Friss hírek

[1] 2 3 
2020. október 19.

Nagy Gábor festőművész csaknem 350 alkotása tekinthető meg 2020. október 10. és 2021. január 3. között a szegedi Reök-palotában. Az Átkelés” című kiállítás a Munkácsy-díjas festőművész szinte teljes életművét összefoglalja – tudtuk meg a kurátor Dr. Nátyi Róbert művészettörténésztől, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánjától. A művek nagy részét a tiszai táj ihlette.

2020. szeptember 30.

2020. október 1-jén a Szegedi Hegedű Együttes is fellép a zene világnapján. 12 óra 30 perctől a TIK bejáratánál adnak koncertet.

2020. szeptember 30.

2020. október 1-jén különleges helyszínről, különleges zenével jelentkezik Karunk a Szegedi Közlekedési Társasággal közösen. Kövesse az eseményt online csütörtökön 16 órától a Kar facebookoldalán.

2020. szeptember 28.

Bartók Béla halálának 75. évfordulója alkalmából a világhírű zeneszerzőre emlékeztek a Dóm téren péntek kora este. Mások mellett koszorút helyezett el a Bartók-szobornál Nátyi Róbert, az egyetem Bartók Béla Művészeti Karának dékánja, Kerek Attila művészeti főtanácsos, és Száz Krisztina zenei referens. A megemlékezésen Kovács Gábor, a Szegedi Városi Kórusegyesület elnöke mondott beszédet.

Karunk két oktatója is megkapta az MMA művészeti ösztöndíját
2020. szeptember 28.

Kuzma Levente, orgonaművész és Mucsi Gergő, ütőhangszerművész is megkapta az MMA művészeti ösztöndíját. Az MMA Művészeti Ösztöndíj Program 2020 nyerteseinek listája ide kattintva érhető el.

2020. szeptember 24.

A Mindful echoes (Tudatos visszhangok) egy különleges zenei vállalkozás. A teljes egészében improvizált, avantgárd-experimentális zenei anyag a hangszínek, zörejek és ritmusok egyedi összhangját alkotva olyan „hangképek” sorozata, amely egy szellemi-lelki utazás állomásait követi végig.

A 2020 májusában kizárólag digitális platformokon megjelent album, 2020. szeptember 16-tól már lemezen is elérhető.

Az MMA portrésorozatában ad interjút Szecsődi Ferenc hegedűvész
2020. szeptember 24.

„Engem azért küldött a Jóisten a földre, hogy az embereknek boldogságot adjak" – vallja Szecsődi Ferenc hegedűművész a portréfilmben, amelyben pályatársai mellett egykori tanítványai is megszólalnak.

A portréfilmet 2020. szeptember 27-én, vasárnap 14:05-kor vetítik az M5 kulturális csatornán.

Pénzügyi IQ – itt az ideje, hogy megmérd!
2020. szeptember 22.

Kedves Hallgató,

Az itt elérhető kérdőív kitöltésével hozzájárulsz ahhoz a Magyarországon egyedülálló és példaértékű kezdeményezéshez, melynek célja, hogy felmérje a magyar felsőoktatásban tanuló fiatalok pénzügyi kultúráját. A kérdőív kitöltése után azonnal megtudhatod, hogy pénzügyi intelligenciád egy 0-tól 100-ig terjedő skálán jelenleg milyen szinten van.

2020. szeptember 22.

Időpont: 2020. október 1., csütörtök 19:00

Helyszín: SZTE Bartók Béla Művészeti Kar, Fricsay hangversenyterem

2020. szeptember 22.

A Körút című szegedi közéleti és kulturális magazin műsorában adott interjút 2020. szeptember 17-én Samodai Bence, trombitaművész és Dóbisz Áron, orgonaművész. A műsorban a Tátra téri templomban megrendezett lemezbemutató orgona–trombita-koncertről beszélgettek. A felvétel ide kattintva érhető el.

2020. szeptember 22.

