Friss hírek

[1] 2 3 (4)> (4)>| 
2021. március 29.

Idén csak online tudták megszervezni a Fiatal Zeneszerzők Szegedi Fesztiválját, a koncertet a Youtube-on lehet megtekinteni – de a felhozatal imponáló: ma is szép számmal vannak tehetséges fiatal komponisták, a 21. század zenei nyelve pedig visszatért a sokszínűséghez és a könnyebb befogadhatósághoz.

2021. március 29.

Az Írónád díj és a Bornemisza Péter-díj elismeréseit 2021. március 26-án, pénteken adták át online formában. A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) idén azokat az alkotásokat díjazta, amelyek megjelenése a 2020-as évben az evangélikus egyház pozitív megítélését segítette elő, legyen az írás, rádiós vagy televíziós anyag, esetleg internetes publikáció.

Karunk oktatója Samodai Bence első minősítést kapott a Danubia Talents Zenei Versenyen
2021. március 29.

Samodai Bence, Karunk Rézfúvós Tanszékének művésztanára eredményesen szerepelt a Danubia Talents Versenyen. Az online rendezett versenyen kategóriájában 1. minősítést kapott.

Az elért eredményhez ezúton is gratulálunk!

A Szeged Televízió "Körút" című műsorában adott interjút Dr. Kecskés György, Karunk oktatója
2021. március 29.

2021. március 11-én a szegedi televízió Körút című kulturális műsorának egyik vendége volt Dr. Kecskés György kürtművész, Karunk tanszékvezető főiskolai docense. A műsor ide kattintva érhető el.

2021. március 26.

A Felsőoktatási Tanácsadás Egyesület (FETA) elkészítette a hallgatók tanulmányi, karrierépítési és lelki támogatását segítő 17 online kiadványát (a FETA Füzetek sorozat részeként), amelyek ingyen letölthetők.

2021. március 25.

1881. március 25-én született Nagy­­szentmiklóson Bartók Béla, a vi­lág­hírű, korszakalkotó zeneszerző, ki­váló zongoraművész, az etnomuzi­­kológia nemzet­kö­zileg elismert úttö­rője, szaktekintélye.

2021. március 24.

A Parlando folyóiratban Péterffy Gabriella kérdez Klebniczki György zongoraművész-zeneszerzőtől, Karunk oktatójától, valamint Bodrogközy Eszter mesterpedagógustól, a szegedi Király-König Péter Zenei AMI fuvola-és szolfézstanárától.

2021. március 18.

2021. március 18 és 19-én kerül megrendezésre a "Music and Art in Pandemic Conference" elnevezésű online konferencia.

Karunk oktatóinak előadása március 18-án 14:00 órától lesz hallható a Zoomon, magyar nyelven.

2021. március 16.

Karunk alumni hallgatója, Szirtes Edina Mókus hegedűművész, kiemelkedő zeneszerzői, zenei szerkesztői, zenei rendezői, hangmérnöki tevékenysége elismeréseként Erkel Ferenc-díjban részesült nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából.

Az elért eredményhez ezúton is gratulálunk, munkájához további sok sikert és jó egészséget kívánunk!

2021. március 02.

A DVD a szegedi klasszikus gitár tanszak munkájába enged betekintést, mely 1992-ben indult Bozóki Andrea vezetésével. Azóta megszaporodott tanári gárdával, két képzési szinten folyik oktatás Karunkon és az SZTE Vántus István Zeneművészeti Szakgimnáziumban.

2021. március 01.

A Tercett-Trió 2021. március 1-jei műsorát az Operaház énekkari és zenekari művészei Mozartnak és hozzá köthető komponistáknak szentelik. A sorozat hagyományaihoz híven a nézők ismét jól ismert darabokban és ritkaságokban is gyönyörködhetnek. A közvetítés 20:00 órától látható a Facebookon és az Origón.

2021. február 24.

A 2020/2021-es tanévben Karunk két hallgatója részesült az Új Nemzeti Kiválóság Program támogatásában, Kovács Beatrix (osztatlan gitártanár szak) és Bihary Ferenc (osztatlan zenetanár harsonatanár szak).

Az elért eredményhez ezúton is gratulálunk!

2021. február 22.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával idén tavasszal megrendezésre kerül a Tavaszi Ütős Napok, Karunk online rendezvénysorozata.

Márciustól májusig hetente/kéthetente lesznek rövid online programok, koncertek, beszélgetős előadások, bemutatók. A videók Youtube-on keresztül érhetőek majd el.

2021. február 16.

