Bezár

Hírarchívum

2024. Május

1 2 

Csutortok_delutani_kis_furdo_S-24

2024. május 30.
1 perc

Az idén is belemerészkedtek a Dugonics téri szökőkútba az SZTE leállamvizsgázott medikusai, így ünnepelték, hogy diplomát szereztek, és levezették az utóbbi időszakban felgyülemlett feszültséget.

Kihivas_NApja_nyitokep

2024. május 30.
1 perc

Tollaslabdáztak, pingpongoztak, csocsóztak, dartsoztak és tornáztak május 29-én, szerdán az SZTE rektori hivatal dolgozói a Kihívás Napja alkalmából. Az országban több helyszínen megrendezett kezdeményezés célja a mozgásra, sportolásra és az egészséges életmódra ösztönzés.

A_Szegedi_Tudomanyegyetem_is_lepest_tart_a_zold_energia_Foto_Kovacs-Jerney_Adam

2024. május 30.
2 perc

Május 23-án, csütörtökön délelőtt nyitotta meg kapuit az V. GreenTech Zalaegerszeg Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállítás, Konferencia a ZalaZONE Zalaegerszegi Járműipari Tesztpályán. A kétnapos rendezvényen a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara is képviselte magát.

DSC_7910

2024. május 29.
2 perc

Elérkezett a „Digitális társadalom” című tudománynépszerűsítő rendezvénysorozat harmadik előadása, amelyen Prof. Dr. Farkas Beáta várta izgalmas információkkal a közönséget.

JUGYU_tancos_1

2024. május 29.
2 perc

Idén nyolcadik alkalommal rendezték meg a társastánc szakos növendékek országos tanulmányi versenyét, melynek Sátoraljaújhely adott otthont 2024. 02. 24-én.

toman_szabina_b

2024. május 29.
1 perc

Május 31-én, pénteken este újabb érdekes programmal folytatódik a dél-alföldi régió népszerű előadás-sorozata - a Mentorháló vendége az RTL Cápák között című üzleti showműsorának milliárdos befektetője és a TV2 Next Top Model Hungary zsűritagja, Tomán Szabina.

KJA-Number-1033

2024. május 29.
3 perc

Az egyre nagyobb számban Szegedre érkező külföldi hallgató ügyeinek intézése mind a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), mind az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) munkatársai számára jelentős kihívás. A hatóság és az egyetem közös munkáját új, még magasabb szintre emeli az az együttműködési megállapodás, amelyet 2024. május 28-án írtak alá az SZTE-n.

Nyito_WHO-dij_Kariko_Katalinnak_20240527

2024. május 28.
9 perc

Karikó Katalin és Drew Weissman, azaz a Covid-19 elleni mRNS-vakcinák fejlesztését megalapozó két Nobel-díjas tudós, valamint Barbados miniszterelnöke kapta meg a WHO főigazgatója által alapított „Globális Egészségügyért Díjat”. A kitüntetés átadó ceremóniáját Genfben, az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közös rendezvénye alkalmából, 2024. május 27-én tartották. A nemzetközi díj a Szegedi Tudományegyetem Karikó-gyűjteményébe kerül.

orgona_13Notte_dei_Organi_foto

2024. május 28.
3 perc

Rómában koncertezett Samodai Bence János trombitaművész, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója és Dóbisz Áron orgonaművész, a szegedi egyetem volt hallgatója. Az orgona-trombita duó 2019 óta járja együtt a világot. Legfelemelőbb emlékeik között tartják számon a pünkösdi pápai szentmisén való közreműködést, amely után Ferenc pápa magyar nyelven köszöntötte őket.

Kutatokka_valtak_egy_napra_a_Szent-Gyorgyi_Tanulmanyi_Verseny_irant_erdeklodo_zentai_diakok_az_SZTE_segitsegevel

2024. május 28.
7 perc

Szent-Györgyi Albert nyomdokain jártak a róla elnevezett verseny iránt érdeklődő diákok, akiknek az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága különleges programokat szervezett. A programban 2024. május 23-án két határon túli, vajdasági középiskola diákjai tapasztalhatták meg, milyen a kutatók élete. A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és a Zentai Gimnázium tanulói számára életre szóló élményt adott a szegedi látogatás.