Ismét színes, napjaink legaktuálisabb témáit vizsgáló előadásokkal várja az érdeklődőket az SZTE Szabadegyetem XXVI. szemeszterében is. A koronavírus-járvány miatt megváltozott helyzetben idén online tekinthetik meg a 2020. szeptember 23-án kezdődő ismeretterjesztő és tudománynépszerűsítő előadásokat az érdeklődők.

Az SZTE BBMK Rézfúvósegyüttese is fellép az Ünnepi Könyvhéten
2020. szeptember 14.

2020. szeptember 18–án, pénteken 15.00 órától veszi kezdetét: AZ „EZÜSTHAJÚAK” – NOVELLAPÁLYÁZAT ÜNNEPÉLYES EREDMÉNYHIRDETÉSE – a díjak kiosztása – a legjobb novellákból szerkesztett kötet bemutatója a Szegedi Idősügyi Tanács rendezésében.

A pályázatot értékeli: KOCSIS ILLÉS ny. Életmű–díjas pedagógus, a novellapályázat zsürielnöke.

Díszvendég: MAKRAI ZOLTÁN (Szabadka).

Közreműködik: AZ SZTE BARTÓK BÉLA MŰVÉSZETI KAR RÉZFÚVÓSEGYÜTTESE, művészeti vezető: DR. KECSKÉS GYÖRGY tanszékvezető főiskolai docens

2020. szeptember 15.

2020. szeptember 7-én ismét szegedi vendéggel jelentkezett a Kossuth Rádió portrémagazinja, a "Nagyok". Dr. Nátyi Róbert művészettörténész, muzeológus, a REÖK művészeti vezetője, a Bartók Béla Művészti Kar dékánjával készült interjú ide kattintva érhető el.

2020. szeptember 15.

Mennyire veszélyeztetett a középiskolás, egyetemista korosztály a koronavírus járványban? Mennyire következetesek az intézkedések az iskolákban? Szünetben vagy órán terjed jobban a vírus? Többek között ezekre a kérdésekre válaszol Duda Ernő virológus professzor, és fia, ifj. Duda Ernő, a Solvo biotechnológiai vállalat vezetője. A válaszok kiderülnek 2020. szeptember 16-án, 18 órakor az SZTE Junior Akadémia Facebook oldalán közzétett műsorban.

2020. szeptember 15.

Egyre többen futnak Szegeden is, és közülük egyre többen kacsingatnak a hosszabb távok felé. A hosszútávfutáshoz elhivatottság, egészséges szervezet és türelem kell. Dr. Mikulán Ritát, a Szegedi Tudományegyetem munkatársait is ellátó sportorvost kérdeztük arról, milyen jótékony hatásai vannak a hosszútávfutásnak.

2020. szeptember 10.

2020. augusztus 22-én szegedi vendég volt a NAGYOK című portrémagazinban. A Bartók Béla Művészeti Kar oktatójával, Szecsődi Ferenc Liszt-díjas, Érdemes és Kiváló művésszel készült interjú ide kattintva érhető el.


2020. szeptember 08.

A Szegedi Nemzeti Színház Operabeavató sorozatára az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar és az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium diákjai, hallgatói és oktatói számára 500 Ft-os szakmai jegy vásárlására biztosít lehetőséget.

A kedvezményes belépők a jegyirodában (6720 Szeged, Stefánia 6.) válthatók (hallgatóknak diákigazolvány felmutatásával). Egy hallgató/diák/oktató több jegyet is vásárolhat.

Az előadássorozat első alkalmáról ide kattintva érhető el bővebb információ. Fellépnek: Bordás Barbara, a Budapesti Operettszínház tagja és Varga Donát. Az operabeavatót vezetik: Dinyés Dániel és Göttinger Pál

2020. szeptember 03.

Az alábbiakban tájékoztatjuk Önöket a Szegedi Tudományegyetem által biztosított SARS-CoV2 PCR szűrés igénybevételének lehetőségeiről, illetve a házi karantén alóli hatósági mentesítés folyamatáról.

2020. augusztus 31.

