simandy_webhead_hu21_1

XI. Nemzetközi Simándy József Énekverseny

2021. június 14-20. között kerül megrendezésre a XI. Nemzetközi Simándy József Énekverseny a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kara és a HAZÁM, HAZÁM TE MINDENEM Művészeti és Oktatási Alapítvány szervezésében. A rendezvény fővédnöke Prof.Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

A Simándy József Énekverseny Magyarország nemzetközileg ismert, magas színvonalú énekversenye. 1998 óta rendezik meg Szegeden. A versenyt, mint a szegedi Zeneművészeti Kar frissen kinevezett tanszékvezető professzora, Temesi Mária operaénekesnő alapította egykori énektanárával, Sinkó György operaénekessel együtt 1997-ben.


korfoto_temesi_maria

Prof. Dr. Temesi Mária a Bartók Béla Művészeti Kar tanszékvezető egyetemi tanára


A verseny küldetése, hogy felfedezze az ifjú énekes tehetségeket és segítséget nyújtson a fiatal operaénekesek pályaindulásában, valamint példaként emlékezve a verseny névadójára, Simándy József operaénekesre, igényes szakmai-művészi hozzáállására és követendő emberi magatartására. A verseny 2018 óta a Nemzeti Értéktárba felvett intézmény kulturális örökség kategóriában.


simandy-jozsef

Simándy József operaénekes


A verseny széles körben mozgatja meg Magyarország és a Kárpát-medence magyar lakta területeiről ideérkező énekelni tanulókat, pályakezdő ifjú művészeket, de a világ számos más országából is idevonzza megmérettetésre az ifjú énekes tehetségeket. A verseny kiugrási lehetőséget nyújt a legtehetségesebbek közül is a legfelkészültebbeknek, akik egy hazai és nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri előtt mutathatják be zenei - színpadi - énektechnikai és előadóművészi tudásukat, korosztályuknak megfelelő magas szintű felkészültségüket.

 

Töretlen az érdeklődés a verseny iránt


A XI. Nemzetközi Simándy József Énekversenyre közel 120 jelentkezés érkezett. A 14-36 éves korú fiatal énekesek négy korcsoportban versenyeznek:

I. korcsoport: gimnáziumok és zeneművészeti szakgimnáziumok diákjai

II. korcsoport: felsőfokú zeneművészeti intézmények Bachelor hallgatói

III. korcsoport: felsőfokú zeneművészeti intézmények Master hallgatói

IV. korcsoport: ifjú művészek (36 éves korig)

 

A versenyzőket és műsorukat megismerhetik az Énekverseny honlapján: http://simandysingingcompetition.hu/hu/versenyzok


A hazai és nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri elnöke Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. A zsűri tagjai: Bátor Tamás, operaénekes, a Müpa művészeti főtanácsadója és a Magyar Állami Operaház művészeti tanácsadója, Kiss-Balbinát Atilla, Kossuth-díjas és Liszt-díjas operaénekes, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, Gyüdi Sándor, Liszt-díjas karmester, a Szegedi Szimfonius Zenekar igazgatója, Dinyés Dániel, karmester, a Szegedi Nemzeti Színház zeneigazgatója, Prof. Dr. Temesi Mária, Liszt-díjas operaénekes, az SZTE BBMK Magánének tanszékvezető professzora, Rost Andrea, Kossuth-díjas és Liszt-díjas operaénekes, Bátori Éva, operaénekes, Érdemes- és Kiváló művész, Prof. Dr. Tóth Péter, zeneszerző, az SZTE BBMK dékánhelyettese, Prof. mr. Tamara Marković, operaénekes, a Szabadkai Zeneiskola tanára, Prof. mr. Nikola Kitanovski, operaénekes, a Belgrádi Egyetem Magánének tanszékvezető professzora, Prof. Dr. Berislav Jerković, PhD., operaénekes, az Eszéki Egyetem docense, Prof.mr. Vojislav Spasić, operaénekes, a Kragujevaci Egyetem Filológiai és Művészeti Karának Magánének tanszékvezető professzora.


A verseny helyszíne a Szent-Györgyi Albert Agóra. A versenyhét programjáról itt tudnak tájékozódni: http://simandysingingcompetition.hu/hu/versenyhet-program


A XI. Nemzetközi Simándy József Énekverseny évek óta a sajtó és a média jelenlétével zajlik. A döntőkről felvételt készít a Bartók Rádió, a Díjkiosztó Gálát közvetíti az M5 kulturális televízió és a Bartók Rádió. Az Énekversenyről a híres bécsi opera szaklap a Der Neue Merker és Dr. Klaus Billand, operakritikus is tudósít.


simandy_hirdetes_der_neue_merker_2021-01

Simándy József Énekverseny hirdetése a Der Neue Merker szaklapban


Nagyszabású Díjkiosztó Gála 2021. június 20-án 18 órakor a Szegedi Nemzeti Színházban


A verseny győztesei 2021. június 20-án 18 órakor nagyszabású Díjkiosztó Gálakoncert keretében veszik át díjaikat a Szegedi Nemzeti Színházban. A koncerten közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar, vezényel Gyüdi Sándor. A Gálát az M5 kulturális televízió és a Bartók Rádió felvételről közvetíti.


simandy_fokep_03_june_gala


Jegyek kaphatók a Szegedi Nemzeti Színház jegypénztárában. https://www.szinhaz.szeged.hu/jegyek

Friss Hírek RSS

Események

Rendezvénynaptár *