Temesi_Maria_lovagi_erem

A Magyar Kultúra Lovagjává avatták Temesi Máriát

A Magyar Kultúra Lovagja kitüntetéssel méltatta Temesi Mária Liszt-díjas operaénekest a Falvak Kultúrájáért Alapítvány. Az elmúlt években Sanghajban, Londonban, Bayreuthban, Helsinkiben és Kréta fővárosában adott koncertet. Egyetemi tanárként szívügye az utánpótlás-nevelés.

Magánének Tanszékünk Oktatója, Dr. Temesi Mária a nyolcvanas években pályakezdőként olyan rangos világversenyeken vívta ki győzelmeivel az operavilág megbecsülését, mint a Rio de Janeiro-i SBRAC Nemzetközi Énekverseny és a philadelphiai Pavarotti Nemzetközi Énekverseny. Diplomájának megszerzése után állandó szerződést ajánlott számára a Saarbrückeni és a Magyar Állami Operaház is. A hazai társulatot választotta, de az Állami Operaház mellett rendszeres fellépője volt a drezdai, a berlini és a nizzai operaházaknak, és főszerepek sokaságát énekelte Európa, Ázsia, Afrika, Dél-Amerika és az USA számos jelentős operaszínpadán.


"Mindig az aktuális szerep volt a kedvencem, és mindig teljes szívemet beleadtam. Többek között 3 Mozart, 7 Verdi, 3 Puccini, 10 Wagner főszerepet énekeltem."– mondta.

Az elmúlt években Sanghajban, Londonban, Bayreuthban, Helsinkiben és Kréta fővárosában adott koncertet.


Bartók-Pásztory és Liszt-díjjal, továbbá a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével is méltatták már. A közelmúltban a Falvak Kultúrájáért Alapítvány tüntette ki a Magyar Kultúra Lovagja címmel.


"Nagyon örülök. Ez a díj mindent jelent, ugyanis az egész sorsomat a magyar kultúra gazdagításának vágya határozta meg. Ennek jegyében lettem a Hazám, Hazám, Te Mindenem Művészeti és Oktatási Alapítvány kurátora, és a Simándy József Nemzetközi Énekverseny alapítója. Csodálatos sikereket értem el külföldön, de mindig büszke voltam magyarságomra, és a sors különleges ajándékának tartom, hogy úgy vezette az életpályámat, hogy Szegedtől Szegedig tartson." – mondta Temesi Mária, aki 1997 óta az SZTE Bartók Béla Művészeti Karának professzora, 25 éven át volt a Magánének Tanszék tanszékvezetője, jelenleg is vezető oktatója, a szegedi opera szak alapítója. Számtalan fiatal tehetséget indított el és teszi ezt napjainkban is az operaénekesi és a tanári pályán. A Magyar Állami Operaház énekmestereként tíz éven át tanított be művészeknek operaszerepeket.


"A tehetség mellett szorgalom, komoly elméleti tudás, hatalmas lélek, extrém teherbírás és persze szerencse is kell ahhoz, hogy valaki nemzetközi hírű operaénekessé válhasson. Az operaéneklés nem csupán a hangszalagok játéka, hanem az élsportolókéhoz hasonló, kőkemény munka, test, lélek és szellem egysége."– fejtette ki.


"Arra buzdítom a tanítványaimat, hogy minél több operaelőadást nézzenek meg, mert a művészektől rengeteget tanulhatnak. Hiszen egy operaszerep nem csak dallam és szöveg, egy operaénekesnek az érzelmek teljes tárházát meg kell tudnia jeleníteni a színpadon. Hogy a közönség együtt aggódjon vagy riadjon, örüljön vagy bánkódjon vele."– mondta.


forrás: Délmagyar

Friss Hírek RSS

Friss hírek

2023. március 27.
2023. március 27.

Események

Rendezvénynaptár *