A tudás titkos kertje című kiállítás megnyitóján. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2024. május 27.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem egyik legrégibb ősnyomtatványa, egy 1483-ban kiadott természetrajzi munka és több száz muzeális értékű könyv is része annak a kollekciónak, amely a Növénytani Intézet Gyűjtemény néven vált elérhetővé az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. A régi könyvekből A tudás titkos kertje címmel kiállítást is válogattak a könyvtár és az SZTE Növénybiológiai Tanszék munkatársai.

pexels-olly-3830745jougyek

2024. május 27.
2 perc

Nagyszabású, szemléletformáló projekt kezdődik a Szegedi Tudományegyetemen, melynek célja az egyetemi polgárok közösségi szerepvállalásának erősítése a Dél-alföldi régióban. Milyen jó ügyeket támogatnak az SZTE oktatói-kutatói, hallgatói, dolgozói? — az IKIKK kutatása erre a kérdésre keresi a választ és ez a téma került középpontba a közelmúltban rendezett workshopon, amelyen a szervezők bemutatták a Nexus Campus – Közösségi Központ koncepcióját is.

KJA-Number-0491_anatomia_muzeum

2024. május 27.
4 perc

Tehetséges középiskolásokat segít a felvételi döntésben a Szegedi Tudományegyetem a laborlátogatásokkal, kutatóhelyei és oktatási terei bemutatásával. Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen is jeleskedő Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium 10. és 11. évfolyamának diákjai közül a legjobbak ellátogathattak az SZTE Anatómiai Intézet egyedülálló emberi preparátum-gyűjteményébe is. A csoport kísérőjeként érdekes városi legendákra és szegedikumokra leltünk.

A_kemeny_munka_a_legfontosabb_hogy_valaki_eljusson_a_legmagasabb_szintre__vallja_Zsogon_Andor_vivo

2024. május 27.
4 perc

Zsögön Andor Szegeden, az SZTE Vívó Klubban kezdte a pályafutását. 17 évesen már számos eredményt elért, legutóbb a Szaúd-Arábiában megrendezett világbajnokságon a nyolcaddöntőig jutott. A fiatal tehetség jelenleg az SZTE Gyakorló Gimnáziumban tanul.

A_digitalis_vilag_csapdai_Dr._House_csillagaszat_es_a_penzugyi_tudatossag_is_fokuszba_kerult_a_II_Egyetem-ter-Gyula_elnevezesu_programon

2024. május 27.
7 perc

Azon kívül, hogy miért jó a Szegedi Tudományegyetem hallgatójának lenni, még sok mindent megtudhatott az a több száz fiatal, akik a régióból és a határon túlról érkeztek a II. Egyetem-tér-Gyula elnevezésű programra 2024. május 24-én a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központba.

Nagy Róbert egyetemi docens, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Kolozsvári Magyar Történeti Intézetének vezetője. Fotók: Kovács-Jerney Ádám

2024. május 27.
12 perc

Milyen helyekről küldtek be földet a vármegyék a Ferenc József koronázására épített szakrális dombhoz 1867-ben? Milyen új színeket visz egy 300 éven át kolozsvári orvosokat adó polgárcsalád irathagyatéka az emlékezeti kutatásba. Milyen összetételű volt a dél-erdélyi Zsil-völgybe tartó munkaerő-migráció a Monarchiában? A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Kolozsvári Magyar Történeti Intézetének három tagja mutatta be kutatási témáját az SZTE bölcsészkarán.

SZTE_Apolok_Napja_S-49

2024. május 24.
4 perc

Nem lehet eléggé hálásnak lenni az ápolóknak azért a munkáért, amit mindennap végeznek a betegágyak mellett – ezt többen is megfogalmazták a Szegedi Tudományegyetemen, az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából rendezett ünnepségen 2024. május 23-án. Az ünnepelteket mások mellett Prof. Dr. Széll Márta stratégiai rektorhelyettes és Dr. Fendler Judit kancellár köszöntötte. A tavaly nyugdíjba vonult ápolóknak köszönetképpen díszoklevelet állított ki az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ.

0522_kertvezetes_3_borito

2024. május 24.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem májusban nyereményjátékot hirdetett, amelyben Füvészkert belépőt nyerhettek az SZTE természetvédelmi kvízét kitöltők. Május 22-én délután, a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napján és a Magyar Természet Napján, a nyertesek élménygazdag kertvezetésen vettek részt az egyetem „zöld szigetén”.

Klimaszornyek

2024. május 24.
3 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

pexels-suvan-chowdhury-37305-144429

2024. május 24.
1 perc

Izgalmas zenei tehetséggondozó programot szervez a Coca-Cola SZIN fesztivál és a Szegedi Tudományegyetem.