„Számomra a zenélés gyerekoromban egy játék volt a sok közül. Rengeteg dolog érdekelt. Sokat kísérleteztem például az elektronikával, de még többet a pirotechnikával. Mai napig emlegeti a zeneiskolai tanárom, hogy milyen harci sérülésekkel érkeztem az órákra. Nem voltam egy sötét szobában éjjel-nappal gyakorló csodagyerek és ez akkor sem változott sokat, amikor először lettem első helyezett a megyei versenyen. Fokozatosan lett a játékból hivatás, de a játékot nem hagytam el. Ma már persze céltudatosan és komolyan végzem a munkám, de ugyanúgy szeretek trombitálni, mint gyerekkoromban.”

2021. február 15.

2021. február 15-én este 10 órától lesz hallható a Bartók Rádió "Ars Nova" műsorában Karunk oktatója, Samodai Bence és Szíves Márton felvétele.

2021. február 13.

2021. február 12-én Karunk oktatója Bátori Éva Meláth Andreával adott áriaestet az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadán. Olasz, német és orosz szerzők műveiből összeállított estjük február 12-én este 8 órától volt látható a Facebookon és az Origón.

2021. február 09.

Zhang Yu Carolyn tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar mesterszakán végezte kiváló eredménnyel. Jelenleg Karunk művésztanára. A China Media Group a kínai tavaszünnep alkalmából készített vele interjút.

2021. február 09.

Prof. Dr. Zsigmond Zoltán tanítványa, Ráfi Balázs (Előadóművészet alapszak, klasszikus zongora szakirány - III. évfolyam) eredményesen szerepelt a spanyolországi Franz Liszt Center nemzetközi zongoraversenyen. Az online eseményen Karunk hallgatója II. díjat kapott.

Az elért eredményhez ezúton is gratulálunk!

2021. február 07.

2021. február 7-én este 20:00 órától a Facebookon és az Origón közvetített műsorban Karunk oktatója Rálik Szilvia és Bretz Gábor válogatnak kedvenc áriáikból, és egy fiatal tenort is vendégül láttak.

2021. február 02.

2021. február 1-jétől Lamár Erzsébet az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Filozófia Tanszékén tanársegédként folytatja munkáját. Tanulmányi referensi feladatait Varga Noémi látja el. A Fafúvós, Rézfúvós és Vonós Tanszék hallgatóinak üzenetét a tr.bbmk[@]szte.hu e-mail címre várja.

Karunk gazdasági referense, Szélné Kónya Katalin ma 30 éve dolgozik a Szegedi Tudományegyetem munkatársaként.

Ezúton kívánunk nekik további sikerekben gazdag éveket!

2021. január 29.

Ötletes és kreativitásra ösztönző a Szegedi Tudományegyetem Alma Mater Magazinjának Felnőtt színező különszáma. Magyarország első, felsőoktatási intézményt bemutató kifestőkönyve ajándék, mellyel a toplistás SZTE meglepi a felvételire jelentkezőket és szüleiket, az egyetemi polgárokat és az alumnusokat. Töltsd le az SZTE honlapjáról az AMM különszámát és a 12 karú universitasról érdekességeket olvasva színezd ki a szegedi egyetemi campust!

Karunk Opera szakos hallgatója bejutott a Cziffra Akadémia Mesterkurzusára
2021. január 28.

Andrejcsik István tanítványa, Szabó Dóra Cintia (Opera MA II. évfolyam) eredményesen szerepelt a Cziffra Mesterakadémia 2021 válogatóján. Karunk hallgatója részt vehet februárban a Miklósa Erika operaénekes vezetésével tartott mesterkurzuson.

Az elért eredményhez ezúton is gratulálunk!

A Bartók Rádió "Lemezelő" című műsorában ad interjút Csengery Adrienne, Karunk oktatója
2021. január 28.

2021. január 31-én, 16:00 órától Madarász Zsolt beszélget Csengery Adrienne énekművésszel, Karunk oktatójával. A Bartók Rádió műsora ide kattintva online is elérhető.

2021. január 27.

A Magyar Kultúra napján Karunk oktatóját, Lőrincz László blockflöteművészt Szeged város Kölcsey-éremmel tüntette ki.

Az elismeréshez ezúton is gratulálunk!

2021. január 06.

Dudásné Szécsi Edit tanítványa, Vadász Adrienn (Magánénektanár szak I. évfolyam) eredményesen szerepelt a Danubia Talents Nemzetközi Zenei Versenyen. Az online eseményen Karunk hallgatója kategóriájában dícséretben részesült.

Az elért eredményhez ezúton is gratulálunk!

2020. december 14.

