SZINxSZTE

Szeged, a fesztiválváros

Szeged, Magyarország harmadik legnépesebb települése nemcsak a Dél-Alföld központja, hanem egy igazi fesztiválváros is. Az egyetem otthona egész évben üdvözli a szórakozni és kikapcsolódni vágyókat, gazdag kulturális és sokszínű programokkal várja látogatóit.


Boldog születésnapot, Szeged!

 

Május közepén a Szeged Napja Ünnepségsorozat veszi kezdetét. Ebben az időszakban az ország legízletesebb borai, legkülönlegesebb ínyencségei és legismertebb alakjai, ikonjai veszik birtokba a város kiemelt területeit, mint például: a Széchenyi teret, a Klauzál és a Dugonics teret – valamint a közöttük elterülő Kárász utcát –, illetve a Dóm teret. A többnapos ünnepségsorozat gazdag kulturális és gasztronómiai élményekkel szolgál a térségben élőknek. Ebben az időszakban az Oskola utca és a Híd utca is felélénkül. A Szegedi Hídivásár kézművesei elfoglalják a Belvárosi hidat, különleges kincsekkel látják el az idelátogatók apraja-nagyját. Ez a rendezvénysorozat leglátványosabb és kihagyhatatlan eseménye, bár hallgatóként leginkább talán a finom borok melletti hajnalig tartó beszélgetések maradnak meg örök emléknek.


SZIN


Kultúra főszerepben

 

Az Egyetemi Tavasz a Szegedi Tudományegyetem tavaszi rendezvénysorozata, melyet 2004 óta szervez az SZTE Kulturális Iroda. Ez az intézmény legnagyobb és legszínesebb eseménysorozata, amely pezsgő kavalkádként ünnepeli a tél végét és a természet újjászületését. Az Egyetemi Tavasz célja, hogy széles körben megismertesse a falaink között zajló tudományos, kulturális és ismeretterjesztő tevékenységet. Az augusztusi vakáció után az egyetemi polgárok számára az ősz az újrakezdést jelenti, a csendet őrző falakat pedig a sok ezer lelkes hallgató, oktató és munkatárs pezsgő élettel tölti meg. Az újrakezdés lendületét pedig minden évben nagymértékben fokozza az Őszi Kulturális Fesztivál, amely lassan 30 éve része az egyetem eseménynaptárának és a legtekintélyesebb hagyományokkal bíró események közé tartozik.



Csillagtetős színház

 

A Szegedi Szabadtéri Játékok Magyarország legnagyobb befogadóképességű szabadtéri színháza, és Közép-Európa egyik legmeghatározóbb nyári színházi fesztiválja. Az esemény egyedülálló műfaji sokszínűéggel büszkélkedhet, ami nem csak hazai, de európai viszonylatban is kiemelkedő. A fesztivál műsorkínálatában az opera, a musical, a próza és a szimfonikus zene rajongói is megtalálhatják kedvenceiket. Két színpadon, júliustól augusztus közepéig ismert rendezők, elismert színészek, táncosok, zenészek és művészek gondoskodnak a szórakoztatásról és a felejthetetlen élményekről.

 


SZINes nyárzáró

 

Napfény, barátság, fergeteges koncertek és semmihez sem fogható atmoszféra, több mint 50 éve a Tisza-parton, az ország legélhetőbb városában, Szegeden. A Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) hazánk legszínesebb és egyben az egyik legkörnyezettudatosabb zenei fesztiválja, ahol fellép a zenei szcéna krémje! A végtelen szabadság érzése szinte tapintható a városban, amely mind a fiatalok, mind az idősebb korosztály számára felejthetetlen élményt kínál.

Oktatás, kultúra, sport – minden egy helyen az SZTE sátrában a SZIN-en! Az egyetem már évek óta aktív résztvevője a fesztiválnak, és izgalmas, szórakoztató valamint ismeretterjesztő programokkal vár minden érdeklődőt a fesztivál ideje alatt.


 


Hagyományos komolyzene újra értelmezve

 

A Dóm nem csak a Szegedi Szabadtéri Játékok meghatározó háttere, hanem évek óta minden szeptemberben otthont ad a Szent Gellért Fesztiválnak is, ahol a komolyzene kapja a főszerepet. Az ikonikus tér központjában álló templom tornyainak 81 méteres magasságával az ország 5. legmagasabb temploma, a város arculatának egyik legmeghatározóbb építménye, Magyarország egyetlen, 20. században épült székesegyháza. A fesztivál kiemelt figyelmet fordít a tehetséges hazai és nemzetközi muzsikusok támogatására is.

 


Fent az ország gasztro térképén is

 

Akinek szívügye a gasztronómia és a magyar konyha, a dél-alföldi régióban egész évben talál kedvének és szájízének megfelelő hangulatú eseményt. Akár a gulyás, halászlé, toros, mangalica vagy egyéb hungarikumok a kedvenceink, hónapról hónapra érdemes keresni a helyi rendezvényeket.

 


Méltó búcsú az ősztől

 

Már több, mint tíz éve, minden ősszel zsongással töltik meg Szeged egyik legszebb pontját, a Dóm teret az ország legkiemelkedőbb borászai. Szeptember végén majdnem egy egész héten át ízlelgetheti minden dél-alföldi a jobbnál jobb és elismert nedűket, búcsút véve ezzel az ősztől.

 


Hangolódás az ünnepekre

 

Az adventi időszakban, a karácsonyra hangolódva ugyancsak a Dóm tér ad otthont a karácsonyi vásárnak, ahol finom forralt italokat, meleg kürtőskalácsot és kenyérlángost, kézműves édességeket és mindenféle csecsebecsét lehet kapni. Az óriáskerékre felülvén pedig nemcsak a kidíszített város minden, meghatározóbb pontját látható, de jó időben akár a határon túlra is átpillanthatunk.



esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Honti_Szilard_felveteliHonti Szilárd - JGYPK, testnevelő-edző

Világéletemben sportoltam, ezért fontos volt számomra, hogy segíthessem a diákokat már fiatal korukban az egészségesebb életmód felé orientálni. Ehhez nagyon komoly támogatást nyújtanak a szakmailag felkészült tanárok és a sokrétű képzés, hiszen a tanulmányok alatt minden sportba betekintést kapok. Mindenki, aki szereti a sportot és valóban ezzel akar foglalkozni később, itt megtalálja a számításait. Csak ajánlani tudom mind az egyetemet, mind pedig a szakot a fiatalabbaknak.


Krizsan DaniellaKrizsán Daniella – BTK, szabad bölcsészet

A felvételi előtt a kommunikáció, a média és a nyelvtudományok érdekeltek. Végül szabad bölcsészet szakra jelentkeztem, mert így szakiránynak a kommunikáció- és médiatudományt vettem fel, minor képzésnek pedig a nyelvtechnológiát. A szakon családias a környezet, a tanárok szinte olyanok, mintha segítőkész szülőként lennének mellettünk. Mesterképzésre is szeretnék jelentkezni, kommunikáció- és médiatudomány szakra, ahol majd a humánkommunikáció kutatásra szeretnék specializálódni. Célom, hogy kifejlesszek egy olyan módszert, amivel az emberek gyorsabban tanulnának meg idegen nyelveket.




További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.