samodai_b

JÁTÉK VAGY HIVATÁS? - Interjú Samodai Bencével, Karunk oktatójával

„Számomra a zenélés gyerekoromban egy játék volt a sok közül. Rengeteg dolog érdekelt. Sokat kísérleteztem például az elektronikával, de még többet a pirotechnikával. Mai napig emlegeti a zeneiskolai tanárom, hogy milyen harci sérülésekkel érkeztem az órákra. Nem voltam egy sötét szobában éjjel-nappal gyakorló csodagyerek és ez akkor sem változott sokat, amikor először lettem első helyezett a megyei versenyen. Fokozatosan lett a játékból hivatás, de a játékot nem hagytam el. Ma már persze céltudatosan és komolyan végzem a munkám, de ugyanúgy szeretek trombitálni, mint gyerekkoromban.”

Samodai Bence János mindössze 9 éves volt, amikor trombitálni kezdett Tiszafüreden Török Zsolt növendékeként, akinek személye és szakmai munkája nagyban hozzájárult, hogy végül a zenét válassza hivatásának. Középiskolai tanulmányait a budapesti Weiner Leó zeneművészeti szakiskolában végezte, majd felvételt nyert az SZTE Bartók Béla Művészeti Karára, ahol trombitaművész BA diplomát, majd tanári diplomát szerzett, jelenleg pedig oktatóként segíti a kar munkáját. Részképzést folytatott Olaszországban a Claudio Monteverdi Conservatorio Bolzano-n, és a floridai Lynn University-n.


„Az archaikus régzenétől kezdve a kortárs improvizatív zenéig minden stílusban találok olyat, amit szívesen játszok. Nem gondolom, hogy a zenei stílusok és korszakok teljesen fekete-fehérek és nem lehet ezek között váltani. Imádom viszont a különlegességeket és a kihívásokat. Ezért tanulok natúrtrombitán barokk zenét, és ezért dolgozok együtt kortárs zeneszerzőkkel. Játszottam jazz bandben is és sokat foglalkoztat az EDM slágerek akusztikus hangszerekkel való fuzionálása.”


Korábban koncertezett már a MÜPA üvegtermében, a Művészeti kar Fricsay Ferenc hangversenytermében, illetve Európa több országában is (Oroszország, Franciaország, Anglia), a bulgáriai nemzetközi trombitaverseny fődíjanként pedig a Stara Zagorai opera zenekarával is játszhatott. A vírushelyzet alatt sem állt meg az élet számára, ugyanis a Samodai-Szives Duó tagjaként online Pillanatkoncerteket szervezett a Szent-Györgyi Albert Agórába. A koncertek utólag is megtekinthetőek az alábbi linken:

https://www.youtube.com/playlist...


Az elkövetkezendő időszakban is számos esemény keretein belül találkozhatunk Bencével. Többek között hallható lesz a Bartók rádió műsorában, Gödöllőn, Németországban, egy nemzetközi templomi hangversenysorozat keretein belül Toronto, Arad, Temesvár, Muraszombat, Komárom településeken, az Országos templomi hangversenysorozat keretein belül Budapesten, Pécset, Szegeden és Kecskeméten, illetve a Samodai-Szives Duó kortárs zenei hangversenysorozata során a Szent-Györgyi Albert Agórában Szegeden, a Hubay Jenő Zeneiskolában Budapesten, illetve a MÜPA üvegtermében.


„A zene puszta hallgatása, de leginkább a zenélés tudományosan is alátámasztott pozitív transzferhatásokat vált ki. Ez azt jelenti, hogy a zenét tanuló gyermek a zenének köszönhetően jobban fog teljesíteni más területeken is. Nem beszélve arról, hogy a koncertrációt, a kommunikációt és az érzelmi intelligenciát elképesztő módon fejleszti.”


Forrás: Szeged’s got Talent

Friss Hírek RSS

Események

Rendezvénynaptár *