Rideg_regesztartas1

2024. május 24.
3 perc

Kétnapos konferenciával, emléktáblák avatásával, díjátadóval és kiállítással ünnepelte az SZTE BTK Régészeti Tanszéke a százéves fennállását. A szegedi régészképzés centenáriumán „Rideg régésztartás” címmel nyílt kiállítás a képzéshez ezer szállal kötődő Móra Ferenc Múzeumban. A tárlatot Fogas Ottó múzeumigazgató, a Régészeti Tanszék egykori hallgatója nyitotta meg.

Paszka_Imre_75_S-4

2024. május 23.
5 perc

Nemes egyetemi hagyomány, hogy a tanítványok ünnepi tanulmánykötettel köszöntik a mesterüknek tekintett professzorukat jubileumi születésnapján. A „Táguló perspektívák – Tanulmányok Pászka Imre 75. születésnapjára” című meglepetéskönyvet 2024. május 21-én az MTA SZAB-székházban mutatták be az ünnepeltnek. A laudációk arra is választ adtak, egy-egy tanítványból lett kutató számára mi vált követhető példává a tudós és mestertanár életútjából.

asztalitenisz_es_ergometer1

2024. május 23.
5 perc

Kimagasló eredményeket ért el a Szegedi Tudományegyetem a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) versenyein. Az SZTE hallgatói több sportágban is sikeresen szerepeltek. Többek között tollaslabdában, asztaliteniszben, atlétikában és vívásban is büszkék lehetünk egyetemünk versenyzőire.

Salamin_Geza_MUT_elnok_Foto_Nagy_Gyula

2024. május 22.
2 perc

A Magyar Urbanisztikai Társaság, a Dél-Alföldi Urbanisztikai Egyesület, a Magyar Közgazdasági Társaság Fejlesztéspolitikai Szakosztálya, a HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, valamint a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézet Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszéke 2024. május 9-én Szegeden szervezte meg a "Regionális központok és várostervezés-fejlesztés" című konferenciát. A résztvevők a területfejlesztés 20. évfordulóját ünnepelték az Európai Unióban, és a regionális központok, más néven pólusvárosok fejlesztésének eredményeit vették górcső alá.

FB_IMG_1715696894998

2024. május 22.
2 perc

Az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és AMI NOÓ 2024. május 3-5-ig ismét, immáron 3. alkalommal részt vett Közép-Európa legnépszerűbb futóversenyén, az NN Ultrabalatonon.

PoC_pexels_nyitokep

2024. május 22.
2 perc

A 2024. 05. 09-én meghirdetett Proof of Concept Alap pályázati körhöz kapcsolódó webinárt tartott május 14-én délután a Szegedi Tudományegyetem Stratégiai és Fejlesztési Főigazgatóság munkatársainak segítségével. A webinár célja, hogy a résztvevők kötetlen, mégis professzionális közegben tehessék fel kérdéseiket a pályázattal, valamint a Proof of Concept folyamatával kapcsolatban.

Ignácz Ferenc, az SZTE Fizikai Intézet mesteroktatója.

2024. május 22.
5 perc

Május 24-én és 25-én tartja a tanév utolsó, összefoglaló KísérletEST bemutatóját Ignácz Ferenc mesteroktató az SZTE Fizikai Intézet Budó Ágoston előadótermében, szeptembertől pedig érkezik majd a folytatás. A népszerű fizikus évek óta celebrálja kísérleti „showműsorait” a Szegedi Tudományegyetem vonzáskörzetében. Mostanra már felismerik az utcán a diákok.

Weekend_2024_1600_x_900_keppont

2024. május 22.
1 perc

2024. június 15-én, szombaton az SZTE Alma Mater ismét izgalmas családi programokkal, egyéni és csoportos sportolási lehetőségekkel, kari versenyekkel és az elmaradhatatlan főzőversennyel, a GasztroMaterrel várja a kicsiket és nagyokat.

A Móra Ferenc Kollégiumban rendezett találkozók hanganyagai digitálisan elérhetővé válnak az SZTE Klebelsberg Könyvtár oldalán.

2024. május 22.
5 perc

Páratlan irodalom- és eszmetörténeti értékű hangfelvételeket tett közzé az elmúlt időszakban az SZTE Klebelsberg Könyvtár Médiatékája. A bővülő sorozatban száznál is több hanganyag hallgatható meg az SZTE Móra Ferenc Kollégiumának 1980-as évek elejétől megrendezett előadásairól, író-olvasó találkozóiról.

pexels-energepic-com-27411-313690

2024. május 22.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központja ebben a szemeszterben is jelentős segítséget nyújtott a hallgatóknak: közel 1200 diák vehetett részt a tanulástámogató programokban. A Központ célja a speciális képzési igényű és a többségi hallgatók mentális támogatása az eredményes diplomaszerzés érdekében.

