_MG_8549

Szent-Györgyi Albert Emlékkiállítás nyílt az SZTE Rektori Épületben

Nyilvánosan eddig még be nem mutatott Szent-Györgyi relikviákat is láthat a közönség az SZTE Rektori Épületben rendezett emlékkiállításon, amely hétköznapokon 9-19 óra között látogatható. A „80 éves szegedi Nobel-díj” és az SZTE világhíres kutatója előtt tisztelgő tárlat az SZTE és a Szeged – Szent-Györgyi Albert Rotary Club közös projektje.

A Nobel-díjat abban a frakkban vette át 1937. december 10-én Stockholmban Szent-Györgyi Albert, amelynek kabátja – sok egyéb személyes tárgya és egyéb eredeti dokumentum mellett – most először látható a Szegedi Tudományegyetem világhírű kutatója emlékére rendezett kiállításon. A különleges ruhadarabot „Balogh B. szegedi szabó” készítette.


_MG_8555


 

Itt láthatja először az érdeklődő közönség azokat a Szent-Györgyi relikviákat is, amelyeket legutóbbi szegedi látogatásán adott át, illetve azt követően Amerikából küldött el a Nobel-díjas tudós özvegye. (Erről szóló beszámolónk elolvasható az SZTE Hírportálján.)


Az SZTE Rektori Épület (Szeged, Dugonics tér 13.) átriumában berendezett tárlaton a különleges tárgyakat és szövegeket 6 tárolóban, két asztalon helyezték el. A bemutatandó 12 tabló és a tárgyak jórészt a Nobel-díjas tudós előtt tisztelgő két szegedi emlékszoba állandó kiállítása (az SZTE ÁOK Dékánia Hivatal épületében - Szeged, Tisza Lajos krt. 109.; Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája - Szeged, Kálvária tér 7.) anyagának egy részét, az SZTE Klebelsberg Könyvtár gyűjteményének, a Móra Ferenc Múzeumnak és a Csongrád Megyei Levéltárnak a Szent-Györgyi Alberthez kötődő érdekességeit reprezentálják.


Szent-Gyorgyi_Emlekkiallitas_megnyito
Képgaléria a kiállítás-megnyitóról.

 
Az exkluzív bemutató szervezése 2017 októberében kezdődött az SZTE és a Szeged – Szent-Györgyi Albert Rotary Club közös projektjeként. A kiállítás főszervezői feladatát vállaló Szent-Györgyi Albert Rotary Club az eddig a nyilvánosság számára elérhetetlen dokumentumok bemutatásával arra is emlékeztet, hogy a szervezet elődjének számító Rotary club elnöki feladatait 1936-37-ben maga a Nobel-díjas tudós látta el.


_MG_8554

A Szent-Györgyi Emlékkiállítás időszerűségét az adja, hogy ezzel is hangsúlyozza a rendezvénynek otthont adó SZTE, hogy Szent-Györgyi Albert Szegedet 85 éve tette a „C-vitamin városává”, illetve 2017. december 10-én lesz 80 éve, hogy az addigi, jórészt a szegedi egyetemen végzett kutatásaiért elnyert Nobel-díjat átvette Stockholmban.


_MG_8553


Az Emlékkiállítás 2017. november 11-én, az Egyetem Nap díszünnepségét követően nyílt meg. Köszöntőt mondott a Szent-Györgyi Rotary Club volt soros elnöke, Jójárt Ferenc. A megnyitón a Szegedi Egyetemi Énekkar előadta a Szent-Györgyi Albert himnuszt, Benedekfi István zeneszerző (SZTE) művét. Az SZTE Szent-Györgyi Emlékév programjához kötődő tárlat 2017. december 10-ig, hétköznapokon 9-19 óra között tekinthető meg az SZTE Rektori Épület átriumában (Szeged, Dugonics tér 13.).

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.




amin-alawar2Amin Alawar - TTIK: biológia Phd

Libanonból érkeztem Szegedre a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogrammal. Szeretek SZTE-s hallgató lenni, mert elképesztő itt a diákélet. Rengeteg a külföldi hallgató, szinte a világ minden tájáról tanulnak itt fiatalok. A laborban végzett tudományos munka mellett jut idő a kikapcsolódásra is. A város is lenyűgöző, kedvencem a Széchenyi tér.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.