boritonak_simandy

Kiválóan szerepeltek az SZTE hallgatói a Simándy József Nemzetközi Énekversenyen

Idén is nagy népszerűségnek örvendett a fiatal tehetségek körében a Simándy József Nemzetközi Énekverseny, amelynek a hagyományokhoz híven egész héten a Szent-Györgyi Albert Agóra adott otthont. A megmérettetésen a Karunk hallgatói is kimagasló teljesítményt nyújtottak – emelte ki Bátori Éva, Karunk énekmestere, operaénekesnő, érdemes és kiváló művész.

Magyarország egyik legismertebb énekversenyét 1998 óta rendezik meg Szegeden. Az eseményt először, mint a szegedi Zeneművészeti Kar frissen kinevezett tanszékvezető professzora, Temesi Mária operaénekesnő rendezte meg egykori énektanárával, Sinkó György operaénekessel 1997-ben. A megmérettetésen résztvevők száma évről-évre nőtt. Bátori Éva operaénekesnő, érdemes és kiváló művész azonban elmondta: idén a koronavírus-járvány miatt sajnos nem tudott mind a 120 előzetesen regisztrált versenyző megjelenni. A Simándy József Nemzetközi Énekversenyen hangulata ettől függetlenül kiváló volt.


-Büszkén erősítem a nagy tudással és egyedi tehetségekkel bíró, nemzetközileg is elismert zsűri tagok sorát, ugyanis a hallgatóink remek teljesítményt nyújtottak a mögöttünk álló napokban, annak ellenére, hogy az elmúlt másfél év minden szempontból nehéz volt a számukra. Remélem, hogy a döntőben is ugyanolyan bátran és alázatosan szerepelnek majd, mint az elődöntőben és a középdöntőben tették – hangsúlyozta a művésznő.

cikkembe_1_450x330

Az SZTE énekmestere ismertette: a versenyzők közül többen választottak magyar dalt, így Kodály Zoltán és a kar névadója, Bartók Béla művei is felcsendültek. A versenyszámok végén a kották mellett a versenyzők és felkészítő tanáraik tapasztalatokat is cseréltek egymással.


A 14-36 éves korú fiatal énekesek egész héten négy korcsoportra osztva versenyeztek egymással:


I. korcsoport: gimnáziumok és zeneművészeti szakgimnáziumok diákjai

II. korcsoport: felsőfokú zeneművészeti intézmények Bachelor hallgatói

III. korcsoport: felsőfokú zeneművészeti intézmények Master hallgatói

IV. korcsoport: ifjú művészek (36 éves korig)


A legjobbak korcsoportonként június 18-án, pénteken a döntőben kell énekelniük a versenyzőknek a győzelemhez. Magyarország közismert operaénekesnője szerint a versenyzőknek minden erejükre szükségük lesz, a négy napon át tartó megmérettetés nem csak a hangszálakat terhelte, hanem fizikálisan és szellemileg is kimerítette a hallgatókat.

cikkembe_21_450x330

A verseny győztesei 2021. június 20-án, vasárnap 18 órakor egy nagyszabású Díjkiosztó Gálakoncerten veszik át díjaikat a Szegedi Nemzeti Színházban. A koncerten közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar - vezényel Gyüdi Sándor.

 

A XI. alkalommal megrendezett énekverseny a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a HAZÁM, HAZÁM TE MINDENEM Művészeti és Oktatási Alapítvány szervezésében jött létre, fővédnöke Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.


SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Samu Angelika