Megjelent Dr. Kecskés György, Karunk tanszékvezető főiskolai docensének "Canticornum" című kortárs magyar kürt lemeze.

A Magyar Katolikus Rádió "Az Opera Világa" című műsorában adott interjút Prof. Dr. Temesi Mária, Karunk oktatója
2020. december 09.

2020. november 29-én Máry Szabó Eszter szerkesztő beszélgetett Prof. Dr. Temesi Mária Liszt Ferenc-díjas operaénekesnővel, Karunk tanszékvezető egyetemi tanárával. Az elkészült interjú ide kattintva érhető el.

A Kossuth Rádió NAGYOK című műsorában adott interjút Prof. Dr. Tóth Péter, Karunk volt dékánja
2020. december 09.

2020. október 29-én ismét szegedi vendéggel jelentkezett a Kossuth Rádió portrémagazinja, a "Nagyok". Prof. Dr. Tóth Péter Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, Érdemes Művész, az MMA rendes tagja, a Bartók Béla Művészti Kar volt dékánjával készült interjú ide kattintva érhető el.

2020. december 02.

Karunk oktatója, Bozóki Andrea gitárművész "Kis magyar gitártörténet" című cikke megjelent a Tempevölgy periodika legfrisebb számában.

2020. november 30.

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 13. § (1) bekezdésében, valamint az egészségügyi és az egészségügyben dolgozók, a nevelési, oktatási intézményekben nevelési, oktatási tevékenységet végző dolgozók, a szociális intézményekben dolgozók, valamint a bölcsődei ellátásban dolgozók SARS-CoV-2 koronavírus kimutatására alkalmas rendszeres vizsgálatáról és az egészségügyi ellátással összefüggő egyes kérdésekről szóló 509/2020. (XI. 19.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Korm.rendelet) meghatározottakra figyelemmel a Szegedi Tudományegyetem rektora a következő utasítást adja:

2020. november 27.

"Tiszta szívvel" címmel hirdetett verspályázatot a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Irodája a 2020/2021-es tanév őszi félévében a nappali tagozatos hallgatók számára.

2020. november 27.

A CZIFFRA FESZTIVÁL ZONGORA, CIMBALOM ÉS ÉNEK MESTERAKADÉMIA KURZUSOKAT HIRDET ÉLETKORI ÉS REPERTOÁR MEGKÖTÉS NÉLKÜL


A kurzusok időpontja: 2021. FEBRUÁR 11–12–13–14., 10:00–18:00 óra között
Helyszín: KROÓ GYÖRGY ZENEISKOLA (1102 Budapest, Szent László tér 34.)

A jelentkezési határidő: 2021. január 18., hétfő

2020. november 17.

A Szegedi Tudományegyetem 2020 november 16-ától visszavonásig online oktatásra áll át. A CooSpace keretrendszer az oktatási együttműködést és a tanulási folyamatot támogatja, míg az elektronikus ügyintézést a Modulo segíti. Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően az SZTE valamennyi, az oktatásban érintett munkatársa és hallgatója számára ismert, felületek állnak továbbra is rendelkezésre.

2020. november 17.

Tehetségek, lányok kontra fiúk, lehetőségek, COVID helyzet. Többek között ezekről a témákról is olvashatunk a SZTEminárium magazin legújabb számában, melyet hallgatók írnak hallgatóknak. A Szegedi Egyetem Magazin lapcsaládhoz tartozó kiadvány már megtalálható online az SZTE hírportálon és nyomtatott formában az egyetemi épületekben.

2020. november 17.

Az új koronavírus okozta fertőzés terjedésének megelőzése érdekében Magyarország miniszterelnökének 2020. november 9-i bejelentése alapján a Szegedi Tudományegyetem 2020. év november hó 16. napjától visszavonásig online oktatásra áll át.

2020. november 16.

Egyre több hallgató jelentkezik a közelmúltban meghirdetett önkéntes segítői feladatokra. A Szegedi Tudományegyetem az Országos Mentőszolgálat terheinek csökkentése érdekében a mintavételekben való közreműködésre a III. IV. V. és VI. éves orvostanhallgatók jelentkezését várja. Más egészségügyi hallgatókra is számítanak Covid védekezésben történő feladatellátásra, valamint azok is jelentkezhetnek, akik nem egészségügyi karok hallgatói, őket adminisztrációs és szállítási feladatokban való önkéntes részvételre kérik. Eddig 470 egyetemi hallgató jelezte részvételi szándékát.

2020. november 12.

2020 márciusa óta elérhetőek az egyetem polgárai számára a Coursera for SZTE keretében a világ legnagyobb online oktatási felületének tananyagai. A program indulásától 2020 novemberéig 3250 kurzusra iratkoztak be a szegedi résztvevők.

