Friss hírek

[1] 2 3 
2021. december 13.

2021. december 12-én vasárnap 13:45-kor láthatták az érdeklődők a Felelősséggel minden hang iránt című portréfilmet az M5 TV csatornán.

Karunk dékánhelyettese, Prof. Dr. Tóth Péter Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Zeneművészeti Tagozat vezetője a mai magyar kortárs zeneszerzés kiemelkedő alakja, aki nem csupán itthon, de nemzetközileg is elismert. Mindamellett, hogy rendkívül termékeny alkotó, aktív közéleti szereplő, a tanítást is hivatásának tekinti.

2021. december 13.

Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművész adott hangversenyt december 2-án, Karunk Liszt Ferenc Hangversenytermében. A művész december 3-ára meghirdetett mesterkurzusa, Karunk Steinway D-modell zongorájának kipróbálása nagy siker volt.

2021. december 10.

Karunk tanszékvezető egyetemi tanára, Prof. Dr. Temesi Mária Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő, a Magyar Állami Operaház operanagykövete, énekmestere és tanítványai voltak a december 5-i JÁTÉKOS MUZSIKA 7x10 PERCBEN fellépői.

2021. december 10.

A Bartók Rádió Ars Nova december 6-i műsorában mutatták be Samodai Bence és Szives Márton Incantation című új albumát.

2021. november 29.

A Vántus-napok legfontosabb üzenete a kortárs magyar művek bemutatása mellett az, hogy lehetőleg minden generáció találkozzon korunk zenéjével, diákok mellett a művészek valamennyi korosztálya is.

2021. november 24.

Többek között ezt a kissé furcsa kérdést tehettük fel a szegedi Vántus István Kortárszenei Napok (2021. november 22-25.) első napjának esti koncertjén. A válasz pedig az, hogy nyilván, csak meg kell találni hozzá a megfelelő zenei kifejezéseket. Hogyan kell ezt megtenni, az ugyan keményebb dió, de amíg sikerül, eltöprenghetünk sok más érdekes részleten is.

2021. november 15.

A BBMK oktatói rendszerint komoly szakmai tevékenységet folytatnak az egyetem falain kívül is a fúvószenei mozgalom előmozdítása érdekében. Az elmúlt hétvégén a II. Nemzetközi Fúvószenei Versenyen, Mórahalmon képviselte az SZTE Bartók Béla Művészeti Kart Csikota József adjunktus, mint a zsűri elnöke, valamint prof. dr. Tóth Péter dékán-helyettes, mint a zsűri tagja, Miro Saje karmester úr, a szlovén fúvószenei szövetség elnökének társaságában, aki szintén a nemzetközi zsűri tagja volt. A november 6-án és 7-én megszervezett versenyen magyar és szerb fúvószenekarok mérettettek meg, mely eseményen a zeneművészeti tevékenység mellett fontos szerepe volt a nemzetek közötti kulturális élet összekapcsolásának, valamint a szerb és magyar baráti, fúvószenei értékek erősítésének.

2021. november 15.

2021. november 11-én az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar Dékáni Hivatalában a Kari Tanács oktatói munkakörben foglalkoztatott tagjainak (3 fő) és póttagjainak (3 fő) megválasztásának II. fordulója lezárult.

2021. november 11.

88 éves korában meghalt Karikó Teréz, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja, Liszt-díjas énekművész.

2021. október 29.

A Nemzetközi Mobilitási Iroda (NMI) 2021. november 4-én 10 órai kezdettel Erasmus+ Day tájékoztatót szervez egyetemi polgároknak a Rektori Hivatal Dísztermében.

2021. október 14.

Kínából, Szingapurból és Spanyolországból is bemutatkoznak művészek a csütörtökön kezdődő Szegedi Nemzetközi Gitárfesztiválon. Az idén már 22. alkalommal megrendezett zenei megmérettetésen tizennégy ország huszonkilenc gitárvirtuóza vesz részt.

2021. október 12.

A Szeged IGF Magyarország legrégebben működő és egyben az egyik legjelentősebb gitáreseménye, mely a gitár kiváló művészeit és színes programokat hoz el a világ minden tájáról.

Időpont: 2021. október 13-17.