A külföldről történő beutazással kapcsolatos jogszabályok változása miatt az alábbiakról értesítjük.

2020. augusztus 28.

Négy új kiállítással és panoráma-kilátóval várják az érdeklődőket a megújult Móra Ferenc Múzeumban. A látogatók megismerhetik Móra Ferenc író, költő életútját és munkásságát, a Tisza élővilágát, a Honfoglalást bemutató Munkácsy festményt és Gábor Áron rézágyúját is.

2020. augusztus 27.

Időpont: 2020. augusztus 30., vasárnap 16:00-17:00

Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert (Szeged, Lövölde utca 42.)

2020. augusztus 26.

A Szegedi Tudományegyetem az országba történő beutazást követően egy alkalommal térítésmentesen biztosítja a karanténkötelezettség alóli mentesítéshez szükséges két darab PCR teszt elvégzését a 2020/21-es tanév első félévében azon nemzetközi és határon túli magyar hallgatóknak, akik részére az országba történt belépésekor karanténkötelezettséget állapítottak meg.

2020. augusztus 26.

Bizonyára Ön is értesült róla, hogy 2020. májusában egy tűzesetben leégett a felvidéki Zétény község kulturális intézménye. A tűz, amely elpusztította Zétény község kulturális intézményét, elsősorban a település és járás kulturális életében jelent mérhetetlen veszteséget. A majd 800 fős településen intenzív kulturális élet folyt, a kultúrház aktívan, több célcsoport igényeit kiszolgálva működött, kínálatában számos tábor, gyermekprogram, nosztalgia délután, települési ünnepség szerepelt. A szerencsétlenség következtében a kultúrház felújított könyvtárában található könyvállomány a tűz martalékává vált, a helyi közösségi eseményeknek helyt adó táncterem teljesen kiégett. A Nemzeti Művelődési Intézet adományozási felhívása ide kattintva elérhető.

Köszönjük, hogy figyelmével és az információk megosztásával támogatja ezt a nemes ügyet.2020. augusztus 25.

A tanév kezdetének közeledtével, annak érdekében, hogy a hallgatók Magyarországra, illetve a Szegedi Tudományegyetemre történő eljutása akadálymentesen megvalósulhasson, információs csomagot nyújtunk az egyetemistáknak, amely további hasznos információkat tartalmaz az utazásról, a szállásról, az önellátásáról és a félév kezdetéről.

2020. augusztus 07.

Karunk kiváló oktatója, Szecsődi Ferenc - Liszt díjas, Érdemes és Kiváló művész - hangverseny-előadása. Zongorán közreműködik: Gyülvészi Gábor

Időpont: 2020 augusztus 18., kedd 17:00

Helyszín: Vászoly - Népház

7/2020. (VII.30) sz. rektori-kancellári körlevél a 2020. év március hónapra vonatkozó kollégiumi térítési díjak rendezéséről
2020. augusztus 03.

2020. év március hónapra vonatkozóan fizetendő kollégiumi díjak megfizetésével kapcsolatos rendelkezés szövege ide kattintva érhető el.

2020. augusztus 03.

A pályaművek egyénileg vagy csoportmunkában is beadhatók (akár pedagógus aktív közreműködésével is, ebben az esetben azonban kérjük pontosan feltüntetni a közreműködés részleteit!)

Beadási határidő: 2020. október 15., csütörtök

2020. július 27.

A Szegedi Tudományegyetem TTIK Számítógépes Optimalizálás Tanszéke tavaly a Kutatók Éjszakáján mutatta be kottalapozó applikációját, de ez csak egy a számos innovációjuk közül. Dolgoznak mezőgazdasági és egészségügyi területre is. Mivel már ismerik őket, sokszor ipari szereplőktől érkezik felkérés egy-egy probléma megoldására. Az Informatikai Intézet legtehetségesebb hallgatói közül ma már többen dolgoznak a Google-nél, az Amazonnál és a Facebook-nál.

2020. július 24.
Időpont: 2020. július 27., hétfő 17:30
Helyszín: Nemzetiségek Háza - 6721 Szeged, Osztrovszky u. 6.
Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj, kari rangsor
2020. július 24.

