MaszkaBál: Bátori Éva és Meláth Andrea operaestje

2021. február 12-én Karunk oktatója Bátori Éva Meláth Andreával adott áriaestet az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadán. Olasz, német és orosz szerzők műveiből összeállított estjük február 12-én este 8 órától volt látható a Facebookon és az Origón.

Karunk művésztanára Bátori Éva énekművészi tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a Wiener Staatsoper stúdiójában végezte. Nemzetközi bemutatkozása keretében első szerződése Lipcsébe szólította, ahol elsősorban Mozart operák szerepeiben állt színpadra, majd Kölnben olasz operákkal bővült szerepköre. A Magyar Állami Operaház közönsége is először ezekben láthatta, később a szláv és magyar operairodalom remekei, valamint kortárs művek is felkerültek repertoárjára. Nevét nemcsak Európa-szerte ismerik, fellépett az Egyesült Államokban, Kínában és Japánban is. Érdemei elismeréseképpen 2005-ben Érdemes Művész, 2019-ben Kiváló Művész kitüntetésben részesült.


Meláth Andrea a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1998-ban szerzett énekművész diplomát, 1996-ban ösztöndíjasként részt vett a Bayreuth-i Ünnepi Játékokon. Az Operában 1999-ben mutatkozott be Vajda János Leonce és Léna című operájában, azóta pedig a dalszínház állandó szólistája. Repertoárja a barokk operáktól a kortárs szerzeményekig terjed, de oratóriuménekesként is ismert. Rendszeresen fellép nemzetközi színpadokon is a Távol-Kelettől Kanadáig. Munkásságát 2001-ben Liszt Ferenc-díjjal ismerték el, 2018 óta Magyarország Érdemes Művésze.


Az est művészeti vezetője: Kovács Mária Anna

Zongorán közreműködik: Zsoldos Bálint
Műsorvezető: Mona Dániel


Műsor:

R. Strauss: A rózsalovag – A tábornagyné áriája („Da geht er hin”) – Bátori Éva
Wagner: Az istenek alkonya – Waltraute elbeszélése („Höre mit Sinn was ich dir sage”) – Meláth Andrea
Verdi: Aida – Aida áriája az I. felvonásból („Ritorna vincitor”) – Bátori Éva
Verdi: Az álarcosbál – Ulrica áriája az I. felvonásból („Re dell’abisso, affrettati”) – Meláth Andrea
Brahms: A-dúr intermezzo, Op. 118, No. 2. – Zsoldos Bálint
Muszorgszkij: Hovanscsina – Márfa jóslata a II. felvonásból („Silï potaynïye, silï velikiye”) – Meláth Andrea
Csajkovszkij: A pikk dáma – Liza áriája a III. felvonásból a III. felvonásból („Uzs polnocs blizitszja”)– Bátori Éva
Csajkovszkij: Anyegin – Tatjána és Olga duettje az I. felvonásból („Slyhali I' vy”)


Forrás: Operaház