pexels-photo-6899765

Drámapályázatot hirdet a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albertről

A Szegedi Tudományegyetem centenáriumi éve alkalmából a „440 éve az oktatás és a tudomány szolgálatában, 100 éve Szeged és a régió fejlődéséért” mottóval, az intézmény történetéhez, rangjához és szellemiségéhez méltó irodalmi mű megalkotására hirdeti meg nyílt pályázatát.

Az egyetem a 2021-2022-es tanévben ünnepli alapítása 440., Szegedre kerülésének 100. jubileumát, valamint megemlékezik Szent-Györgyi Albert Nobel-díja átadásának 85. évfordulójáról.


A pályázatra minden egyéb műfaji megkötés nélkül olyan eredeti műveket várnak, melyek Szent-Györgyi Albert életének, szegedi tartózkodásának, illetve tevékenységének állítanak emléket, és megjelenítik az egyetem korabeli társadalmi környezetét, ezen felül korhűen ábrázolják Klebelsberg Kuno egyetemalapító szerepét és kapcsolatát Szent-Györgyi Alberttel.


Pályázhat bármely természetes személy, belföldről és a határon túlról, állampolgárságára, tartózkodási helyére vagy életkorára tekintet nélkül.


A legjobbnak ítélt három pályamű díjazásban részesül:


I. 3.000.000 Ft

II. 1.500.000 Ft

III. 1.000.000 Ft


A pályázat beküldésének határideje: 2022. október 1.


Szent-Györgyi Albert, a Szegedi Tudományegyetem Nobel-díjas kutatójának, egykori rektorának kivételes életpályájáról az SZTE gazdag adattárral segíti a tájékozódást az online térben. Az SZTE honlapjáról és az SZTE Centenáriumi Ünnepségsorozat honlapról is elérhető az SZTE Szent-Györgyi Albert Emlékoldal, ahol külön hírcsokor mutatja be Nobel-díjas rektorunk életét. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár gyűjteményei elérhetőek a Contenta repozitóriumok linkről. Az itteni dokumentumok, fotók és a Szent-Györgyi életét feldolgozó kötetek mellett újdonság az SZTE centenáriumát köszöntő digitális kiállítás: Szeged Nobel-díjasa, Szent-Györgyi Albert. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár digitális kurzusai közül a Különszám: Szent-Györgyi Albert részletezi az egyik legismertebb egyetemi polgár fordulatokban gazdag életének főbb állomásait.
További információ:


Bobkó Anna

Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság

sajtókapcsolatokért felelős irodavezető-helyettes

telefonszám:+36-62-343-143

mobil: +36-30-162-41-36;+36-70-333-86-54

e-mail: sajto@szte.hu


Dr. Bene Tamás

Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság

igazgató

telefonszám:+36-62-546-778

e-mail: sajto@szte.hu
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM

A 440 éves hagyományait ápoló Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a 2021/2022. tanévben ünnepli centenáriumát. Az SZTE elődintézményét Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király 1581. május 12-én alapította Kolozsvárott. A „Magyarország második tudományegyetemeként” újjászülető universitast az I. világháború végén a román hatóságok száműzték, 1921-ben Szegeden talált otthonra. Klebelsberg Kuno kultuszminiszter támogatásával lett „Tisza-parti Göttinga” a Szegedi Tudományegyetem. Itt végezte a biológiai égés folyamatával kapcsolatos, különösen a C-vitamin és a fumársav katalízis szerepét tisztázó, Nobel-díjjal elismert kutatásait Szent-Györgyi Albert. Itt tanult és lett biológussá, a biokémia doktorává Karikó Katalin, a COVID-19-pandémia megfékezésében kulcsszerepű vakcina fejlesztését, az mRNS technológiát felfedezéseivel megalapozó kutató. A Szegedi Tudományegyetem több mint 8 ezer munkavállalójával – ezen belül több mint 2200 oktatójával és kutatójával – valamint 22 ezer hallgatójával Magyarország egyik legnépszerűbb, nemzetközileg is magasan jegyzett felsőoktatási intézménye. Az SZTE a világ legjobb 400 egyeteme közé került a Times Higher Education Impact Ranking legújabb rangsorában, amely a felsőoktatási intézmények gazdasági, társadalmi hatását és felelősségvállalását vizsgálja. Az SZTE a Quacquarelli Symonds (QS) 2021-ben nyilvánosságra hozott felsőoktatási intézményeket rangsoroló listája szerint Magyarország legjobb egyeteme, a világrangsorban pedig az 551-560. helyen áll. A szegedi egyetem a hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként szerepelt a UI GreenMetric Ranking of World Universities toplistáján, a világrangsorban jelenleg a 85. legzöldebb felsőoktatási intézmény. Az SZTE hallgatói 13 képzési területen tanulhatnak – egyes szakterületeken angol, német, francia és más idegen nyelveken is. Az egyetemen már több mint 4000 külföldi diák tanulhat több mint 70 nemzetközi diplomás képzésben. Az intézmény kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenysége nemzetközi szinten is elismert. Az SZTE stratégiai kapcsolatot épített ki a K+F+I terület ipari szereplőivel, és a világ legmodernebb lézerközpontjával, az ELI-ALPS-szal. Az SZTE klinikai hálózata nemzetközi rangú orvosképzéssel, kutatási eredményeivel és színvonalas egyészségügyi ellátással szolgálja az országhatárokon átnyúló régió lakosságát. Magyarország egyik kiemelt oktatási, egészségügyi, tudományos, és innovációs műhelye az intézmény, pezsgő kulturális életével együtt a dél-alföldi régió és az ország egyik vezető kulturális, gazdasági és szellemi központja. Az SZTE tagja a EUGLOH (European University Alliance for Global Health) projektnek, részt vesz az Európai Egyetemi Szövetségben és az SGroup Nemzetközi Egyetemi Hálózatban.


Friss Hírek RSS

Események

Rendezvénynaptár *