bencus_es_marcus_2_zmk

Mesés koncert a Szegedi Tudományegytemen

Történet a mesén túl címmel indult koncertsorozat Békéscsabán, Budapesten és Szegeden. Szives Márton és Samodai Bence zenél, Haramza Klára mesél. A hangversenynek városunkban az SZTE Bartók Béla Művészeti kar ad helyet, a Fricsay koncertteremben, 2019. október 8-án.

A Szives Márton és Samodai Bence által előadott kortárs darabokat a kitalált, meseszerű történetek teszik érthetővé és élményszerűvé a közönség számára. A mesével egybekötött trombita és ütőhangszeres zene elvisz minket egy világba, ahol a hercegnő maga a sárkány, a herceg pedig hősies csaták helyett, saját démonjaival küzd. A történet, humorral fűszerezve ad komikus képet az emberi létről és hétköznapi problémáiról. A hagyományos mesebeli herceg és hercegnő szerepeket tréfásan valósághűvé teszi a történet, amely bemutatja a férfi és nő valódi kapcsolatát.


A narrátor, Haramza Klára, a színpadon mesél, az epizódok végén zeneművek szemléltetik a hallottakat. A különös hangzású darabok alatt a közönség szabadon elképzelheti a történet kedvenc részleteit. A hangversenyek annyira kötetlenek, hogy rendszerint együtt nevet a közönség vagy épp meghökkenve néznek egymásra a meglepettségtől. A minőségi zenei előadással egybekötött mese, segít megérteni a kortárs zenék karakterét és élvezhetővé varázsolja. Ahhoz, hogy élményt adjon a koncert, nem kell más csak képzelőerő, ami kicsinek és nagynak egyaránt megadatott.


plakat


Szives Márton, háromszoros Országos Tudományos Diákköri Konferenciaelső helyezett, és elnyerte a Pro Scientia és Pro Arte Aranyérmet, előadóművészet kategóriában. A előadás narrátora és a történet megálmodója Haramza Klára énekművész az SZTE Zeneművéseti kar kiemelkedő volt hallgatója. Egyetemi évei alatt elnyerte a SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány ösztöndíját. Samodai Bence az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíjasa, aki a 42. Országos Rézfúvós, és Ütőhangszeres Verseny első helyezettje volt. Sok neves zenésszel, köztük Varnus Xavér orgonaművésszel zenélt együtt. Szives Mártonnal több nemzetközi kamaraversenyen vettek részt és tették büszkévé tanáraikat.


Szives Márton és Samodai Bence Amerikában kezdett el együtt dolgozni, amikor kiemelkedő egyetemi munkájuk jutalmaként 2016-ban elutazhattak Miamiba. Majd duóban kezdtek versenyekre készülni és hangversenyeket adni. Mind a ketten az SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány ösztöndíjasai. Az alapítvány szervezésében 2019. november 23-án koncerteznek a Művészetek Palotájában.


A koncert az Őszi Kulturális Fesztivál programja.

 

SZTEinfo: Higi Csilla

Fotó:Dóbisz ÁronFotó:Dóbisz Áron