simandy_gala

A jövő operaénekes csillagai lehetnek - Díjkiosztó gála a Szegedi Nemzeti Színházban

2021. június 20-án, vasárnap este Díjkiosztó gálával zárult a Simándy József Nemzetközi Énekverseny a Szegedi Nemzeti Színházban.

A vetélkedő az elmúlt két évtizedben a közép-európai régió művészi utánpótlásának legfőbb seregszemléjévé nőtte ki magát. A megmérettetést Prof. Dr. Temesi Mária Liszt-díjas operaénekes, Karunk Magánének tanszékének vezetője indította útjára 1997-ben volt énektanárával, Sinkó György operaénekessel. A versenynek a Szent-Györgyi Albert Agóra adott otthont. Négy korcsoportban 123 magyar és külföldi művész nevezett.


simandy_gala


– Nagyon magas színvonalú volt a mezőny. Nemcsak ének-, hanem előadóművészi produkciókat is láthattunk, a versenyzők közül sokan a legnehezebb művekkel készültek. Gyönyörű bel canto áriákkal, melyeket olyan csodálatos belső fegyelemmel és átéléssel adtak elő, mélység és magasság között zsonglőrködve, hogy fantasztikus hallgatni – mondta Temesi Mária.gala_2


A produkciókat az Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója vezette nemzetközi zsűri értékelte.


gala


A gálaesten az ifjú tehetségeket a Szegedi Szimfonikus Zenekar kísérte Gyüdi Sándor vezényletével. A nyertesek a pénzjutalom mellett különdíjként koncertlehetőséget kaptak a londoni, a bécsi, a helsinki, a moszkvai és a belgrádi kulturális központokban. A korcsoportgyőztesek Andrija Sekuli, szerb bariton, Csuzdi Eszter, zentai születésű szoprán, Josipa Bilic horvát szoprán és Sonja Šarić szerb szoprán lettek. A Hazám, hazám díjat, mellyel egy magyar mű leghitelesebb tolmácsolóját méltatják, Kristóf István baritonnak ítélték oda.


Forrás: delmagyar.hu