Jövő héten kezdődik a Simándy József Nemzetközi Énekverseny

Több mint 20 éves múlttal rendelkezik a szegedi Simándy József Nemzetközi Énekverseny, amelynek legfőbb küldetése, hogy felfedezze az ifjú énekes tehetségeket és segítséget nyújtson a fiatal operaénekesek pályaindulásában mindemellett, hogy megemlékezzenek a névadó Simándy József operaénekes emberi és szakmai kiválóságáról.

A megmérettetést Dr. Temesi Mária Liszt-díjas operaénekesnő, Karunk Magánének Tanszékének vezetője indította útjára 1997-ben egykori énektanárával, Sinkó György operaénekessel. Idén immár 11. alkalommal ad otthont a napfény városa június 14. és 20. között a versenynek, amely két éve immár a Magyar Nemzeti Értéktár részét képezi kulturális örökség kategóriában.


– Ez a művészi utánpótlás talán legfontosabb versenye a közép-európai régióban. A nyertesek szinte mindegyike gyökeret tudott ereszteni a hazai vagy nemzetközi operaéletben – közölte Dr. Nátyi Róbert, Karunk dékánja a rendezvény tegnapi sajtótájékoztatóján.


delmagyar.hu

Dr. Nátyi Róbert és Prof. Dr. Temesi Mária tájékoztatója

Fotó: Frank Yvette (Forrás: delmagyar.hu)


Prof. Dr. Temesi Mária versenyigazgató, a főtámogató Hazám, Hazám Te Mindenem Alapítvány kurátora elmondta, idén négy korosztályban körülbelül 150 versenyző méri össze tehetségét és képzettségét a megmérettetésen.

A zsűri elnöke Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, mellette a bírálóbizottságban az operavilág olyan illusztris művészei kaptak helyet, mint Bátor Tamás, a Magyar Állami Operaház művészeti tanácsadója, Markovic Tamara, a Szabadkai Zeneiskola tanára és igazgatóhelyettese, Bátori Éva érdemes és kiváló művész, Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt-díjas operaénekes, valamint Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója.

A versenyigazgató kiemelte továbbá, hogy a nyertesek a pénzjutalom mellett különdíjként koncertlehetőséget is kapnak majd a londoni, a bécsi, a helsinki, a moszkvai és a belgrádi kulturális központokban.


Forrás: delmagyar.hu