Kina_egyik_legfontosabb_tanarkepzo_egyetemenek_kepviseloivel_talalkozott_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_delegacioja_Xianban

2024. május 22.
4 perc

Ősszel ünnepli alapításának 80. évfordulóját a Shaanxi Normal University (SNNU), amelyre meghívták a Szegedi Tudományegyetem legfelső vezetését is. A Kína korábbi történelmi fővárosában, Xianban található egyetemet 2024. május 17-én, pénteken meglátogatta az SZTE delegációja. A két intézmény közötti kapcsolat egyik alapja a tanárképzés, a hasonló jellegű kutatások a természettudományok és az oktatás terén, illetve az egymást jól kiegészítő infrastruktúra lehet.

napfonat_boritokep

2024. május 21.
6 perc

Újabb színvonalas programmal várta az érdeklődőket az Egyetemi Tavasz rendezvénysorozat, ezúttal a Fonó Klub Szegeddel együttműködve. Május 3-án 20 órától a Napfonat energikus női a capella együttes koncertje utaztatott kultúrákon és elemeken át, majd az Egyetemi Zenei Versenyen többszörösen helyezett Rekecsin együttes invitált egy autentikus moldvai táncházba.

kecsmar_zsuzsa

2024. május 21.
3 perc

Kecsmár Zsuzsa, az Antavo Loyalty Cloud társalapítója és stratégiai vezetője nyerte idén a nívós „Év Embere” díjat a Dubaiban megrendezett International Loyalty Awards-on. Zsuzsa az SZTE-n végzett, jelenleg is stabil partnere az SZTE Alumni mentorprogramnak.

Prof. Dr. Kónya Zoltán, Dr. Fendler Judit, Lantos Csaba, Prof. Dr. Szabó Gábor, Bódis László és Dr. Janáky Csaba felavatja az Szegedi Tudományegyetem Energetikai Innovációs Tesztállomását az SZTE Science Parkban

2024. május 17.
8 perc

A Szegedi Tudományegyetem egyszerre három célkitűzésében jelent fontos mérföldkövet az e-üzemanyagot előállító új tesztállomás. Környezettudatosan fenntartható zöld energiát termel; gazdasági partnerekkel együttműködve SZTE-s laboratóriumi kutatásokat visz el az ipari felhasználás küszöbéig; létrehozását pedig az egyetem előremutató interdiszciplináris szemlélete segítette.

GTK_plakatpalyazat

2024. május 17.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar az idei évben fennállásának 25. jubileumát ünnepli. Ez alkalomból plakátpályázatot hirdetett, amely mindenki számára nyitott volt a hallgatóktól az alumni közösségen át a dolgozók köréig.

img_3308

2024. május 17.
3 perc

Ismét közös sportolásra invitálják a szervezők az SZTE rektori hivatal dolgozóit a Kihívás Napján, május 29-én, szerdán. Jóga, pingpong és tollaslabdázás szerepel a programok között.

KJA-Number-7352

2024. május 17.
15 perc

Jog és kommunikáció címmel szervezett konferenciát május 15-én a Wolters Kluwer és a Szegedi Tudományegyetem. Az egésznapos tanácskozáson a modern kommunikációs technológiák versenyképességi kihívásait vizsgálták meg az előadók. Elhangzott, napjainkban elkerülhetetlen, hogy a jogászok is lépést tartsanak a digitális technológiai fejlődéssel, és ebben fontos szerepük van az egyetemeknek is.

KJA-Number-5628

2024. május 16.
2 perc

Több mint 140 végzős pedagógushallgató részvételével elkezdődött Szegeden az „Akik arra születtek…” Pedagógus álláshelyek 2024. című rendezvénysorozat. A Belügyminisztérium köznevelési szakterülete a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős szakterületével, valamint kilenc pedagógusképzést folytató felsőoktatási intézménnyel együtt, a pedagógusképzésben részt vevő hallgatók számára egy olyan rendezvénysorozatot hívott életre, amely keretében konkrét és naprakész információkkal szolgálnak a munkáltatók. A rendezvénysorozat célja, hogy a pályára készülők megismerjék a pedagógus-életpálya belső értékeit, és ezzel a hivatásukra való felkészülés során az elköteleződésük megerősödjön.

