usa_nagykovet_kiemelt_nagy

Colleen Bell amerikai nagykövet a szegedi egyetemen

A felsőoktatási intézmények közül az első között látogatta meg a Szegedi Tudományegyetemet Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, aki Szabó Gábor akadémikussal, rektorra az együttműködésről tárgyalt, majd találkozott Fulbright ösztöndíjas hallgatókkal is.

Rövid, de annál fontosabb látogatást tett 2015. június 25-én a Szegedi Tudományegyetemen a nemrégiben hivatalba lépett amerikai nagykövet: Colleen Bell. A találkozóról Nagy Katalin professzor, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős rektori főmegbízottja elmondta: az Amerikai Egyesült Államok nemrégiben beiktatott magyarországi nagykövete igyekszik meglátogatni az egyetemi városokat. A Szegedi Tudományegyetem számára nagy megtiszteltetés, hogy az elsők között láthatta vendégül az amerikai diplomatát.

 

amerikai nagykövetColleen Bell nagykövet találkozott Szabó Gábor akadémikussal, a Szegedi Tudományegyetem rektorával, aki rövid prezentációban mutatta be az egyetem történetét, valamint az elmúlt időszak jelentősebb fejlesztéseit.

A megbeszélésen az SZTE rektora kitért a volt orosz laktanya helyén épülő, a jövőben nagyon nagy európai kutatási lehetőségekkel kecsegtető ELI lézerközpontra is. A nagykövet asszony elmondta: rendkívül gyümölcsözőnek találja a különböző országok kooperációját ebben a projektben. És bár a lézerfizikában nem kimondottan jártas, de nagy érdeklődéssel figyeli majd a tudományos eredményeket, valamint azokat a munkahely-teremtő és tudományos együttműködési lehetőségeket, amelyeket ez a kooperáció biztosíthat – tudtuk meg Nagy Katalin rektori főmegbízott asszonytól.

 

amerikai nagykövet02A megbeszélésen szóba kerültek még a magyar-amerikai közös kutatások, valamint az együttműködési lehetőségek. Szabó Gábor rektor beszámolt arról, hogy a Szegedi Tudományegyetemen több olyan kutató dolgozik, aki hosszabb-rövidebb időt töltött az Amerikai Egyesült Államokban, ahol korszerű kutatási módszereket tudtak tanulni, amelyeket ma már itthon alkalmaznak. Amerikai kollégáikkal azóta is tartják a kapcsolatot, az amerikai oktatók és kutatók gyakran ellátogatnak a Szegedi Tudományegyetemre: előadásokat tartanak, vagy bekapcsolódnak egy-egy kutatásba.

 

A rektori találkozó után Colleen Bell nagykövet Nagy Katalin rektori főmegbízott társaságában, aki egyben a Fulbright Egyesület volt elnöke is – tíz, egykori Fulbright ösztöndíjassal találkozott. Magyarország 1978-ban lépett be a Fulbright Programba.

 

– A Fulbright Egyesület Dél-magyarországi szekciójának képviselői vettek részt ezen a találkozón – tette hozzá a rektori főmegbízott. – Azok a személyek, akik hosszabb-rövidebb időt töltöttek az Egyesült Államokban. Büszkén mondhatom, hogy az egyetem tíz, Fulbright ösztöndíjat is elnyert egykori hallgatója – akik ma már az egyetem professzorai, illetve az egyetemen vezető tisztséget töltenek be – egyöntetűen nyilatkozta azt, hogy az Amerikában tanulással, oktatással, kutatással eltöltött idő mindenképpen meghatározó fordulópontot jelentett karrierjükben.

 

SZTEinfo – Nyemcsok Éva Eső

Fotó: KDZS

Friss Hírek RSS

Események

Rendezvénynaptár *