KJA-7509

Megújult a Szegedi Tudományegyetem legrégebbi épülete, a Bartók Béla Művészeti Kar

Már akkor is zenei képzés folyt az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar épületében, amikor az egyetem még nem is költözött át Szegedre. A teljes rekonstrukció után, március 20-án ünnepélyes keretek között adták át az épületet és hangversenyt rendeztek a Fricsay-teremben. A több mint 1 milliárd 300 millió forintból megvalósult felújítás részeként új, hangszigetelt nyílászárókat építettek be, energiatakarékos, LED-es világítást szereltek fel, festettek, burkolatot cseréltek, fűtést is korszerűsítettek. A sajtó számára Prof. Dr. Rovó László rektor és Dr. Nátyi Róbert, a kar dékánja mutatta be a megszépült tereket.

Több mint 1 milliárd 300 millió forintból újult meg a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának (BBMK) Tisza Lajos körúti épületegyüttese. A kar oktatói és hallgatói a tavaszi szemesztert már a megszépült, komfortosabb helyen kezdhették meg februárban. Az épületátadó ünnepséget koncerttel és állófogadással egybekötve március 20-án tartották. A sajtó képviselőit Dr. Nátyi Róbert dékán vezette körbe a kívül-belül modernizált épületben Prof. Dr. Rovó László rektor és Dr. Binszki József várospolitikai alpolgármester jelenlétében.

SZTE_BBMK_poharkoszonto

Hangszigetelt nyílászárók, teljes festés, burkolatcsere, LED-es világítás

A felújítás magában foglalta a külső homlokzat felújítását, a nyílászárók cseréjét hangszigetelt ajtókra, ablakokra. A tantermek oldalfalait akusztikai panelekkel szerelték fel, felújították a vizesblokkokat, liftet építettek, kazánt és radiátorokat cseréltek, kialakították a Fricsay-hangversenyterem szellőzőrendszerét. Kifestették a belső helyiségeket, burkolatokat cseréltek, LED-es világítást szereltek fel a 180 fő befogadására alkalmas Fricsay-teremben, a folyosókon és az irodákban, tantermekben is. A belső udvar parkosítása még folyamatban van. A hallgatók létszáma örvendetesen emelkedik, jelenleg körülbelül négyszázan tanulnak a karon – számolt be Dr. Nátyi Róbert, aki úgy látja, nem lenne egyszerű a bővítés, de a pincerendszer kihasználása még szóba jöhet.

SZTE_BBMK_udvar_parkositas_folyamatban

Az egyetem legrégebbi épülete szépült meg

- A művészet az egyik legmagasabb foka az emberi tudat kifejezésének, az egyetemnek ezt a funkcióját messzemenően támogatnunk kell – vélekedett Prof. dr. Rovó László a Fricsay-teremben tartott ünnepségen. A rektor hivatása által is közelebb viszi az embereket a zene befogadásához, fül-orr-gégészként és fej-nyaksebészként sokaknak segített visszaszerezni a jó hallást és ezáltal a művészeti élmények megélését. Elmondta, Szegeden a zenei képzés fejlődése együtt haladt a város fejlődésével, hiszen 1880-ban alakult meg az egykori Zenede. A Bartók Béla Művészeti Karnak otthont adó épület az egyetem legrégebbi épülete;ott már akkor is folyt zenei képzés, amikor az egyetem még nem költözött át Szegedre. Prof. Dr. Rovó László szerint a mostani felújítás még csak a kezdet, a jövőben reméli, hogy megvalósulhat a zenepalota-elképzelés is.

SZTE_BBMK_NatyiRobert_RovoLaszlo

Dr. Nátyi Róbert, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja és Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora a Fricsay-teremben. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

bartokbela_muv_kar_szte
Épületátadó ünnepséget és koncertet tartottak március 20-án az SZTE Bartók Béla Művészeti Karán. Képgaléria: Kovács-Jerney Ádám

Másfél év „száműzetésben”, a volt rókusi kórházban

Dr. Nátyi Róbert dékán köszöntőjében Bartók Bélát idézte, aki azt írta, hogy „mindennek, aminek eleje van, vége is kell, hogy legyen”. – Mi nagyon vártuk a végét. Az elmúlt másfél évben a volt rókusi kórházban töltöttünk három szemesztert, mialatt ez a csodálatos épület megújult. Ez az intézmény volt főiskola, állami zenei konzervatórium, volt az alapfokú és a középfokú zenei képzés helyszíne, egy időben a Zeneakadémia vidéki filiáléjaként működött, 1990-től főiskolai karként, 2003-tól zeneművészeti karként. A következő nagy mérföldkő 2019. augusztus 1. volt, amikor fölvettük Bartók Béla nevét. Ez nemcsak jó marketingfogás volt részünkről, hanem kötelesség is. Bartók neve a zenei tehetséget és a zsenialitást jelenti – hallottuk Dr. Nátyi Róberttől.

Natyi_Robert_SZTE_BBMK_dekan

Dr. Nátyi Róbert szerint egy modern épületben az oktatás sokkal jobban működhet. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A dékán azt mondta, egy felújított épület reményt ad, a jövő és a reménység záloga. Egy modern épületben az oktatás is sokkal jobban működhet. – Néhány évvel ezelőtt, talán egy évnyitón egy nagy mester gondolatait idéztem. Azt mondja ez az üzenet: „A jövő szüntelen mozgásban van. Nem egy lehetséges jövő van, hanem sok” – idézte Yoda mestert a Csillagok háborújából, nem kis derültséget kiváltva a közönség soraiból. – Most nagyon sokféle jövőképet látok magunk előtt. Sokféle irányba mehetne tovább a kar, de egyben biztos vagyok. Egyetlen teljes jövőkép lehet: az, hogy a legmagasabbat tűzzük ki célként magunk elé és próbáljuk meg elérni.

SZTE_BBMK_probaterem_gyakorlas

A hallgatók februárban vették birtokba a modern, hangszigetelt próbatermeket. Az elmúlt másfél évet a felújítás miatt a volt rókusi kórház épületében töltötték. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Az ünnepi hangverseny után állófogadást rendeztek a Liszt-teremben, ahol Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja mondott pohárköszöntőt.

Vida-Szűcs Imre

Fotó: Kovács-Jerney Ádám