2021. október 11.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Vezetőképző Akadémiájának igazgatója, Dr. Porkoláb Imre A változás ereje: hogyan fejlődjünk kiszámíthatatlan környezeti viszonyok között? címmel szakmai előadást tart Szegeden. Az eseményt követően az érdeklődők megvásárolhatják Porkoláb Imre eddig megjelent könyveit, amelyeket a szerző igény esetén a helyszínen dedikál.

2021. október 11.

Lajkó Nóra 2019-ben pszichológusként végzett a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán. Megszerzett tudását és gyakorlati tapasztalatait ezt követően még abban az évben kétféleképpen kamatoztatta. Nemrégiben a szegedi egyetemisták lelki és szellemi állóképességének fejlesztését tűzte ki célul.

2021. szeptember 13.

2021. szeptember 21-28. között kerül megrendezésre Szegeden a Szent Gellért egyházmegye első püspökéről elnevezett rendezvény. A több napon át tartó programsorozat idei évi rendezvénye is számos programot kínál az érdeklődők számára.

2021. augusztus 05.

Minden Felvett Hallgatónknak szívből gratulálunk!

Az egyetemi éveitek indításához itt mindent megtaláltok, amire szükségetek lehet, illetve az egyetem központi felvételizőknek szánt oldala is segíthet.

2021. augusztus 04.

Egyetemi Zenei Versenyt, Egyetemi Vers- és Prózamondó Versenyt, Egyetemi Verspályázatot, valamint Egyetemi Drámapályázatot hirdet a Kulturális Iroda a nappali tagozatos hallgatók számára a 2021/22-es tanév őszi szemeszterére.

2021. augusztus 02.

Karunk 2021/2022. tanév tanévnyitó ünnepsége 2021. szeptember 3-án, pénteken 15 órakor kerül megrendezésre a Fricsay teremben (Szeged, Tisza Lajos krt. 79-81.).

2021. július 26.

Kedves Hallgatónk!

Nagyon örülönk, hogy felvételt nyertél a BBMK-ra, szívből gratulálunk! Az első közös évfolyamprogramotok az SZTE-BTK-BBMK Gólyatábor lesz 2021. augusztus 11 és 14. között. Ha érdekel és szeretnél részt venni rajta, akkor ide kattintva találsz bővebb információt.

2021. július 22.

2021. július 22-én elérkezik az a nap, amelyet minden felvételiző nagyon vár már! Este 8 órakor érkeznek a hivatalos felvételi ponthatárok. Ebből az alkalomból az SZTE közös ünneplésre hívja a középiskolás diákokat, Pont Ott Partijára, a Dugonics térre.

2021. július 20.

Van kérdésed az SZTE-ről vagy Szegedről? Lépj be a kari Facebook csoportunkba, ahol jelenlegi hallgatóink válaszolnak a kérdéseidre!

Megújul a Szegedi Tudományegyetem weboldala
2021. július 12.

Kérdőívvel méri fel a felhasználói igényeket a Szegedi Tudományegyetem, annak érdekében, hogy weboldalát hatékonyan fejlessze.

A kérdőív körülbelül 10 perc alatt kitölthető, és a válaszokat teljesen anonim módon kezelik. Kattintson a kitöltéshez ide!

Köszönjük, hogy kitöltésével Ön is hozzájárult a weboldal megújításához!

2021. július 08.

A harmadik Madách Musical Pályázat legutóbb lezárult szakaszában négy mű jutott a döntőbe, amelyekből harminc perces koncertszerű keresztmetszet készül. A július 5-i és 12-i estéken a Madách Színház Online Színházában Hegyi György és Karunk dékánhelyettese, prof. Dr. Tóth Péter SHAKESPEARE Zrt. című musicaljének keresztmetszetét mutatják be.

2021. július 08.

A XVI. Szegedi Nyári Akadémia programjaként a SONUS Ütőhangszeres együttes hangversenyén vehetünk részt 2021. július 9-én, pénteken este 17 órától Karunk Fricsay-termében.

2021. július 07.

Próbaéneklés időpontja: 2021. július 23. - 11 óra

Helyszín: Szegedi Nemzeti Színház, 533-as próbaterem

2021. július 06.

A 2020/21-es tanévben ismét lehetőségünk nyílt személyesen köszönteni a friss diplomásainkat, így 2021. július 3-án szombaton 10 órától megrendezésre került Karunk diplomaátadó ünnepsége a Fricsay-teremben.