Kiallitas_megnyito_S-9

2024. május 16.
3 perc

Az SZTE Rektori Épület átriumában nyílt kiállítás május 13-án dr. Szalai György munkáiból. A megnyitón köszöntőt mondott prof. dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese, valamint két művel ajándékozta meg a megjelenteket ez alkalomból Varga Laura fuvolaművész.

Kiss_Laszlo5

2024. május 16.
1 perc

Május 21-én, kedden este érkezik az év ismeretterjesztő előadása - a Mentorháló vendége a zseniális tudománynépszerűsítő guru, Prof. Dr. Kiss László csillagász.

szte_vivo_klub_borito

2024. május 15.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem sportolói is részt vettek az idei Vívó MEFOB-on, ahol szép eredmények születtek. Az SZTE Vívó Klub edzésén jártunk, ahol Nagy Zsolttal, a klub alelnökével és három hallgatóval is beszélgettünk a versenyen szerzett élményekről.

delegacio_Kina1

2024. május 15.
3 perc

Ahogyan korábban megírtuk, a Szegedi Tudományegyetem delegációja Kínába látogatott és a nemzetközi kapcsolatrendszerének bővítésével kapcsolatos tárgyalásokat folytatott. Az út során egy személyes kapcsolatnak köszönhetően az egyik legrégebbi egyetem, a Shanghai Jiao Tong University (SJTU) vezetőivel is találkoztak a küldöttség tagjai és az együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak.

fenntarthatosag_kep2

2024. május 15.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetemen 7 egyetemi kar 20 oktatójának közreműködésével fenntarthatósági tematikájú kurzusok fejlesztése kezdődött meg idén tavasszal az RRF-2.1.2-21-2022-00012 Komplex Digitális Modellváltás – intelligens fokozatváltás projekt támogatásával.

Gryllus Dániel előadóművész és Fabiny Tamás evangélikus püspök 'Szolga csak egy van: az Isten' című Weöres Sándor-esten a Szegedi Tudományegyetem rektori épületének dísztermében. Fotó: Zentai Péter

2024. május 15.
4 perc

Fabiny Tamás teológus, evangélikus püspök és Gryllus Dániel zeneszerző, előadóművész Weöres Sándor-estjén jártunk a Szegedi Tudományegyetem tavaszi fesztiválján.

Dr. Laczkó Sándor (SZTE), a Lábjegyzetek Platónhoz konferenciák rendezője. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2024. május 15.
4 perc

Idén „A félelem” fogalma áll az SZTE BTK Filozófia Tanszék és a Magyar Filozófiai Társaság szokásos „Lábjegyzetek Platónhoz” konferenciájának fókuszában. A huszonkettedik éve minden májusban megtartott előadássorozat, amelyet május 16-17-én rendeznek a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában, az évek során a hazai filozófiai élet egyik legnagyobb és legrangosabb szimpóziuma lett.

grecso_krisztian1

2024. május 14.
3 perc

Grecsó Krisztiánnal zárult a Radnóti-estek sorozat ötödik évadja. Az egykori szegedi egyetemista mára már országos népszerűségű író. Május 8-án a Café Radnótiban a Vágyálmok netovábbja: Szeged című beszélgetésen Szilágyi Zsófia, az SZTE BTK Magyar Irodalmi Tanszék oktatója kérdezte az írói forrásairól.

Az_A-vitamin_terminologia_aktualizalasat_javasolja_az_SZTE_professzora_egy_berlini_kollegajaval_foto_Kovacs-Jerney_Adam

2024. május 14.
3 perc

Az újonnan felfedezett A5-vitamin miatt az A-vitamin csoport új megnevezése és a táplálkozási ajánlások kiigazítása vált szükségessé – hívta fel a figyelmet közös kutatásában Prof. Dr. Bánáti Diána, az SZTE professzora és Dr. Ralph Rühl berlini tudós.

pexels-pixabay-265152

2024. május 14.
1 perc

Jog és kommunikáció címmel szervez konferenciát a Wolters Kluwer, az SZTE Üzleti Jogi Intézete és az SZTE Európai Értékek Elemző Központja május 15-én a Szegedi Tudományegyetemen.

pexels-donaldtong94-109669

2024. május 13.
1 perc

Még bő két hétig lehet szavazni arra a színészre, aki a Szegedi Nemzeti Színház évadzáró társulati ülésén átveheti majd az SZTE közönségdíját.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek