nyito_kkonyvtar

„Olvass és ajánlj könyvet!” – Az SZTE Klebelsberg Könyvtár Betűvetők olvasókörében jártunk

„SZTEKK: Boldog könyv napját Mindenkinek!” – „üzen” olvasóinak egy kis videóval az április 23-i „könyv és a szerzői jogok napján” a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár. A könyv és az olvasás gyönyörűségére emlékeztető világnapon az egyetemi bibliotékának – a COVID-19-járvány idején is elérhető, mert – az online térben folyamatosan működő Betűvetők… olvasókörében jártunk, ott Könyvajánló oldalra és Szieszta polcra bukkantunk.

„Fedezd fel az olvasás szépségét!” „Ajánlj regényt, novellát, verset, szakirodalmat…, hogy másokat is ösztönözz a könyvek forgatására!” E cél érdekében az UNESCO 1995-ben a könyv és a szerzői jogok napjává választotta április 23-át, Shakespeare és Cervantes emlékére. Ebből az alkalomból ajánljuk a mindenkori olvasó figyelmébe az SZTE Klebelsberg Könyvtár Betűvetők olvasókörét, Könyvajánlóját és Szieszta polcát.


kktar_szieszta_csoport_betuvetok_450x330


Könyves beszélgetések


– Maga a Betűevők olvasókör 2015-októberében tartotta az első olvasó találkozóját. Ám az az ötlet már korábban megfogalmazódott, hogy szeretnénk egy olyan, az SZTE Klebelsberg Könyvtárhoz köthető olvasókört kialakítani, ami rendszeresen összeül és találkozik. A célunk az volt, hogy ezekkel a programokkal egy olvasói közösséget teremtsünk, ahol adott a könyvekről való közös beszélgetés lehetősége – válaszolta „eredetkutató” kérdésünkre Csengődi Erika, az SZTE Klebelsberg Könyvtár Szakirodalmi Információs Osztály megbízott csoportvezetője.

A Betűvetők… találkozókat – a járványmentes időszakban – havonta egyszer, előre megadott időpontokban tartják. A szorgalmi időszakbeli összejövetelek témáját nagyjából fél évre előre, közösen választják ki. Beszélgettek már például műfajokról és szerzőkről is.


– A könyvbarátok személyes kapcsolattartásának a támogatására jött létre a Betűevők facebook csoport, amelyhez bárki csatlakozhat, olyanok is, akik személyesen nem tudnak jelen lenni az összejöveteleinken – tette hozzá az online térben is aktív közösség „FB-oldalának” egyik adminisztrátora, Perlaki Gabriella, az egyetemi bibliotéka könyvtárosa.

A találkozók összefoglalói minden alkalom után felkerülnek a facebook Betűvetők – könyvtári olvasókör nyilvános csoportnak a közösségi hálón létező oldalára. Sőt: a találkozók összefoglalóit az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján is elolvashatják a könyvbarátok.


– A tagok a legnagyobb közösségi háló jelentette fórumon keresztül is ajánlhatnak egymásnak olvasnivalókat vagy témákat, melyeket szívesen megbeszélnének egy jövőbeli alkalommal. Adott a lehetőség ezen kívül könyves hírek, események megosztására is, melyek jó kiindulópontjai lehetnek egy-egy beszélgetésnek – egészítette ki a „Betűvetők…” titkait a facebook csoport oldalának másik adminisztrátora, Fülöpné Papp Éva könyvtáros. – Igyekeztünk alkalmazkodni az igényekhez, és kiszolgálni a nagyobb rajongói táborokat, így volt már Harry Potter, Star Wars vagy éppen Tolkien műveihez kapcsolódó tematikus találkozónk is.

A történelmi regény, az északi mitológia, a romantikus, a fantasy-irodalom is szerepelt már a Betűvetők… témái között. Kikacsintottak a szomszédos országok irodalmára vagy épp a mesés kelet felé is. Esetenként egy-egy szerző vagy egy-egy korszak termését tekintették át, azzal a céllal, hogy minél jobb könyveket ajánljanak egymásnak a könyvtári olvasókör tagjai.


Évi több tízezer kattintás


Az SZTE Klebelsberg Könyvtár Könyvajánló oldala a Betűvetők olvasókörrel párhuzamosan jött létre.

