zenekar_benti

Az SZTE polgárai is részt vehetnek a nemzetközi karmesterverseny döntőjén

A Szegedi Nemzeti Színház ad otthont a Fricsay Ferenc Nemzetközi Karmesterverseny döntőjének szeptember 10-én 19 órától. A nagyszabású eseménynek a Szegedi Tudományegyetem polgárai is részesei lehetnek: szeptember 6-tól a színház Stefánia 6. alatti jegyirodájában igényelhetnek páros belépőjegyet a nem mindennapi zenei élményre.

A versenyre több mint ötszáz karmester jelentkezett a világ minden tájáról. Közülük a beküldött videófelvételek alapján választotta ki a zsűri a Szegedre meghívott száz versenyzőt, akik Ausztráliából, Kínából, Japánból, Koreából, az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából, Dél-Amerikából, Marokkóból és természetesen számos európai országból érkeznek a napfény városába.

A versenyzőket a négy forduló során nemzetközi zsűri bírálja, amelynek elnöke a neves orosz karmester, Vaszilij Petrenko, aki 2021 óta – egyéb pozíciói mellett – a londoni Royal Philharmonic Orchestra zeneigazgatója. A döntő szeptember 10-én 19:00-kor Fricsay Ferenc lányának személyes részvételével, a neves dirigens emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődik a Szegedi Nemzeti Színházban. Az programon való részvétel igazán exkluzív lehetőség, amelyet ajándékba kapnak a szegediek. Szeptember 6-án 10 órától igényelhetnek fejenként két darab belépőjegyet a színház jegyirodájában a készlet erejéig, érdemes tehát sietni, ha nem szeretnének lemaradni a megismételhetetlen eseményről.