Az SZTE Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj Bizottság 2020. július 21. napján rangsorolta az ösztöndíjra pályázókat és egyhangúlag jóváhagyta a kari listákat, ami alapján szívből gratulálunk Benkő Katalin Irén hallgatónknak az ösztöndíj elnyeréséhez!


Amennyiben az ösztöndíj elbírálásával kapcsolatos probléma merülne fel, kérjük az egyszerűsített jogorvoslati kérelmüket az oktatási rektorhelyettesnek címezve, a Kar Dékáni Hivatalába juttassák el legkésőbb 2020. július 28. (kedd) éjfélig.

SZTE Talent Kiválósági Lista ösztöndíj eredmény a BBMK-n
2020. július 22.
Karunkról Nickmann Marcell nyerte meg az SZTE Talent Kiválósági Lista ösztöndíj művész kategóriáját. A Talent ösztöndíjakat és a Kiválósági Lista pályázatot tanévenként egyszer hirdeti meg a Szegedi Tehetséggondozó Tanács az SZTE-es hallgatók számára. A Kiválósági Listára három különböző kategóriában lehetett pályázni. A 2020-as díjátadó kisfilm ide kattintva érhető el.

Az elért eredményhez ezúton is gratulálunk!
2020. július 09.

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet és az ezt követően elrendelt óvintézkedések új kihívások elé állították a felsőoktatási intézményeket. A kormány által elrendelt digitális távolléti oktatás megvalósítása a Szegedi Tudományegyetem valamennyi érintett munkatársának és szervezeti egységének együttműködését igényelte. Az SZTE jól vizsgázott a szorgalmi és a vizsgaidőszakban is.

2020. július 02.

Féláron biztosít jegyet a Bartók Béla Művészeti Kar hallgatói és dolgozói számára a Szabadtéri Játékok. Az újszegedi színpad nyitóelőadása a laza erkölcsű Rómába repíti a közönséget, a hazai és a nemzetközi színpadon is elismert neves operaénekesek és a Művészeti Kar tehetséges hallgatóinak szereplésében. Amennyiben kíváncsi vagy az előadásra, július 17-én és 18-án te is megnézheted! Diákigazolvány felmutatásával a jegy árából 50% kedvezményt biztosít a Szabadtéri! A belépőjegyek július 1-től megvásárolhatóak a Reök-palota jegyirodájában.

2020. július 02.

Nyilvánosságra hozta legújabb szakterületi listáit az Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsort publikáló ShanghaiRanking. Idén a fizika és a klinikai orvoslás szakterületi listákra került fel a Szegedi Tudományegyetem.

2020. június 29.

Július elsejétől – többek között – sor kerülhet külföldi kiküldetések elrendelésére és hivatalos külföldi delegációk fogadására, valamint engedéllyel lehetőség van zárt és nyílt helyen a 100 főnél több személy részvételével tervezett rendezvények megtartására is. A kollégiumok kivételével az egyetemi épületek július elsejétől szabadon látogathatók.

2020. június 26.

Az elmúlt időszak az egyetemi hallgatók számára is nagy változásokat hozott mind az oktatás, mind a hétköznapok terén. Az egyetemi bulik mellett egyéb egyetemi események is elmaradtak, így a számukra megszervezett véradások is. Az Országos Vérellátó Szolgálat arra kéri az egyetemi hallgatókat, hogy menjenek el vért adni, hiszen a vérkészítményekre ebben az időszakban is folyamatosan szükség van.

2020. június 25.

Az UNESCO egy példa nélküli közvéleménykutatást indít útjára annak érdekében, hogy betekintést nyerjen a mai világ békéjét fenyegető legfőbb kihívásokkal és a megoldásukkal kapcsolatos globális hangulatba. Az eredményeket az UNESCO a következő évtized globális programjának meghatározásához használja majd.

2020. június 25.

