Vantus_megemlekezes

Tisztelgés a ZMK-n Vántus István zeneszerző születésének 80. évfordulóján


A Zeneművészeti Kar és a Vántus István Társaság közösen emlékezett november 11-én 19.30-kor Vántus István zeneszerző születésének 80. évfordulójára. Prof. Dr. Tóth Péter a Zeneművészeti Kar dékánja méltatta Szeged város legjelentősebb zeneszerzőjének munkásságát a Kar Fricsay Ferenc Hangversenyterme előtt felállított Vántus szobornál.

Tóth Péter kiemelte: Vántus István közösségteremtő szellemisége erős kohézióval formálta és táplálta a kortárszene országos és a régióban működő zeneszerzési és előadóművészeti gyakorlatát.

Vantus_szobor
A megemlékezésen elhangzott Weöres Sándor: A jövendő költészete című verse, melyet Máthé Beáta a ZMK Magánének Tanszékének hallgatója adott elő
A Vántus István Kortárszenei Napok 1971 óta évente népszerűsíti a napjainkban alkotó zeneszerzők műveit. A Zeneművészeti Karon, és a város több hangversenytermében is, november második hete a napjainkban is alkotó komponisták életművének "szemléjéről" szól. Az évtizedes hagyományokkal bíró fesztivál Magyarország legnagyobb múltú, kizárólag kortárszenével foglalkozó eseménye, melynek alapítója maga Vántus István.


ZMK Tanszéki Iroda