bartok1

Fotó: ujszegedplebania.hu

Szeged napján mutatták be Szeged új kórusművét Valkai Dávid vezényletével

Szeged napján mutatták be Dobos Dániel Sanctus című kórusművét, amit a zeneszerző a város tiszteletére és felkérésére írt. A művet a Bartók Béla Nőikar adta elő egy ünnepi hangversenyen az Árpád-házi Szent Erzsébet templomban, amin más művekben a Vántus Fiúkar is közreműködött. Az egyházzenei koncertet Valkai Dávid vezényelte le. Zongorán és orgonán közreműködött Dinya Milán zongoraművész a nőikar kísérőjeként, valamint Kolbné Dancsik Nóra zongoraművész, aki a fiúkart kísérte.

– Szeged 1996 óta írat minden évben kórusművet Szeged napjára. Ez csak a 2020-as és 2021-es évben maradt el a koronavírus-járvány miatt. Mindig a Szeged Városi Kórusegyesület választja ki azt a kórust és karnagyot, aki a következő évben énekelni, vezényelni fogja az új művet Szeged születésnapján. Majd a karnagy választja ki a zeneszerzőt. Ez a kezdeményezés országos szinten is egyedülálló, ugyanis nincs az országban olyan város, amely ennyi gondot fordítana erre. Az idei hangverseny az Egyházzenei hónap keretében valósul meg, Szeged napja tiszteletére – mondta Száz Krisztina, a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának rendezvényszervezője.


A Kórusegyesület tavaly Valkai Dávid karmestert és a Bartók Béla Nőikart kérte fel, akikhez az ünnepi hangversenyen a Vántus Fiúkórus is csatlakozott. A karnagy a szervezőkkel egyetemben Dobos Dánielt kérte fel, írjon kórus művet Szeged tiszteletére. A zeneszerző számos hazai és nemzetközi verseny díjazottja. Dobos Dániel Sanctus című művének ősbemutatóját az újszegedi Szent Erzsébet templomban tartották meg.


A felkérésről és a zeneszerző kiválasztásáról így beszélt a karnagy:


– A kórus nagyon örült, hogy újra felkérték őket, más karnagyokkal több ilyen fellépésük volt már. Tavaly is a Bartók Béla Nőikarra esett a választás. Személyes ismerősöm Dobos Dániel, akivel Debrecenben ismerkedtem meg, nagyon szeretem a művészetét, akkor döntöttem úgy, hogy mi lenne, ha őt kérnénk fel. Szeged önkormányzata és a kórusegyesület is nagyon örült a választásnak; Dobos Dánielt eddig még nem kérte fel egyik karnagy sem Szegeden. Épp ezért azért is volt jó döntés a felkérése, mert az is cél, hogy minél több szerzőt mozgasson meg ez a rendezvény az évek során – nyilatkozta Valkai Dávid, a Bartók Béla Nőikar és a Vántus Fiúkórus karnagya.


– A Sanctus Dobos Dániel első női kari műve, nem volt egyszerű feladat előadni. Teljesen új arcát mutathatta meg a kórus. Mikor felkértem a Dobos Dánielt azt mondta, irányváltásban van, és a minimalista zene felé orientálódik, ezért ő is egy új arcát szeretné megmutatni, amit akkor még nem ismertem. Nagyon újszerű, repetitív zenéről van szó, és ahogy egyre jobban belemélyedtünk a műbe, úgy egyre jobban azt éreztük a kórussal, ez a darab a miénk és még jobban szeretjük. Nehéz volt ritmikailag, hangilag és a tempója is gyors. Mikor Dani először jött el a próbára, akkor megbeszéltünk egy pár dolgot, de legnagyobb meglepetésemre szinte mindenre azt mondta, hogy nagyon rendben van – majd elárulta, hogy a templomi akusztikát is figyelembe kellett venniük, de úgy érzi, hogy így is jól szólt a mű – tette hozzá Valkai Dávid.


Dobos Dávid kórusműve alapgondolatáról azt mondta, „Valkai Dávid karnagytól annyi információt kaptam, hogy egyházzenei legyen a mű és női karra íródjon, abban szabad kezet kaptam, hogy legyen-e kísérete. Engem régóta foglalkoztatott, hogy a Sanctus szöveg elején, ami a Szentírás részben van, ott egy vég nélküli ismétlés: »Szent vagy, szent vagy, szent vagy...« Ezt használtam ki, itt alapvető technika, hogy repetitív elemekkel dolgoznak a zeneszerzők. A kórusműben végigfutnak a gregorián dallamok.”


Az ünnepi hangversenyt Valkai Dávid vezényelte végig. Zongorán és orgonán Dinya Milán működött közre. Sanctus szólóját Erdélyi Bíborka és Farkasné Sipos Rita énekelte.


A zeneszerzőt a város nevében Kozma József, a Kulturális bizottság elnöke és Tóth Károly, a bizottság alelnöke köszöntötték.


– Ez egy ünnepnap, Szeged szabadságának ünnepe. Persze, minden nap ünnep, amikor muzsikusokat hallgathatunk. Gratulálok a Bartók Béla Nőikarnak és a Vántus Fiúkórusnak. Nélkülük nincs kórusünnep – mondta Kozma József, a kulturális bizottság elnöke.


Forrás: szeged.hu

Friss Hírek RSS

Események

Rendezvénynaptár *