negykezes2021Oszifeszt-1_kiemelt

Zsigmondné Pap Éva és Zsigmond Zoltán zongoramûvészek négykezes koncertje

Időpont: 2021. október 28., csütörtök 19.00

Helyszín: SZTE Rektori Épület, Díszterem, Dugonics tér 13.

Műsor:

Schubert: f-moll fantázia

Debussy: Petite Suite

Szünet

Ravel: Ma mère l’Oye

Gershwin: Rhapsody in Blue


Zsigmondné Pap Éva és Zsigmond Zoltán az SZTE BBMK zongora tanszékének oktatói, zongoramûvészek. Iskoláikat közösen végezték, a szegedi Tömörkény István ZenemûvészetiSzakközépiskolában és a budapesti Zeneakadémián. Munkásságuk a kezdetektõl Szegedhez köti õket. Több évtizede a szegedi zenei élet aktív résztvevõi tanárként és elõadóként egyaránt.Kamarazenészi tevékenységükben meghatározó a négykezes és a kétzongorás játék. Enneka mûfajnak számos meghatározó mûvét mutatták be hazai és nemzetközi színpadokon is. Nagysikerû koncerteket adtak Portugáliában, Kínában és Romániában is. Repertoárjuk a barokktól napjaink zenéjéig tart, az elmúlt években bemutatták Bach kétzongorás versenymûveit, Mozart, Schubert, Brahms, Debussy, Bartók, Gershwin legjelentõsebb darabjait.

Schubert f-moll fantáziája a zeneirodalom egyik legmegindítóbb mûve. A hangversenytermek gyakori szereplõje, de filmzeneként is felhasználták. Kifinomultan romantikus témái monumentális, de jól követhetõ formában jelennek meg.

Debussy Kis Szvitje könnyed és bensõséges hangulatával feloldja a Schubert mû hatalmas feszültségét. A szerzõ 1886-ban, Liszt Ferenc halálának évében kezdte írni ezt a remekmûvét, mégis frissességében, játékosságával nagyon elüt a késõromantika stílusától.

Ravel Lúdanyó meséi címû sorozata gyermekmesék világába kalauzol.

Gershwin: Rhapsody in Blue címû zongoraversenyének négykezes átirata hangzási gazdagságában a szólózongora és a zenekaros változat között helyezkedik el. A zongoralehetõségeit végsõkig kiaknázó virtuóz feldolgozása a közismert „szomorkás” (és nem kék)rapszódiának.


negykezes2021Oszifeszt-1_kiemelt