A zongorák „Rolls-Royce„-a érkezett a Bartók Béla Művészeti Karra

Csúcskategóriás versenyzongorát szerzett be Karunk, amely kedden érkezett Németországból Szegedre. A zongoratanszék kétéves álma vált valóra, a hangszernek városszerte nincs párja.

Csaknem három méter hosszú és 470 kilogrammot nyom az a Steinway & Sons D-modell versenyzongora, amely Hamburgból érkezett a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karára tegnap.


Nátyi Róbert dékán a zongorák Rolls-Royce-ának nevezte a hangszert, amellyel a zongoratanszék kétéves álma vált valóra.

– A leghíresebb koncerttermekben ezt a nagy hangverseny-zongorát használják. A világ legnagyobb előadói előszeretettel játszanak a Steinway csúcsmodelljén – közölte.


Egyedülálló a városban

A dékán kiemelte, a csúcskategóriás hangszerrel nem csupán a művészeti kar, de az egész város koncertéletét szeretnék fellendíteni, ugyanis Szeged ilyen volumenű zongorával eddig nem rendelkezett. Jó kapcsolatot ápolnak a Szegedi Nemzeti Színházzal és a Szegedi Szimfonikus Zenekarral is. Utóbbi vonatkozásában a közelmúlt jó példája, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok Ajándékkoncertjét a Hármashangzat Freskó Program finanszírozta, amelynek egyik főszervezője a Bartók Béla Művészeti Kar.


A 12 ezer alkatrészből álló, 80 százalékban kézzel, a világ legjobb minőségű faanyagaiból készített zongorát ideiglenesen a Liszt Ferenc-terembe tették, végleges helye a Fricsay hangversenyteremben lesz.


Nagyszabású elújítás

A versenyzongora értéke 74 millió forint, amelyre több forrásból – többek között minisztériumi támogatásból és a Magyar Művészeti Akadémiától – szerzett pályázati támogatást a kari alapítvány. A dékán arról is beszélt, hogy a csúcskategóriás zongora mellett több tízmillió forint értékű hangszerbeszerzés történt az idei évben.


– Új vonós, réz- és fafúvós hangszereket is beszereztünk, sőt párhuzamosan fut egy 30 millió forintos hangszer-felújítási programunk is, amely a kar történetében egyedülálló – mondta.


Elismert oktatók

A hangszerpark mellett a tanári kar is folyamatosan bővül a művészeti karon. A közelmúltban Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas operaénekes szerződött oktatónak a magánének tanszékre. A dékán elárulta, szeptembertől újabb neves operaénekes, Gulyás Dénes, szintén Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas, érdemes és kiváló művész erősíti majd oktatóként a tanszéket.

– A sor ezzel nem ér véget, a terveink nagyra törőek. Bízom benne, hogy a következő két szemeszterben szinte minden hangszeres tanszékre hasonlóan nagy nevek érkeznek – fogalmazott Nátyi Róbert.


Forrás: delmagyar.hu