Bemutatkozás

Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Doktori Iskola
2024. április 02.

A Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Doktori Iskolája egy frissen alakult intézmény, mely zenei előadóművészeti területen folytat doktori képzést (DLA).


A képzési ágak tagolódása az egyetem mesterképzési szakstruktúrájára épül, és kiteljesíti a háromfokozatú képzés ama tendenciáját, amely a specifikus szaktudások széles spektrumú rendszere felől a mesterszakok összefoglaló jellegén át, a doktori képzés integratív struktúrájához vezet.


A képzés a tudományegyetemek doktori szabályainak megfelelően szerveződik, elfogadott kredithálók szerinti tantervi programra épül. A képzés egyszerre támogatja a kutatási és a zenei előadóművészeti tevékenységekben történő előrehaladást, elősegítve ezzel azt, hogy később, a doktori eljárás során a jelölt sikeresen megvédje disszertációját és bemutassa mesterművét.


A művészeti programok a Doktori Iskola által meghirdetett témákban folynak. Ennek következtében az egyes művészeti területeken belüli, egy-egy jól körül határolt témához vagy szemléletmódhoz kapcsolódó specializációk, illetve az arra épülő tematikák jelentik a képzés alapvető karakterét.