conductor_music_sheet

Vándor-Révész Karvezetésverseny 2024

A verseny időpontja: 2024. április 20.

Rendező: Vándor Sándor és Révész László Emléke Alapítvány (1077 Budapest, Rottenbiller utca 44. fsz Ü-8) Telefon: 0630/362-9950, E-mail: vandor.revesz@gmail.com, Honlap: www.vandorkorus.hu


A verseny célja: A középiskolákban és szakgimnáziumokban tanuló diákok karvezetés tudásának bemutatása, ösztönzése. Tehetségkutatás.


A verseny jellege:Gyakorlati verseny


A verseny fordulói: Videoválogató; Országos döntő.


A versenyen résztvevők köre: Középiskolai keretek között karvezetést tanuló diákok, valamint felsőoktatási jogviszonnyal rendelkező hallgatók, akik 2 évnél hosszabb ideje még nem tanulják felsőoktatási intézményi keretek között a vezénylést (maximum életkor a még nem betöltött 22 év), illetve lehetőséget kapnak nem szakirányú intézményben tanuló diákok is (maximum életkor a még nem betöltött 22 év).


A versenyrevaló nevezés és az azon való részvételingyenes. A versenyrevaló nevezés és az azon való részvétel egyik fordulóban sem köthetőse nevezési, se regisztrációs, se részvételi díjhoz!


A versenyzők és kísérőtanáraik utazásáról és részvételének egyéb feltételeiről (szállás, étkezés) a jelentkező, vagy a nevező intézmény gondoskodik.


Korcsoportok/kategóriák: Nincs sem korcsoport, sem kategóriamegjelölés.


A verseny anyaga:

Videoválogató és az országos döntő anyaga megegyezik:

1. csoport

Mendelssohn: Am Neujahrstage

Kodály: Adventi ének

Tallis: If ye love me

 

2. csoport

Bárdos: Széles a Duna

Certon: Piaci pletyka

Karai: Vidám nóta

 


A kották az alábbi drive-linken keresztül érhetőek el:

 

A verseny követelményei:

Videoválogató:

A verseny első fordulója egy önállóan elkészített 4-8 perc hosszúságú videofelvétel. A fent megjelölt darabok közül összesen négyet kell választani, kettőt-kettőt a megjelölt csoportokból. A felvételen a vezénylő mozdulatainak és utasításainak kell látszódnia, az értékelés ez alapján történik. Amennyiben nem látszódik jól a vezénylő, mozdulatai nem jól kivehetőek, az értékelés nem megvalósítható, így a nevezés érvénytelenné válik. A felvétel megnézésekor nem a kórus létszámára, hangi minőségére koncentrál a zsűri, hanem az ifjú karvezető mozdulatai, zenei és technikai megvalósításai a mérvadók. Természetesen törekedni kell a hangzás tisztaságára, a darabok igényes megszólaltatására. Amennyiben a járványhelyzet nem teszi lehetővé a kórus előtti vezénylést, a zsűri elfogadja a zongorán történő megszólaltatást és az az előtti vezénylést is. A felvételen mindkét esetben hallatszódnia és látszódnia kell a vezénylő hangvilláról történő hangadásának. A bizottság kotta nélküli vezénylést vár el.

Országos döntő:

Az országos döntőbe a videofelvételt beküldött versenyzők közül a legjobb nyolc főt választja ki a versenybizottság. A döntő három részfeladatból áll:

1. Az első részfeladatban a versenyzőnek négy, helyben kiosztott, a verseny anyagától eltérő kotta alapján, rövid felkészülés után meg kell adnia a kórus számára a darab kezdő hangjait szólamonként (15 pont).

2. A második részfeladatban a versenyző az előre magadott darabok közül a számára kiválasztott két különböző karakterű darabot, maximum 10 percben, kórus előtt próbálja (20 pont).

3. A versenyző nyilvános koncert keretén belül, kotta nélkül elvezényli a második részfeladatban próbált darabokat, bemutatja vezénylési tudását, amelyet a zsűri értékel (25 pont).


Értékelés: A beküldött videofelvételek alapján nyolc fő vehet részt az országos döntőben. A versenyzsűri a videofelvételekre maximálisan 20 pontot ad. Az országos döntő értékelése a három részfeladatra kapott pontszámok alapján történik, így összesen a döntőben 60 pontot lehet elérni.


Értékelési szempontok:

előadási készség, különböző karakterek megjelenítése, dinamika iránti érzékenység, memória, koncentráló képesség, helyes test- és kéztartás, helyes ütősík használata, megfelelő ütemrajzok ismerete, különböző előadási módok megvalósítása, pontos hangadás, helyes avizó használata a darab kezdő karakteréhez, dinamikai szintjéhez, tempójához igazodva, leintés pontossága, karaktere, dallamívek vezetése, helyes frazeálási megoldások.

Averseny díjai:a versenybizottság I., II. és III. helyezést és különdíjakat adhat ki. A versenybizottság a helyezéseket, díjakat nem köteles kiadni,a helyezéseket, díjakat megoszthatja több versenyző között. A felkészítő tanárok között tanári különdíjat is kioszt(hat) a versenybizottság.


Anevezés módja: Nevezni online kitöltött nevezési lappal és a nevezési lapra feltöltött, a nevező zenei programját tartalmazó YouTube linkkel lehet. Kérjük, töltse fel az 1. forduló videófelvételét a YouTube-ra (Adatvédelmi beállítások: NYILVÁNOS), és adja meg a hivatkozást a jelentkezési űrlapon. Az 1. forduló videó elnevezésének a következőnek kell lennie: VRKV-2024-résztvevő neve. A nevezési lap az alábbi linken érhető el:


https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScEi8SZtiNtcYibqK3ptNFAAcJ3nsLresmhO1qWjTH6mMUqIA/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0


Egyéb információk: A jelentkezéssel egyidejűleg el kell fogadni www.vandorkorus.hu honlapon olvasható „Adatkezelési tájékoztató a Vándor-Révész Karvezetőversenyen való részvétel céljából” című tájékoztató tartalmát.

Kapcsolat: Az esetlegesen felmerülő kérdésekben szívesen áll rendelkezésükre Sassné dr. Berényi Eszter a +36-30/362-9950-es telefonszámon, ill. emailen a vandor.revesz@gmail.com és a vandor.karvezverseny@gmail.com email címen.


A verseny nevezési határideje: 2024. március 15., péntek éjfél

Az országos döntőben való részvételről szóló értesítés határideje: 2024. március 29., péntek

Az országos döntő időpontja: 2024. április 20., szombatFriss Hírek RSS

Események

Rendezvénynaptár *