2021. július 05.

Visszatér a Jézus Krisztus Szupersztár a szegedi Dóm téri színpadra. A legendás rockopera 2021. évi öt előadása elé – a kálvária 14 stációjára utalva – 14 képet villantunk föl a Szegedi Szabadtéri Játékok 90, valamint Tim Rice és Andrew Lloyd Webber művének 50 évéből. Illés Máriát, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar zenetörténészét, valamint a produkció négy alkotóját – Feke Pált, Gallusz Nikolettet, Serbán Attilát, Sasvári Sándort – kérdeztük és hallgattuk. Aztán belelapoztunk korabeli újságokba is.

2021. június 30.

Csúcskategóriás versenyzongorát szerzett be Karunk, amely kedden érkezett Németországból Szegedre. A zongoratanszék kétéves álma vált valóra, a hangszernek városszerte nincs párja.

2021. június 30.

Nagyszabású gálakoncerten osztották ki a díjakat a szegedi Simándy József Nemzetközi Énekversenyen, ahol a Dankó Rádió különdíjjal ismerte el Kiss Attila Andor tenort, a Bartók Rádió pedig valamennyi korcsoport győztesének fellépési lehetőséget ajánlott fel kamarakoncerten. A tehetséges ifjú énekeseket, valamint a teljes gálakoncertet hamarosan az M5 nézői és a Bartók Rádió hallgatói is megismerhetik.

2021. június 28.

A Bartók Rádió kortárszenei seregszemléjében, az ArTRIUM-ban is meghallgatható a Görög Sisters május 15-i hangversenye.

A duó tagjai: Görög Enikő, Karunk Magánének Tanszékének adjunktusa és Görög Noémi. A műsor a rádió archívumában ide kattintva érhető el.

2021. június 21.

2021. június 20-án, vasárnap a Füvészkert Pálmaházában adott koncertet a Szeged Classic Trió.

2021. június 21.

Péntek este 8 órától Karunk növendékei adtak koncertet a Magyar Ede téren, ezt követően Szokody Anikó zongorjátékát hallgathatták meg az érdeklődők.

2021. június 21.

Idén is nagy népszerűségnek örvendett a fiatal tehetségek körében a Simándy József Nemzetközi Énekverseny, amelynek a hagyományokhoz híven egész héten a Szent-Györgyi Albert Agóra adott otthont. A megmérettetésen a Karunk hallgatói is kimagasló teljesítményt nyújtottak – emelte ki Bátori Éva, Karunk énekmestere, operaénekesnő, érdemes és kiváló művész.

2021. június 15.

2021. június 19-én Kuzma Levente orgonaművésznek, Karunk oktatójának hangversenye lesz a svájci St. Gallen-i Apátságban. A nagy múltú "OrgelWort" koncer tsorozat a világ minden tájáról érkező művészek orgonajátékának ad otthont.

2021. június 15.

Június 12-én a Liget Társulat Godspell előadásával nyílt meg Szeged legújabb szabadtéri rendezvényhelyszíne, a Tisza Teátrum a Felső Tisza-parton, a FOKA strand mellett.

A színpadon a nyár során a színházi előadások mellett ingyenes filmvetítések és Tiszai Kamaravarázs néven komolyzenei koncertek váltogatják majd egymást.

2021. június 07.

Több mint 20 éves múlttal rendelkezik a szegedi Simándy József Nemzetközi Énekverseny, amelynek legfőbb küldetése, hogy felfedezze az ifjú énekes tehetségeket és segítséget nyújtson a fiatal operaénekesek pályaindulásában mindemellett, hogy megemlékezzenek a névadó Simándy József operaénekes emberi és szakmai kiválóságáról.

2021. június 07.

Ambrus Ákos, a Magyar Állami Operaház Opera Nagykövetének júniusi online előadás-sorozata szeretettel várja Karunk minden érdeklődő hallgatóját.

Az előadások témái:

2021. június 7-én, hétfőn 18 órakor: A gépesített színház

2021. június 14-én, hétfőn 18 órakor: A zenés színház vizuális nyelve

Az előadások Youtube live stream linkje a www.operatv.hu oldalon keresztül érhető el.

2021. június 02.