2020. november 11.

Magyarország Miniszterelnökének bejelentésével összhangban az SZTE az új típusú koronavírus okozta járvány megfékezése céljából az összes egyetemi polgárra kiterjedő intézkedéseket vezetett be 2020. november 09. napjával.

2020. november 11.

Az új koronavírus okozta fertőzés terjedésének megelőzése érdekében a Szegedi Tudományegyetem kancellárja és rektora rendelkeztek a kollégiumi elhelyezés szüneteltetéséről a 9/2020. (XI.9.) sz. rektori-kancellári körlevéllel.

2020. november 11.

Az új koronavírus okozta fertőzés terjedésének megelőzése érdekében, összhangban a fenntartó által bejelentett intézkedésekkel, újabb hatósági intézkedésig vagy felsővezetői utasításig az alábbi foglalkoztatással kapcsolatos intézkedéseket rendelte el a Szegedi Tudományegyetemen.

2020. november 10.

Márta Andrea 20 éve a Bartók Béla Művészeti Kar Tanulmányi Osztályának munkatársa.

Ezúton kívánunk neki további velünk töltött sikerekben gazdag éveket!

Rendkívüli rektori (oktatási) szünet
2020. november 10.

A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében, a miniszterelnök 2020. november 9-i döntésére figyelemmel – a hallgatók személyes biztonságát szem előtt tartva – a Szegedi Tudományegyetem rektora 2020. november 11-14. napjára rektori (oktatási) szünetet rendelt el.

2020. november 05.

A Szegedi Tudományegyetem önkéntes hallgatók jelentkezését várja a COVID védekezéshez nélkülözhetetlen egészségügyi tevékenység adminisztrációjának és logisztikájának támogatására a következő feladatokra.

2020. november 04.

A hazai ének-zeneoktatásban évtizedekre visszatekintő problémát jelent a tanulók közömbössége, motiválatlansága, ugyanakkor hatékonyságának kérdései is rendszeresen felmerülnek. Négy éve működő kutatócsoportunk ezért olyan kutatásokra, módszertani fejlesztésekre vállalkozott, amelyek hozzájárulhatnak az ének-zeneoktatás élményszerűségéhez, egyúttal azonban a zenei képességek hatékonyabb fejlesztését is elősegíthetik. Szimpóziumunk előadásai részben módszertani fejlesztéseinket, illetve ezek eredményeit mutatják be, részben pedig a korai zenetanulás és más kognitív területek összefüggés-vizsgálatára vállalkoznak.

2020. október 29.

2020. október 27-én, kedden Karunk ütőhangszeres tanszakán stúdiótechnika workshopot tartott Blaho Attila. A rendhagyó délelőttről készült fotóválogatás itt tekinthető meg.

2020. október 21.

Egy korábbi cikkben beszámoltunk arról, hogy prof. Dr. Temesi Mária tanítványa: Kiss Attila Andor, Karunk másodéves hallgatója a horvátországi 8. Lav Mirski Nemzetközi Énekversenyen kategóriája első helyezettje lett. A horvát versenyt idén online rendezték meg, így hallgatónk szerepléséről készült videó, melyben Caccini Amarillijét és Puccini Turandot-jából Kalaf áriáját adja elő, itt megtekinthető.

2020. október 19.

Prof. Dr. Temesi Mária tanítványa, Kiss Attila Andor (Előadó-művészet BA II. évfolyam) eredményesen szerepelt a horvátországi Osijekben rendezett nemzetközi énekversenyen. Karunk hallgatója kategóriájában I. helyezést ért el.

Az elért eredményhez ezúton is gratulálunk!

2020. október 19.

Nagy Gábor festőművész csaknem 350 alkotása tekinthető meg 2020. október 10. és 2021. január 3. között a szegedi Reök-palotában. Az Átkelés” című kiállítás a Munkácsy-díjas festőművész szinte teljes életművét összefoglalja – tudtuk meg a kurátor Dr. Nátyi Róbert művészettörténésztől, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánjától. A művek nagy részét a tiszai táj ihlette.

2020. október 02.

Október 1-je a Zene Világnapja. Ebből az alkalomból tartottak hallgatóink zenei flashmobot a TIK-ben oktatójuk, Szecsődi Ferenc vezetésével.

2020. október 02.

2020. október 1-jén a 311-312-es iker motorkocsi, a 104-es Pesa és a 214-es Tatra „árnyékában” játszottak hallgatóink.

[1] 2 3 (4)> (4)>|