Tercett-Trió online az Operaház Facebook oldalán

A Tercett-Trió 2021. március 1-jei műsorát az Operaház énekkari és zenekari művészei Mozartnak és hozzá köthető komponistáknak szentelik. A sorozat hagyományaihoz híven a nézők ismét jól ismert darabokban és ritkaságokban is gyönyörködhetnek. A közvetítés 20:00 órától látható a Facebookon és az Origón.

Az Opera Kórus programjában elsőként Georg Friedrich Händel (1685–1759) Acis és Galatea című operájának egy részlete hangzik el, ezt követően két olyan klasszicista zeneszerző dalai csendülnek fel, akik rajongtak a neves barokk szerzőért.

Händel The Flocks Shall Leave the Mountains, Ludwig van Beethoven (1770–1827) Lord Byron skóciai témájú versére komponált Lochnagar, valamint Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) Grazie agl'inganni tuoi és Das Bandel című dalait Karunk volt növendékei Avvakumovits Györgyi és Tarnai Dávid adják elő Somogyi Balázzsal. A folytatásban a maga korában gyakran Mozarthoz hasonlított szerző, Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847) Öt duett szoprán és alt hangra című ciklusát Dunai Éva és Magassy Júlia szólaltatja meg. Az est zongorakísérője: Szirtes Katalin.


foto_


Az Opera Zenekar egyik korábbi műsorában már adott ízelítőt Nyikolaj Rimszkij-Korszakov (1844–1908) Vonós-szextettjéből, ezúttal a mű V. tétele hangzik el Bíró Tamás, Müller Mónika (hegedű), Winkler Zsófia, Török Mátyás (brácsa), Baráti Eszter és Rönkös Ildikó (gordonka) előadásában. Az osztrák zeneszerző, Johannes Matthias Sperger (1750–1812) a német nyelvterület legjelentősebb nagybőgőse volt, de Magyarországon is sokat tevékenykedett. D-dúr kvartettjét Biró Zsófia (fuvola), Botos Veronika (brácsa), Nagy Domonkos (gordonka) és H. Zováthi Alajos (nagybőgő) adja elő. Az estet illendő módon Mozart Don Giovanni című operájából vett részletek zárják: Joseph Küffner vonósnégyes átiratát Závodszky Magdolna (I. hegedű), Fahidi Patrícia (II. hegedű), Kondor Péter (brácsa) és Balog Endre (gordonka) tolmácsolásában hallhatják a közvetítés nézői.


Forrás: Operaház