Amint az ismert, a Szegedi Tudományegyetem 2021. augusztus 01. napjával közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány fenntartásába kerül. A fenntartói modellváltás számos területen hoz változást az Egyetem életébe, melynek részét képezik az itt dolgozó közalkalmazottak foglalkoztatási jogviszonyában bekövetkező várható változások.

2021. június 01.

A közelmúltban Kuzma Levente, Karunk orgona főtárgy tanára és két növendéke, Csököly Bence és Kelemen Krisztián látogatott el a bordányi templomba, hogy megismerkedjenek a megújult hangszerrel és történetével.

2021. május 28.

A Tavaszi Ütős Napok záró programjaként 2021. május 28-án, 20 órától a görög származású jazzdobos Billy Prim és Karunk oktatója, Mucsi Gergő ütőhangszerművész közös koncertjét mutatjuk be.

2021. május 27.

Újfajta tematikával várta az SZTE Szabadegyetem XXVII. szemeszterében az érdeklődőket. A Szegedi Tudományegyetem 12 dékánját vagy dékánhelyettesét ismerhetékk meg a nézők a 2020/2021-es tanév tavaszi félévében. Az SZTE népszerű ismeretterjesztő előadás-sorozata 2021. február 10-én kezdődött, az előző szemeszterhez hasonlóan, online formában.

2021. május 17.

Időpont: 2021. május 20., csütörtök 17:00

Helyszín: Heller Ödön Művelődési Ház (6753 Szeged, Budai Nagy Antal utca 20-22.)

2021. május 14.

Az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar online ütőhangszeres rendezvénysorozata, a Tavaszi Ütős Napok hatodik, utolsó előtti programjához érkezett, melyen ütőhangszeres hallgatóink műsorát hallhatjuk. A koncertre stílusában és hangszerösszeállításban is változatos, az online közvetítéshez igazodva rövid, 30 perces műsorral készült az ütőhangszeres tanszak négy fellépő hallgatója, Czakó Gyula, Iványi Sámuel, Majsai Bálint, Németh Tamás és felkészítő tanáruk Mucsi Gergő.

2021. május 12.

Kedves Érdeklődők!

Felkerült a kar honlapjára a XVI. Szegedi Nyári Akadémia jelentkezési lapja. A részletek ide kattintva érhetők el.

2021. május 11.

Ismét látogatható az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtára a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Május 6-ától a védettségi igazolvánnyal rendelkező beiratkozott olvasók újra használhatják az olvasótereket és a PC kabineteket is.

2021. május 11.

2021. május 12-én tartja éves nagyrendezvényét az EUGLOH Szövetség, amelyen öt európai egyetem kínál izgalmas programokat a hallgatóknak. A franciaországi Paris-Saclay Egyetem, a svéd Lundi Egyetem, a portugál Portói Egyetem és a müncheni Ludwig Maximilians Egyetem mellett a Szegedi Tudományegyetem is részt vesz a virtuális eseményen. A rendezvényt a szegedi Fool Moon koncertje zárja.

2021. május 11.

2021. június 14-20. között kerül megrendezésre a XI. Nemzetközi Simándy József Énekverseny a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kara és a HAZÁM, HAZÁM TE MINDENEM Művészeti és Oktatási Alapítvány szervezésében. A rendezvény fővédnöke Prof.Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

2021. április 26.

A Szegedi Tudományegyetemen mostantól elérhetőek a Facebook által ellenőrzött és jóváhagyott kurzusok is. A féléves Coursera for SZTE programhoz az egyetem polgárai ingyenesen hozzáférhetnek, de azok is részt vehetnek ebben, akik nem az SZTE hallgatói. A képzés elvégzése, illetve a vizsga sikeres teljesítése után a résztvevők Facebook-tanúsítással rendelkező digitálismarketing-szakember végzettséget kapnak.

2021. április 26.

2021. április 19-én az MKR Dallamív című kulturális műsorának egyik vendége volt Csikota József karmester, Karunk Rézfúvós Tanszékének mestertanára. A műsor a rádió archívumában, 34 perc 47 másodperctől, ide kattintva érhető el.

2021. április 13.

Rost Andrea Kossuth-, Bartók-Pásztory- és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes Érdemes Művész az új tanévben kezdi meg oktatói tevékenységét.

[1] 2 3