sb5_d5c6334

Ferenc pápa pünkösdi miséjén zenélt Karunk oktatója, Samodai Bence János trombitaművész és egykori hallgatónk, Dóbisz Áron orgonaművész

Rómában koncertezett Samodai Bence János trombitaművész, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója és Dóbisz Áron orgonaművész, Karunk volt hallgatója. Az orgona-trombita duó 2019 óta járja együtt a világot. Legfelemelőbb emlékeik között tartják számon a pünkösdi pápai szentmisén való közreműködést, amely után Ferenc pápa magyar nyelven köszöntötte őket.

„Isten hozott titeket” – szólt magyar nyelven Ferenc pápa a magyar delegációhoz, amikor a pünkösdi mise után a szegedi művészeket kísérő Római Magyar Akadémia kulturális attaséja Magyarország nevében köszöntötte a Szentatyát.


orgona_13notte_dei_organi_foto


– Hatalmas élmény volt találkozni a pápával, s nagyon nagy megtiszteltetés, hogy részt vehettünk a misén. Életünk egyik legmeghatározóbb élménye – mesélte Samodai Bence János. Az SZTE BBMK trombitatanára és Dóbisz Áron orgonaművész meghívás alapján érkezett a pápai államba, ahol a Szent Péter-bazilikában rendezett pünkösdi misén közreműködhettek. – A rendkívül szigorú vatikáni szabályzat alapján nem vihettem be trombitát a bazilikába, a szentmisén kizárólag orgona és énekhang szólhat, így a vatikáni kórusban foglalhattam helyet és énekelhettem. Áron Ferenc pápa kivonulásakor játszhatott az orgonán. Izgalmas volt már a beléptetés is, hiszen a pápa a világ legvédettebb személyei között szerepel, az ellenőrzések szigorúbbak, mint egy repülőtéren. A szentmisén 50 ezer ember vett részt a világ minden országából. Amikor megjelent a Szentatya, síri csend lett. Kifelé menet pedig könnyezve integettek neki a körülöttünk állók – emlékezett vissza Samodai Bence János.


sb4notte_dei_organi_foto_gruppo_2modweb2024.5.


A Szegedi Tudományegyetem művészeinek első római szereplése a Szent Pál-bazilikában volt, majd a Filharmónia Magyarország orgonák éjszakája programján az egyik leghíresebb barokk templom, az Il Gesú adott otthont előadásuknak. Az est záróakkordjaként a római Liszt Intézet Falconieri-palotájában ünnepeltek egy éjszakai hangversennyel az olasz múzeumok éjszakája programon. A vatikáni szentmisét követően Campobassóba utaztak, ahol Samodai Bence János tartott mesterkurzust a Lorenzo Perosi zeneművészeti főiskolán.


– Koncertjeink repertoárja a virtuóz barokk versenyművek mellett egyedülálló módon magyar kortárs darabokat is bemutatott, többek között Karosi Bálint, Nagy István, Balázs Árpád tollából. Ezzel szeretnénk hozzájárulni a magyar zenei kultúra nemzetközi népszerűsítéséhez – emelte ki Samodai Bence János.


– Hatalmas megtiszteltetés, hogy olyan meghatározó helyszíneken játszhattuk, mint a Szent Pál-bazilika, az Il Gesu, a Szent Péter-bazilika és a római Liszt Intézet. Az együttműködés ezekkel az intézményekkel és a művészeti tevékenységünk nagyban hozzájárul a nemzetközi kulturális kapcsolataink bővítéséhez – tette hozzá Dóbisz Áron.


sb215notte_dei_organi_foto_musicistiweb2024.5._6


A Duóról

Dóbisz Áron és Samodai Bence János 2019 óta járják a világot együtt, állandó orgona-trombita duóként. Koncertjeik során olyan neves helyszíneken léptek fel, mint a szegedi Dóm, a temesvári Millenniumi Katedrális, a molfettai Madonna dei Martiri bazilika, a mestrei Chiesa di Santa Rita és a torontói St. James Katedrális.


A duó legújabb albuma, a Bornemissza Péter díjas "Bach, Vivaldi, Torelli, Martini, Purcell" CD elérhető a legnagyobb zenemegosztó portálokon, illetve fizikai formában is.


Tevékenységüket a Nemzeti Kulturális Alap, a Filharmónia Magyarország Kft., illetve Szeged város önkormányzata támogatja.


Forrás: SZTEinfo – Bobkó Anna

Fotó: Várhelyi Klára


Kapcsolódó cikkek és linkek:


Részlet az Il Gesu koncertből:A Duó bemutatkozó videója:
Bach, Vivaldi, Torelli, Martini, Purcell Album