autogen_trening_nyito

Autogén tréning szegedi egyetemistáknak

Lajkó Nóra 2019-ben pszichológusként végzett a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán. Megszerzett tudását és gyakorlati tapasztalatait ezt követően még abban az évben kétféleképpen kamatoztatta. Nemrégiben a szegedi egyetemisták lelki és szellemi állóképességének fejlesztését tűzte ki célul.

Lajkó Nóra a környékbeli iskolákban, iskolapszichológusként kezdett el dolgozni, emellett egyéni vállalkozóként tanácsadással és autogén tréninggel foglalkozik.


A módszer J. H. Schultz német pszichiáter nevéhez fűződik, aki az 1930-as években, rendszeresen relaxált személyek tapasztalatait összegezve alkotta meg metódusát. Azóta orvosi szempontból ez már a legjobban megalapozott és legtöbbet kutatott relaxációs módszerré vált. Lényege, hogy rendszeres, szisztematikus és fokozatos gyakorlás útján, önmagunkra irányuló figyelemmel hozunk létre egy különleges testi-lelki ellazultságot. Az autogén szó görög eredetű, az autos az ön, a genos jelentése pedig származik. Avagy: önmagunkból eredő, saját magunkból származik.


- Miután befejeztem tanulmányaimat a Szegedi Tudományegyetemen, szerencsére azonnal munkába álltam. Nem sokkal később aztán úgy döntöttem, elvégzek még egy képzést. Nagyon fontos számomra a folyamatos szakmai fejlődés, így lettem autogén tréning gyakorlatvezető, a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület keretei között. Az október közepén induló, egyetemistákat megcélzó autogén tréning ezekre az ismeretekre is épül és meglátásom szerint előnyös lehet majd az SZTE hallgatói számára – kezdte gondolatait Lajkó Nóra, az SZTE alumnája.


A pszichológus kiemelte: a tréning 15 alkalmas és a relaxációra illetve az önismeretre helyezi a hangsúlyt, nemcsak egyénileg, hanem közösségi szinten is képes fejleszteni a résztvevőket.


- Úgy vélem - és egyre inkább azt is tapasztalom -, hogy az autogén tréning az egyik legjobb eszköz a mentális egészségünk és jóllétünk karbantartására. Ezzel a módszerrel sokkal könnyebben megküzdhetünk az előttünk álló akadályokkal. Az egyetemistáknak pedig köztudott, hogy minderre fokozott szükségük van, hiszen ők olyan kihívásokkal találkoznak nap, mint nap, mint például: a vizsgahelyzetekben való megfelelési és teljesítési kényszer, az idővel való gazdálkodás, az önálló módon való tanulás és annak menedzselése, a szakmai elköteleződés alakulása, kimerültség, családi és párkapcsolati problémák és így tovább. A hasonló kihívásokra, - még mi felnőtt emberek is - stresszként tekintünk. Ahhoz, hogy oldani tudjuk ezt a fajta feszültséget, kiváló segítséget nyújt a már emlegetett tréning. A csoportos forma egyik erőforrása, hogy a csoporttagok megismerhetik egymás megoldásait, ötleteket merítve ezzel saját, egyedi, de valamiben mégis hasonló gondjaik kezeléséhez. Az autogén tréning elsajátítása egyéni vagy csoportos gyakorlásból és önálló, otthoni relaxációból tevődik össze. Az egyéni vagy csoportos gyakorlás vezetett, fokozatosan új elemekkel bővülő relaxációból és annak élményfeldolgozásból áll. Az önálló relaxáció mindennapi rutinba való beillesztése tartósabbá teszi eredményeit, erősíti hatékonyságát – hangsúlyozta Lajkó Nóra.


A felsoroltak mellett az autogén tréning megoldást jelenthet:


  • a közérzet javulására
  • a nyugodt pihenésre, alvásra
  • a fizikai tűrőképesség növelésére
  • a kognitív teljesítmény javulására
  • a kiégés megelőzésére a munkában
  • az erőforrások mozgósítására
  • és erősíti a test öngyógyító folyamatait.

A tréning kiscsoportos formában zajlik, 3-5 fő részvételével. A gyakorlatok elsajátítása heti rendszerességgel történik, csütörtök esténként 18:00 és 20:00 óra között.


A tréninggel kapcsolatos további információk IDE kattintva olvashatók.


SZTEinfo - Pósa Tamara

Friss Hírek RSS

Események

Rendezvénynaptár *