img_7291

Jelentős egészségügyi adomány érkezett Kínából Szegedre

Egészségügyi védőfelszerelések érkeztek a kínai Shaanxi tartományból Szegedre. Az öt raklapnyi adományt, amely egyszer használatos overálokat, védőszemüvegeket, arcvédő álarcokat és több mint 35 ezer orvosi maszkot is tartalmazott, 2020. április 9-én vették át a Szegedi Tudományegyetem és a Csongrád Megyei Önkormányzat vezetői.

A koronavírus-járvány terjedésével kialakult járványügyi védekezés során használják fel azokat az egészségügyi védőeszközöket, amelyeket a kínai Shaanxi Tartományi Kormány, a Shaanxi-i Kereskedelmi Kamara és a Xi’an-i Hagyományos Kínai Orvoslás Egyetem adományozott a Szegedi Tudományegyetemnek és a Csongrád Megyei Önkormányzatnak. Az ezer darab egyszer használatos overált, a több mint harmincötezer orvosi maszkot, az ezer darab arcvédő álarcot, a kétszáz darab védőszemüveget és az ötszáz darab KN95 maszkot a szegedi klinikákon és a megyei egészségügyi intézményekben osztják szét.


Dr. Fendler Judit, a szegedi egyetem kancellárja örömét és köszönetét fejezte ki az adomány kapcsán. – Nagy öröm, hogy az ilyen nehéz helyzetekben is számíthatunk Shaanxi-beli barátainkra. A több ezres tételből álló adomány komoly segítséget jelent a szegedi klinikáknak – hangsúlyozta. Az SZTE kancellárja azt is hozzátette, hogy az egyetemen kialakítandó Kínai Központban is nagy szerepet szánnak a Shaanxi tartománybeli partnereknek.


A mostani adomány előzménye, hogy február közepén, a koronavírus -járvány ottani terjedése idején tizenhétezer szájmaszkot küldött a magyarországi Shaanxi Kereskedelmi Egyesület és a Csongrád Megyei Közgyűlés a kínai testvérmegyébe. A felajánlás akkor komoly segítséget jelentett Shaanxiban a vírus elleni védekezésben, amit a mostani adománnyal viszonzott a tartomány kormánya.


– Mindkét akcióban jelentős szerepet játszott Shaanxi hivatalos magyarországi kereskedelmi képviselője, a szegedi Cao Zheng Yin, ezért a testvérmegye vezetésén kívül neki is köszönettel tartozunk. A megyei önkormányzatnak küldött maszkok, orvosi védőfelszerelések a megyében lesznek felhasználva, ott, ahol a legnagyobb szükség van rá – mondta el az átadáson dr. Polner Eörs, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke.


Shaanxi tartomány magyarországi kereskedelmi képviselője, Cao Zheng Yin azt emelte ki, hogy a tartomány és Csongrád megye már több mint 20 éve testvérmegyék, és az egyetem is jó kapcsolatokat ápol a tartomány vezetésével és az ottani felsőoktatási intézményekkel. Ezt mutatja az is, hogy jelenleg több mint 120 kínai hallgató tanul Szegeden.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna
Friss Hírek RSS

Események

Rendezvénynaptár *