Szegedi Szabadtéri Játékok, 2023

Főszerepben az SZTE alumnája a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Rácz Rita, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Szegedi Konzervatóriumának alumnája volt az egyik főszereplője néhány napja, a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán bemutatott Holdvilágos éjszakán című, operett-opera gálaműsorának. Az előadásról, Szegedről és egyetemista éveiről Rácz Ritát kérdeztük.

A gála két felvonásának egyike az opera, a másik az operett jegyében telt. A produkcióban részt vett a Szegedi Nemzeti Színház Tánckara, Énekkara és Operatagozatának kiváló énekesei: Vajda Júlia, Kónya Krisztina, Máthé Beáta, Horák Renáta, Dobrotka Szilvia, Szélpál Szilveszter, Tötös Roland és nem utolsó sorban néhány vendégművész, akik közül többen maguk is kötődnek Szegedhez. Ilyen volt Rácz Rita valamint férje, Haja Zsolt is.


Szegedi Szabadtéri Játékok, 2023

 Holdvilágos éjszakán


– Szerencsére a Szegedi Nemzeti Színház és most már a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóját – aki jelen esetben a darab rendezője volt – és tagjait is mind a ketten, a férjem is és én is régről, és nagyon jól ismerjük, sőt, egykor mi magunk is ezt a csapatot erősítettük, így a velük való közös munka egyáltalán nem volt nehéz. Ahogyan a Szegedi Szimfonikus Zenekarral és a karmesterrel, Cser Ádámmal sem, akivel szinte az egész fiatal felnőtt koromat együtt töltöttem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Szegedi Konzervatóriumában. Véleményem szerint nagyban hozzájárult az előadás sikeréhez az is, hogy a fellépés előtt három teljes napot együtt tudtunk tölteni a kollégákkal, akikkel sikerült a lehető legjobbra kidolgozni azokat a műveket, amelyeket előadtunk. Volt egy zenekari ülő próbánk, ekkor a Szegedi Szimfonikus Zenekarral és a karmesterrel gyakoroltunk és volt két nap színpadi próbánk a Dóm téren, ahol már a Szegedi Nemzeti Színház Tánckara, Énekkara és Operatagozatának énekesei is csatlakoztak hozzánk – kezdte gondolatait Rácz Rita, operaénekes.


Szegedi Szabadtéri Játékok, 2023

 Rácz Rita és férje, Haja Zsolt.


A neves művészházaspár mindkét tagja Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett előadó, a Magyar Állami Operaház magánénekese. A szegedi származású Rácz Rita a Figaro házassága Barbarinájaként mutatkozott be egykor a Szegedi Nemzeti Színház színpadán, azóta pedig a nemzetközi opera- és operettirodalom legkedveltebb szopránszerepeit énekli ország- és világszerte. Férje, a kiváló bariton a 2006-os szegedi Nemzetközi Simándy József Énekverseny győztese, a 2010-es Armel Operaverseny díjazottja, gyakran látható többek között Mozart és az olasz mesterek nagyoperáiban is, valamint operettek vezető baritonszerepeiben is színre lép.

 

Rácz Rita elmondása szerint mindig ünnep, amikor férjével állhat egy színpadra, és együtt énekelhet vele. A Holdvilágos éjszakán című gálaesten két duettet is előadtak együtt.

 

– A legnehezebb talán az volt, hogy a késő esti órákban került sor az előadásra, jó esetben kilenc, fél tíz körül már vége szokott lenni egy-egy fellépésnek, nekünk azonban most ekkor kellett színpadra állni, és hát be kell vallanom, hogy egy áriát elénekelni a késő esti órákban iszonyatosan nehéz. Így a Szegeden töltött napokon a délelőttjeink alvással, a délutánjaink pihenéssel, az estéink pedig próbákkal teltek. És a fellépés napján is ezt a sorrendet alkalmaztuk – mesélte a művésznő.


Szegedi Szabadtéri Játékok, 2023

 Az opera és az operett szerelmeseinek is kedvezett az előadás.


A Holdvilágos éjszakán szólistái között Ádám Zsuzsanna is visszatért a Szegedi Szabadtéri Játékokra. A fiatal drámai szoprán 2018-ban a Szegedi Nemzeti Színház Ernanijában mutatkozott be, majd a következő évadokban olyan főszerepeket alakíthatott a Dóm téren, mint a Rigoletto Maddalenája, majd az Aida címszerepe. A kitűnő operai tehetségekhez végezetül egy elsősorban operettszerepeiről ismert művész, Vadász Zsolt is csatlakozott, aki a Budapesti Operettszínház mellett az ország számos dalszínházában, világszerte jeles zenés színpadokon énekli Strauss, Lehár, Kálmán mellett Puccini, Mascagni, Mozart legnépszerűbb áriáit.


Szegedi Szabadtéri Játékok, 2023

 A produkcióban részt vett a Szegedi Nemzeti Színház Tánckara, Énekkara és Operatagozatának kiváló énekesei és a Szegedi Szimfónikus Zenekar is.


– Úgy gondolom Barnák László és csapata igyekezett mind az opera, mind pedig az operett kedvelőit kiszolgálni, ami azért is jó, mert így lehetősége volt a közönségnek úgy az egyik, mint a másik műfajba betekintést nyerni – emelte ki az operaénekes.


Szegedi Szabadtéri Játékok, 2023

 Az előadók régóta ismerik egymást.


Az operett-felvonásban nagyobb szerepet kapott a Szegedi Nemzeti Színház Tánckara és Énekkara, akik kifejezetten ismert és nagyon kedvelt tételeket adtak elő A denevérből, a Marica grófnőből, a Csárdáskirálynőből és A víg özvegyből.


Szegedi Szabadtéri Játékok, 2023

 Cser Ádám


– Fantasztikus érzés volt a szülővárosomban fellépni, ahonnan elindultam, ahonnan eljutottam oda, ahol most tartok. Nagyon jó volt másnap az egykori tanáraim, kollégáim és az ismerőseim, barátaim üzeneteit olvasni, akik felől rég hallottam. És hát nem utolsó sorban végtelenül büszke vagyok arra is, hogy mindezt a tudást, amivel rendelkezem a szegedi egyetemen sajátíthattam el Andrejcsik István tanítványaként – zárta a beszélgetést Rácz Rita.

 

A Holdvilágos éjszakán című előadást, a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatója, Cser Ádám vezényelte.


Pósa Tamara

Borítókép: Főszerepben az SZTE alumnája a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok - Tari Róbert