A http://konyvajanlo.ek.szte.hu/ linkre kattintva bárki ajánlhat olvasnivalót. Az oldal nem kötődik szervesen a Betűevők csoporthoz, de remekül kiegészíti annak működését.


kkonyvtar_2_450x330


– A könyvajánló oldal abban segít, hogy az SZTE Klebelsberg Könyvtár olvasói a könyvtár állományában megtalálható könyveket ajánlják egymásnak. Az ide feltöltött ajánlók minden esetben kiegészülnek a könyvtári katalógusra mutató linkekkel – a még könnyebb megtalálást elősegítve. Az oldal egyébként nagyon népszerű: bár már számos hasonló létezik, látogatottsága mégis eléri az évi több tízezer kattintást – árulta el Csengődi Erika.


Ma már e-könyv ajánlók is színesítik az SZTE Klebelsberg Könyvtár Könyvajánló oldalát, mivel az elkötelezett olvasók egyre kevésbé tesznek különbséget, hogy milyen formátumú könyvet olvasnak. A nyomtatott könyvek birodalma és az online térben elérhető olvasmányok „felhői”, e két világ egymást kiegészítve él.


Szieszta polc


A könyvtár látogatóinak és a Betűvetők… csoport tagjainak is nagyon fontos és kedvelt gyűjteménye az SZTE Klebelsberg Könyvtár Szieszta polca, ahol folyamatosan jelennek meg az újabbnál újabb és izgalmas olvasnivalók. Az ebbe a gyűjteménybe kerülő kötetek kifejezetten gyakori „alapanyagai” a Betűvetők… találkozóin tárgyalt témák.


kktar_sziesztapolc_450x330


– Mivel a kialakult COVID19-járvány miatt személyesen most nem tudunk találkozókat tartani, de szerettük volna a csoport tagjai között a kapcsolatot virtuálisan fenntartani, azért kapnak nagyobb hangsúlyt a Facebook-csoportba kikerülő könyvajánlók – hangsúlyozta Perlaki Gabriella.


– Mindannyian érezzük a személyes találkozások hiányát, de ha valami egy kicsit is megmarad vagy emlékeztet a megszokott közösségekre, annak nagyon fontos szerepe lett mostanság – tette hozzá Fülöpné Papp Éva. – Például a Betűevők… is egy ilyen kapocs.


– Nem szeretnénk elengedni az olvasóink kezét, ezt az ígéretet számos módon próbáljuk megtartani – zárta a kört Csengődi Erika.

Megtudtuk, az SZTE Klebelsberg Könyvtár 2020. április 23-án, amikor a világ 25. alkalommal ünnepli „a könyv és a szerzői jogok napját”, egy kis videóval is „üzen” az olvasóinak: „SZTEKK: Boldog könyv napját Mindenkinek!”


SZTEinfo – Ú. I.

Fotó: Klebelsberg Könyvtár


Korábban írtuk az SZTE Klebelsberg Könyvtárról:

13+1 érdekesség az SZTE bibliotékájáról a könyvtárosok világnapján

Online képgyűjtemény az SZTE múltjáról

Versek a havasi esküvőn és Az őrült majom függelékeként

József Attilától József Attiláig – Fölidézhető költemények, szavalatok az SZTE „Vers délben” program-sorozatából

Tájékoztatás az online oktatásról az SZTE oktatói számára

Tájékoztatás az online oktatásról az SZTE hallgatói számára

Online megtekinthető fotókkal csatlakozik az SZTE a „Maradj otthon!” Fesztiválhoz

Online Oktatás Okosan – Hallgatói tájékoztató a digitális oktatásról

Virtuális kiállítások az otthonmaradás idejére

E-könyves és „hangos” olvasmányok

Kulturális ajánló – szegedi egyetemi színekkel – az otthonmaradás idejére

Távolról is elérhető, segíti olvasóit az SZTE Klebelsberg Könyvtár

„Házhoz megy” az egyetemi könyvtár és az archívum

SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár használati információk

Szent-Györgyi Albert képeskönyve is bővül az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

Friss Hírek RSS

Események

Rendezvénynaptár *