fontosak ezek a közösségek, a támogató, biztonságos bázisok, ahol a szakmai kapcsolatokon túl, személyes kapcsolatokra is szert tehet az ember. Azt javaslom, amit egyetemünk kutatóprofesszora is, hogy építsék ki és tartsák meg ezeket a kapcsolatokat” – kezdte gondolatait köszöntő beszédében Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese.


Kiemelte: a Szegedi Tudományegyetemen az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasainak köre mára egy sokszínű közösséget formál. A program legkiemelkedőbb jellemzője pedig a folytonosság, avagy, hogy időről-időre lehetőséget teremt arra, hogy ez a közösség még több tagot számláljon.


Prof. Dr. Badó Attila, az SZTE Junior Akadémia vezetője és Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese átadták a Szegedi Tudományegyetem Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasainak az okleveleket.


2022-ben a Bartók Béla Művészeti Karon Buchholcz Katalin kapta meg az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját.Az Új Nemzeti Kiválóság Program Magyarország Kormánya által, a nemzeti felsőoktatási kiválóság támogatására alapított ösztöndíjprogram. Célja, hogy támogassa a hazai kutatói és alkotóművészi utánpótlást, a tudományos és művészeti pályán való elindulást, majd pályán tartást, valamint a fiatal kiválóságok támogatásával segítse a nemzetközi szinten is kiváló, tapasztalt kutatók és alkotók munkáját. Az ÚNKP évről-évre ösztönözni kívánja a kiváló teljesítményt nyújtó kutatást és alkotó tevékenységet az alapképzésben, illetve a mesterképzésben és a doktori képzésben részt vevő hallgatók, doktorjelöltek, illetve fiatal oktatók, kutatók körében. Emellett közvetve erősíti a felsőoktatási alapkutatásokat, a kiemelkedő kutatói, alkotói munka támogatásával pedig példaértékű mintát biztosít a kiválóság elismerésére. Elősegíti azt is, hogy a magyar intézményekben felhalmozódott szakmai ismeretek, kutatási, alkotói eredmények hozzáférhetővé és felhasználhatóvá váljanak a tudományos és művészi tevékenységet folytató közösségek számára.


Friss Hírek RSS

Események

Rendezvénynaptár *