harp_competition_maq1_bannie__re_agenda_463x315px___concours_de_szeged_20222

Nemzetközi hárfaverseny az SZTE BBMK védnökségével

29 országból mintegy 60 versenyző vesz részt a VI. Szegedi Nemzetközi Hárfaversenyen, amely a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar védnökségével szerveződik.

A hárfások 2022. november 29. és december 4. között a szegedi Reök-palotában megrendezett versenye nyilvános és ingyenes a zenebarátok számára.

A VI. Szegedi Nemzetközi Hárfaverseny fővédnökségét Dr. Nátyi Róbert, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja, a REÖK vezető kurátora vállalta el. Védnökeink még Jakez François hárfaművész, a Camac francia hárfagyártó cég vezérigazgatója; Tóth Péter zeneszerző, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánhelyettese; Kerek Ferenc, Liszt-díjas zongoraművész, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar Professor Emeritusa.


harfa_j_img_5872_330x330A Szegedi Nemzetközi Hárfaversenyt 2007-ben hívta életre Gorbunova Natália, a szegedi Szimfonikus Zenekar hárfaművésze és a Király-König Péter Zeneiskola hárfatanára. A verseny mára elismert kulturális eseménnyé vált, nem csak nemzetközi szakmai körben, de a szélesebb zenekedvelő közönség körében is. Az alapító néhány barátja támogatásával olyan lehetőséget szeretett volna teremteni a tehetséges fiatalok számára, ahol nemzetközi zsűri előtt mutathatják meg tudásukat, és professzionális pályafutásukat elindító, meghatározó élményeket szerezhetnek. A művészeti vezetőséget 2019-ben Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára vette át. A versenyt háromévente rendezik meg, eddig összesen 40 különböző országból több mint 300 fiatal hárfás fordult meg Szegeden.



Az idei eseménynek a Reök-palota ad otthont november 29. és december 4. között.

Az ünnepélyes megnyitóra 2022. november 29-én 19:00-kor várják a zenebarátokat, a műsorban Tatiana Repnikova, a 2019-es hárfaverseny legnagyobb korcsoportja első díjazottjának közreműködésével lép föl.

A teljes esemény nyilvános és ingyenes, az érdeklődőket szeretettel várják a közönség soraiba.

Részletes program: https://www.camac-harps.com/en/szeged-competition/
Honlap: www.szegedharpcompetition.com
Facebook oldal: www.facebook.com/szegedharpcompetition/

A zsűritagok között nemzetközileg elismert szólisták, kamarazenészek, zenekari muzsikusok és pedagógusok egyaránt szerepelnek. A külföldi hárfaművészeket Annie Lavoisier (Belgium), Mirjam Schröder (Ausztria), Imogen Barford (Anglia), Svetlana Paramonova (Oroszország), Salomé Mokdad (Franciaország) és Milena Stanisic (Szerbia) képviseli. A magyar zenei életből ugyancsak jeles művészek érkeznek: Dr. Vigh Andrea hárfaművész, a Liszt Zeneművészeti Egyetem rektora; Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója, az SZTE alumnusa; Dinyés Dániel zeneszerző, karmester, a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetőj; Sipkay Deborah, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szóló hárfása és Monostori Gábor zongoraművész, a Zeneakadémia kamarazene tanára.

A zsűri három kategóriában hirdet győztest a VI. Szegedi Nemzetközi Hárfaverseny 2022. december 4-én 18 óra 30 perckor kezdődő záró ceremóniáján.

forrás: SZTEinfo

Friss Hírek RSS

Események

Rendezvénynaptár *