A 2019/2020-as tanévben a BBMK két hallgatója részesült az Új Nemzeti Kiválóság Program támogatásában, Zöldi Nikolett (magánének) és Samodai Bence (trombita). A tervek szerint a kari TDK-konferencián ismertették volna kutatásaik folyamatát és azok eredményét, de ebben a félévben a pandémia miatt nem szerveztünk TDK-konferenciát – így online formában adhatták elő, félórás prezentációk keretében beszámolójukat.

2020. június 16.

ÚJ NEMZETI KIVÁLÓSÁGI PROGRAM 2020

2020. június 11.

A legfrissebb Quacquarelli Symonds (QS) ranglistán idén az 501-510. helyen áll a Szegedi Tudományegyetem. Ezzel az eredménnyel Magyarországon a legjobb universitas.

2020. június 05.

„Az SZTE utcára viszi a tudományt” mottóval az egyetem évek óta aktív szereplője az ünnepi könyvhét szegedi rendezvényeinek. A 2020. évi nyári könyvünnep a koronavírus-járvány miatt elmarad, ezért a 91. Ünnepi Könyvhét 2020. június 4-re tervezett nyitó napján az SZTE a hírportáljára költözteti könyves beszélgetés-sorozatát. Elsőként az SZTE Klebelsberg Könyvtár videón is rögzített korábbi könyvbemutatóit, illetve az SZTE Hírportál könyvheti cikkeit ajánljuk az olvasó figyelmébe.

2020. június 05.

Véget ért az SZTE Mozdulj! verseny, melyben az SZTE hallgatói közel egy hónapig gyűjthették a kilométereket. A versenyzők összesen 43395 kilométert tettek, vagyis sikerült megkerülniük a Földet!

2020. június 04.

A nemzeti felsőoktatási ösztöndíj pályázatok beadási határideje a hallgatók számára 2020. július 7. (kedd) 23 óra 59 perc.

A nemzeti felsőoktatási ösztöndíj pályázatokat kizárólag elektronikusan a Modulo (https://modulo.etr.u-szeged.hu/) felületen lehet benyújtani a pályázati űrlap kitöltésével és a mellékletek csatolásával.

2020. június 03.

Itt az alkalom, hogy megmutasd a kreativitásodat, egyéni látásmódodat! Oszd meg a kedvenc képedet arról, hogy milyen most a tanulás a négy másik EUGLOH egyetem közösségével!

2020. június 03.

A könyvtárak bezárásáról szóló kormányrendelet értelmében március 12-e óta zárva van az SZTE Klebelsberg Könyvtár, de az olvasóknak mégsem kell nélkülözniük a könyvtár szolgáltatásait. Az egyetemi hallgatók és az oktatók is számíthatnak a könyvtárra a távoktatáshoz vagy akár szakdolgozatíráshoz szükséges szakirodalmak beszerzésében. Azaz az elmúlt két hónapban a bibliotéka munkatársai tényleg „nem engedték el az olvasók kezét.”

2020. május 27.
2020. május 26.

A Közbeszerzési Hatóság a kiemelkedő színvonalú közbeszerzési szakmai munkásság elismerésére pályázatot hirdet a Közbeszerzési Hatóság elnökének a Közbeszerzési Kiválósági Díj alapításáról és adományozásáról szóló 2/2018. (VI. 8.) KH utasítása alapján a Közbeszerzési Kiválósági Díj – 2020 elnyerésére, melynek célja a pályázatban meghatározott témában készült tanulmány díjazása felsőoktatási intézmények tanulói és felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók számára.

2020. május 11.

Az SZTE Alma Mater YouTube csatornáján az összes eddigi Alumni Uni – Tudásműhely előadás elérhető.

2020. május 11.

A 75 évvel ezelőtti május 8., a „győzelem napja” tiszteletére barangoljon az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapjáról elérhető online tárlaton! Az emlékezést, de az iskolai és egyetemi tanulmányokat is segíti A második világháború című virtuális kiállítás.

2020. május 05.

Krediteket érő online programok Európa legjobb egyetemeivel közösen.

[1] 2 3