csikota_kiemelt

Hidas Frigyes kortárs magyar zeneszerzőről tartott előadást Oroszországban, Magnyitogorszkban az SZTE BBMK Adjunktusa, Csikota József

Karunk oktatója Hidas Frigyes magyar zeneszerző nevét és munkásságát, valamint a Szegedi Tudományegyetem jó hírnevét vitte és öregbítette tovább Oroszországban. 2021. október 30-án az Urál-hegység déli lábainál, Európa és Ázsia határán elterülő egykori iparváros, ma fontos gazdasági és kulturális központ, Magnyitogorszk adott helyett annak a zeneművészeti tudományos konferenciának, melyre 17 egyetemi professzor, előadó és zenei szakember kapott meghívást Oroszország különböző egyetemeiről, valamint egyetemünk oktatója is, Csikota József.

A rendezvényt a „Glinka” Magnyitogorszki Állami Zeneművészeti Egyetemen tartották meg, ahol karunk oktatója, képviselve Magyarországot és a Bartók Béla Művészeti Kart, Hidas Frigyesről, mint jelentős XX. századi magyar zeneszerzőről és munkásságáról tartott komoly érdeklődést kiváltó tudományos előadást. Az orosz és angol nyelven megtartott előadást nagy siker fogadta, ahol az SZTE BBMK fúvószenekara által játszott és Csikota József vezénylése alkalmával felvett Hidas darabokat tartalmazó CD felvételeket mutatta be az orosz egyetemek képviselőinek.


csikota_2


csikota_3


A helyi egyetemei fúvószenekarral is próbált, Hidas Frigyes darabjait megszólaltatva, illetve adott karmester-kurzust, bemutatva a Bartók Béla Művészeti Kar karmester képzésén oktatott metódust és a magyar karmesterképzésre vonatkozó szakmai jellemzőket.


csikota_1


A tudományos konferencián való részvétel megalapozta a két egyetem közötti hosszú távú munkakapcsolatot.