operaest_6

Fotó: Barnák László hivatalos facebook oldal

Tehetséges Magánének szakos hallgatóink mutatkoztak be a Szegedi Nemzeti Színházban

A Szegedi Nemzeti Színház nemrégiben különleges eseménynek adott otthont, ahol a magánének szakos hallgatók kapták meg a lehetőséget, hogy bemutatkozzanak a nagyérdemű előtt. A hallgatók, élve a lehetőséggel, lenyűgöző előadásokat nyújtottak, amit Pál Tamás karmester, az Operaest rendezője is méltatott.

Pál Tamás kiemelte, hogy ez az esemény egyedülálló, és csakis Szegeden jöhetett létre a három intézmény - az egyetem művészeti kara, a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szimfonikus Zenekar - együttműködésével. A fellépés nem csupán éneklést, hanem színpadi játékot is megkövetelt a hallgatóktól, akik ezzel is bizonyították sokoldalúságukat.


operaest_2_szeged.hu

Fotó: szeged.hu


Az éles operaest megrendezése újdonságnak számít mind a Bartók Béla Művészeti Kar történetében, mind pedig végzős hallgatóink életében, mivel a végzős hallgatók eddig rendszerint csak zongorakísérettel vizsgáztak. Most azonban zenekari kísérettel, karmesteri irányítással, valós színházi körülmények között és közönség előtt mutathatják meg rátermettségüket a választott hivatásukban.


Operaest_1-szeged.hu

Fotó: szeged.hu


Az Operaest első felvonásában Puccini Bohéméletének III. felvonását adták elő. Az előadást Pál Tamás klasszikus módon rendezte meg. A történet a ködös, hideg párizsi hajnalon játszódik, ahol a szereplők között a szerelmi bonyodalmak és a féltékenység dominál. A hallgatók közül Csuzdi Eszter Mimì szerepében különösen kiemelkedett, nem véletlenül nyert 2021-ben a Simándy énekversenyen. Török Henrietta, Leszkó Balázs és Borbély Jácint szintén magabiztosan és tehetségesen alakították szerepeiket.


operaest_4_szeged.hu

Fotó: szeged.hu


Az est második felvonásában Mozart Varázsfuvolája került színpadra, ám itt modern, újraértelmezett előadásrészleteket láthatott a közönség. Pál Tamás szándékosan modern megközelítést választott, hogy a hallgatók tapasztalatot szerezzenek a mai színházi tendenciákkal kapcsolatban. Az előadás vendégművészekkel is kiegészült, mint például Altorjay Tamás, aki Sarastro szerepét játszotta.


operaest_3_szeged.hu

Fotó: szeged.hu


Az Operaest sikerét a Szegedi Szimfonikus Zenekar és Dobszay Péter vezénylése biztosította, akik hibátlanul kísérték az énekeseket. Az esemény nemcsak a hallgatók bemutatkozását szolgálta, hanem egy lehetőséget is adott számukra, hogy nagyzenekarral, nagyszínpadon bizonyítsák tehetségüket.


A jövőben remélhetőleg minél többet hallhatunk ezekről a fiatal művészekről, akár Szegeden, akár más színházakban és koncerttermekben. Az idei bemutatkozásuk mindenesetre ígéretes jövőt sejtet, és izgalommal várjuk a következő év végzőseit.