klebniczki

Klebniczki György: Milyen az izgalmas zene?

Klebniczki Györggyel tizenhat éves korában beszélgettem először. Akkor az adta az apropót, hogy a Tömörkénybe járó másodikos gimnazista – aki nyolcéves kora óta nemcsak zongorázik, hanem zenét is komponál – sorra nyerte a zongoraversenyeket itthon és külföldön.
Az idén negyvenéves Klebniczki Györggyel – akit azóta sem engedett el a Tolsztoj szerinti legnagyobb kerítő, a zene – pár napja ültünk le újra beszélgetni. Most az adta az apropót, hogy Szeged Kultúrájáért díjjal tünteti ki szülővárosa. Az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója az eltelt bő húsz évben a szegedi kulturális élet legaktívabb művészévé, zongoraművészévé és zeneszerzőjévé vált. Rendszeresen fellép az egyetem kulturális fesztiváljain és a Vántus István Kortárszenei Napokon. Nemcsak szólóban ad koncertet, hanem Varga Laura fuvola- és Vizsolyi Lívia fagottművésszel a Szeged Classic Trió tagjaként is. S. Dobos Márta hegedűművész pedig állandó szonátapartnere. Mindeközben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktori iskolájába jár, ahol február 25-én lesz a záróhangversenye a régi Zeneakadémián.

41316

– Sohasem fordult meg a fejemben, hogy elhagyjam Szegedet – vallott a városhoz fűződő viszonyáról, majd arról beszélt, mennyire fontosnak tartja a gyerekek zenei nevelését. Örömmel vesz részt rendhagyó énekórákon, ifjúsági zeneműveket komponál fuvolára és hegedűre, amit két kollégája, Juhászné Bodrogközy Eszter és Czeglédi Ibolya inspirál.
 

Chopin és Schumann a kedvence, de a kortárs zenét is szereti.


– Milyen az izgalmas zene? Az izgalmas zene mindig zenei történések sokasága, így a disszonancia akár kellemes is a fülemnek, mert tartalmakat közvetít. Ha egy előadás nem provokatív, úgy a legkülönlegesebb zenedarab is unalmas háttérzenévé válik, és fordítva – magyarázta.


Klebniczki György nagy intenzitással kapcsolódott be egy évtizeddel ezelőtt a szegedi irodalmi életbe is: már hosszú évek óta olyan rendszeres irodalmi estek zenei szerkesztője, zeneszerzője és zongoraművésze, mint a szegedi vers ünnepe és a szegedi dráma és próza ünnepe. Sok darabjának egy-egy vers az ihletője.


Klebniczki György természetesen nem felejti el megemlíteni tanárai nevét, akiknek sokat köszönhet: Hülberné Hernádi Júlia, Lucz Ilona, Kerek Ferenc, Baranyay László, Kecskés Balázs, Nagy Péter.


Írta: Szabó C. Szilárd

Szeged.hu

* * *


Friss Hírek RSS

Események

Rendezvénynaptár *