pitti_katalin_kiemelt

Karunk új oktatója Pitti Katalin, Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes

Pitti Katalin, Bartók-Pásztory- és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes Érdemes Művész az idei tanévben kezdte meg oktatói tevékenységét Karunk Magánének Tanszékén.

Az 1978/79-es évadtól a Magyar Állami Operaház magánénekeseként szerződtették, ahol az operairodalom legcsodálatosabb szerepeit énekelte. Kerekes János-tól Medveczky Ádám-ig, Lukács Ervin-től Giuseppe Patane-ig, ifj.Palló Imré-től Lamberto Gardelli-ig, Kórody András-tól Jurij Szimonov-ig és Erdélyi Miklóst-tól Kovács János-ig neves mesterekkel dolgozott együtt, akiktől a művésznő vallomása szerint sokat tanult, ahogyan kíváló rendezőktől, mint Mikó András, Békés András,Szinetár Miklós , akikkel a "munka" során sokat formálódtak szerepei, valamint gazdagodtak szerepformáló teremtő energiái.
Minden mű, amit megszólaltatott és megszólaltat emlékezetes élményt hagyott és hagy mai napig az emberekben.


A világ számos országában énekelt, a legjelentősebbek: Drezda - Verdi: Lombardok c. operájának női főszerepével Giselda szerepével- 17-szer hívták függöny elé a művésznőt.
Verdi: La Traviata címszerepét tán a legtöbb rendezésben énekelte, játszotta, élte itthon és külföldön Szófiában, Kassán, Kolozsvárott, Tokyóban, Nagoyában, Osakában és a Magyar Televízió opera-keresztmetszetében is Ő a énekelt és alakította Violetta figuráját.
Puccini: Madama Butterfly címszerepét 16 éven át alakította, mellyel vendégszerepelt Prágában többször, mint a Puccini: Bohémélet Mimi-jével és Csajkovszkij: Anyegin Tatjána szerepével Prágában, Moszkvában Hamburgban, Rio de Janeiro-ban...


Operaszerepein kívűl mindig szívesen énekel Bach, Mozart, Verdi, Liszt, Kodály oratórikus műveket illetve dal és ária esteke a Magyar Rádióban, mint a Zeneakadémián. Itthon és külföldön rendszeresen koncertezik.


Sok felkérést kapott az operett világában is. A legtöbbet énekelt, játszott operettszerepe Lehár: Víg özvegy - Glawary Hanna szerepe, melyet a Margitszigeti Szabadtéri Színpadtól a Staatsoperig énekelt, és ezzel a szereppel jutott el először vendégjátékkal Tokyo-ba is. Hasonlóan sokat énekelt operettszerepe a Saffi - J.Strauss: A cigánybáró- , mint a Lisa - Lehár: A mosoly országa- és a Marica grófnő - Kálmán Imre operetjáből. Jacoby: Sybill-je főszerepét pedig szintén a Magyar Televízió filmre vette a művésznő főszereplésével.


2000 óta rendszeresen tanít. Az idei tanévtől, 2021. szeptemberétől Karunk Magánének Tanszékének oktatója.

Munkájához további sok sikert és jó egészséget kívánunk!

Friss Hírek RSS

Események

Rendezvénynaptár *